Komiksy

Garfield v barvách už potřetí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Také jste večer po celodenní práci zcela unavení a rozladění? Nejraději byste si zalezli do jeskyně, a pokud by vás v ní někdo vyrušil, tak by se z ní ozvalo jen nevrlé zabručení, aby vám dali svatý pokoj? Pak vám poradím svůj zaručený recept, jak si spravit náladu. Zkuste si večer před spaním na deset minut otevřít komiks o kocouru Garfieldovi a jeho trampotách s páníčkem Jonem, psem Odiem a dalšími hrdiny humorného světa stripů Jima Davise. Tentokrát můžete navíc vybírat i z barevných vydáních!



komiksLoni vyšla už třetí kniha s názvem Garfield užívá života, v níž jsou představeny starší sešitová vydání v novém kabátku (v tomto případně jde o sešity č. 5 a 6). Původně černobílé obrázky jsou totiž kolorovány, a musím říci, že jim toto nové provedení sluší. Garfield se konečně vybarvil do jemně oranžové barvy, bez níž si ho většina z nás už nedokáže představit. Vybarvily si i interiéry a exteriéry, v nichž Garfield zažívá své strasti i radosti, a to do světlých barviček zářících optimismem. Novinkou oproti „obyčejným“ garfieldovským sešitům je i vázané provedení a nový čtvercový formát, který potěší všechny sběratele.

V komiksu vás čeká řada typických situací, které se v jednotlivých dílech porůznu opakují, avšak vždy s malými obměnami zaručujícími zcela nový zážitek při čtení stripů. Z mých oblíbených motivů, jimž je v této knize věnován prostor, patří Jonovy pokusy o pozvání různých slečen na rande, naschvály, které Garfield činí Odiemu, zejména neustálé shazování hloupoučkého pejska z různých vyvýšených předmětů na zem, nebo věčné téma Garfieldovy nenažranosti a opakovaných diet, vždy samozřejmě neúspěšných. O autorově jedinečné schopnosti obměňovat tytéž náměty svědčí množství originálních hlášek spjatých s Garfieldovým komplexem vůči pondělku. To, že nastal tento nenáviděný den, poznáte například takto: „Když zjistíte, že vám v misce s vodou krouží žraloci, víte, že je pondělí.“ Nebo: „Že je pondělí, poznáte, když ve snídani najdete minu.“

Méně „obehranými“ příhodami, které jsou v této knize užity, patří Garfieldovy nešťastné pokusy o vyšplhání na strom, hrátky s gumovým hamburgerem nebo neuvěřitelné akrobatické variace na síťových dveřích. Více prostoru dostane i Jonova babička, která se s ničím nepárá, čímž si získá Garfieldovu přízeň.

Při pročítání starších sešitů si může čtenář zavzpomínat na staré dobré začátky, kdy sice kresba nebyla ještě příliš propracovaná (i když od prvotních obrázků, na nichž byl Garfield poněkud neforemný, se už styl mnohonásobně zlepšil) a kdy jednoduchá kresba byla s to vypovědět mnohem více nelži text, kterého v následujících pokračováních notně přibylo. Čtenářský zážitek bohužel trošku kazí pravopisné chyby, kterých si nepozorný korektor nepovšiml, např. překlep kokoutky místo kohoutky na s. 147 (i když tato chyba možná vykouzlí na tváři některých pozornějších čtenářů úsměv), chybná kvantita u zájmenných tvarů ji/jí (Buď zavřeš tlamu sám, nebo ti jí zavřu já – s. 61), četné jsou chyby v interpunkci (např. Že je pondělí poznáte, když ... – s. 62, Řekněte doktorko, kdybychom... – s. 83). V překladu, kterého se se ctí ujal Filip Škába, mě překvapilo jediné místo, a to užití vulgarismu hajzlík, jímž se označuje samotný Garfield (s. 149). V dospěláckých komiksech se s vulgarismy samozřejmě nešetří, je mi však známo, že Garfielda čtou i mladší čtenáři, kteří by mohli být podobných výrazů ušetřeni.

Knihu Garfield užívá života doporučuji všem, kteří milují Garfieldovy příhody stejně jako já a kteří by svou sbírku rádi obohatili o kolorované vydání. Doufám, že se vám bude líbit a že se u něj pořádně zasmějete. A pokud byste svou garfieldovskou knihovničku rádi rozšířili o další barevné sešity, pak doporučuji předchozí dvě knihy, jež vyšly pod názvem Garfield v plné parádě a Garfield se vybarvuje. Všechny vydalo nakladatelství Crew.

komiksy

Na závěr pár vybraných hlášek:

Jon: „Dorostl jsi do velikosti, která není pro kočku zdravá, Garfielde. Vždyť by tě mohl zabít infarkt nebo artróza... Nebo velrybáři.“

Garfield: „Sledujte, jak to v přírodě funguje. Kočky ke šplhání používají drápky. A k cestě dolů hasiče.“

il

 



Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení