Komiksy

Japonská manga Bleach útočí na české čtenáře

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství Crew se rozhodlo obohatit český komiksový trh o novou japonskou mangu. Po legendárních sériích Plačící drak, Naruto a Death Note je to strhující příběh Bleach s duchařskou tematikou, který si získal nesmírnou popularitu. Dosud bylo prodáno 72 000 000 výtisků tohoto komiksu, vznikl podle něj animovaný seriál, dokonce i čtyři celosvětové filmy a sedm rockových muzikálů.



komiksV dnešní recenzi bych vás ráda seznámila s prvním dílem tohoto komiksu, jenž nese podnázev The death and the strawberry. Anglický název prvního dílu vás možná překvapí. Vaše obavy z neporozumění anglickému textu jsou však zbytečné; manga skutečně vychází v českém překladu, kterého se ujala Anna Křivánková (a musím říci, že se s ním poprala velice dobře). Anglické názvy jednotlivých dílů i kapitol si v případě Bleache vynutil původní jazyk knihy. Hlavní postavy se v ní rádi obklopují anglickými slovíčky, a tak by jejich překlad mohl být až přílišným zásahem do autorského stylu. Přesto je možná nepřeložení těchto částí na škodu, protože někteří lidé neznalí angličtiny nemusí pochopit, k čemu se tyto názvy vztahují (např. že podnázev prvního dílu je spjat se samotným leitmotivem smrti). Problém s nepřeložením anglicismů nastává i při užívání samotného názvu komiksové série, kdy jsou např. recenzenti, včetně mě, v úzkých, jak vůbec skloňovat slovo Bleach.

Konec steskům, přesuňme se raději k ději. Hlavním hrdinou je patnáctiletý středoškolák Ičigo Kurosaki, jenž je obdařen dvěma zvláštními schopnostmi. Především se rád bije, což by zase nic tak zvláštního nebylo, až na to, že je v tom skutečně dobrý. A zadruhé, což vás už možná překvapí, vidí duchy. Díky tomuto „daru“ se stane sběračem duší, který má za úkol vyhledávat a následně zabít zlé duchy zvané Hollows. Ti totiž napadají a požírají živé lidi i mrtvé duše, dokonce si jednoho dne troufnou na Ičigovu rodinu, což ho samozřejmě nenechá chladným. Čtenář postupně sleduje, jak se Ičigo smiřuje se svým novým úkolem a jaký má dopad na jeho soukromý život.

Svou tematikou je Bleach blízký Zápisníku smrti, a to jak hlavním motivem smrti, tak věkem hlavních postav z řad teenagerů. Obě mangy jsou však originální, hlavní dějová zápletka je zcela odlišná, takže se nemusíte bát recyklace stejného příběhu. Bleach se navíc od Zápisníku liší vyšší mírou nadsázky, například při popisu vztahů panujících mezi členy Ičigovy rodiny. Musím se přiznat, že zde jsem poněkud váhala, zda autor myslí vážně, že by otec vítal svého syna vždy kopancem, fackou nebo přinejmenším sprostou nadávkou, nicméně mladí čtenáři mohou toto brát jako vtipné scénky, zvláště když si syn nenechá nic líbit a otcovi oplácí stejnou mincí; je však diskutabilní, zda v tom případě doporučovat komiks mladým čtenářům, a to z výchovného hlediska.

Manga je originální i po výtvarné stránce. Kresby jsou černobílé, místy neumělé. Na rozdíl od líbivých malůvek s krásně vypadajícími hrdiny tu autor občas připustí hranatější tvary v obličeji nebo zastřenější tahy, z nichž občas nelze vyčíst, co přesně má být na obrázku znázorněno. Český čtenář snad ocení další zvláštnost tohoto komiksu, která je vlastně typickou záležitostí mang, a to čtení komiksu zprava doleva a navíc od konce knihy.

První díl je příslibem zajímavého čtení, v němž se čtenář může poučit o autorově vizi světa rozděleného na svět živých a mrtvých, jež se prolínají. Snad nám v druhém dílu poodhalí více o fungování tzv. Soul Society a nechá nahlédnout do pravidel, jimiž se musí řídit sběrači duší.

il

Komiks Bleach 1: The death and the strawberry vydalo nakladatelství Crew


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení