Komiksy

Jeden a půl králíka na cestách po mýtickém Japonsku

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Miyamoto Usagi je ronin – samuraj bez pána, čestný hrdina toulající se po feudálním Japonsku pomáhající potřebným a neustále se učící cestě života a meče. Je to přítel mnoha neobyčejných postav a nepřítel zloduchů, kteří se považují za vyvolené bohy, nebo se snaží ovládnout celou zemi. A také je to, jen tak mimochodem, králík. V nedávno vyšlé knize Usagi Yojimbo: Na cestách s Jotarem dokonce vyfasoval malého společníka.

 knihaSérie Usagi Yojimbo u nás vychází od roku 2005 a Na cestách s Jotarem je již osmnáctý díl. Rozhodně není náhodou, že si komiksové knihy ze světa, kde se zvířata chovají a oblékají jako lidé a kde je japonská mytologie součástí běžného života, vydobyly místo na českém trhu. Stan Sakai – otec série, který k příběhům nejen píše scénář, ale také je kreslí, letteruje a dělá vše, kromě vybarvení obálky a vydavatelské práce – totiž vybavil Usagi Yojimba řadou atributů, které z něj dělají výjimečnou sérii.

Čtenář, který se s Usagim setkává poprvé má právo být skeptický. Kresba je jen černobílá a mluvící zvířátka evokují pohádky pro děti à la Walt Disney, případně Želvy nindža. Jenže Stan Sakai je výborný vypravěč a jeho příběhy, mající často trefnou a překvapivou pointu, jsou všechno, jen ne dětinské. Mohou být akční, detektivní, meditativní, humorné či poučné, ale dohromady tvoří skvělý koktejl. Sakai – vypravěč však nepromlouvá jen slovy, ale především vynikající kresbou, která neselhává ani v detailu, ani v nahrubo načrtnutých „davových scénách“ a občas skrývá i nějaké to velikonoční vajíčko pro obzvlášť pozorné čtenáře.

Výhodou též je, že lze bez předchozí zkušenosti sáhnout po kterémkoliv dílu série a číst ho i bez znalosti světa, postav či minulého děje. Ve všech Usagiho dobrodružstvích jsou karty jasně rozdány a každý příběh funguje sám o sobě.

Na cestách s Jotarem udržuje tento vysoký standard. Usagi, tentokrát putující se svým synovcem, kterého všichni, kdovíproč, považují za jeho syna, se jako mnohokrát zaplete s nindži, ganstery, vrahy i zloduchy posedlými touhou po moci. Setká se se starými známými – liščí pouliční umělkyní Kitsune, bývalou vůdkyní kočičích nindžů Chizu nebo lovcem démonů Sasukém. Zavzpomíná též na dětství, kdy se učil u mistra Katsuichiho, který nyní trénuje Jotara. A hlavně se několikrát střetne s nadpozemskými bytostmi z japonských bájí. Přestože se bude snažit řešit problémy smírně a důvtipem, tak jako vždy, bude mnohokrát nucen sáhnout po meči. A ne vždy zvítězí.

Na cestách s Jotarem je kvalitním pokračováním Usagiho dobrodružství. Ani jeden z příběhů nekazí sérii pověst, ale na druhou stranu žádný z nich, podle mého názoru, není ničím výjimečný a nijak zvlášť neobohacuje Usagiho osud. Jediné, v čem Na cestách s Jotarem vybočuje z řady, je množství bájných nestvůr, se kterými se Usagi setká. Kniha tak může pro případné zájemce fungovat i jako nenásilné první seznámení se světem monster japonské kultury. Ostatně sám Usagi povolá do boje i jedno z těch nejznámějších. Kdo by se chtěl dozvědět více, může si na konci knihy přečíst poznámky k příběhům, kde Sakai předkládá informace o některých použitých prvcích japonského folkloru i s literaturou, z níž čerpal (v angličtině).

Usagi Yojimbo: Na cestách s Jotarem potěší jak fanoušky série, tak nové čtenáře. Pokud ale hledáte výjimečný komiksový zážitek, budete se muset porozhlédnout jinde. Třeba v některém ze starších ušákových dobrodružství.

Knihu Usagi Yojimbo: Na cestách s Jotarem vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení