Komiksy

Punisher se zlobí, bude téct krev!

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Punisher, samozvaný ochránce zákona, jenž se neostýchá použít jakýchkoliv prostředků k zneškodnění drogových dealerů, vrahů nebo pasáků, má další akci. Tentokrát musí své město očistit od bandy novodobých otrokářů, kteří zneužívají bezmocné ženy k prostituci. Nový komiks ze série Punisher MAX s podnázvem Otrokáři vydalo letos nakladatelství BB/art a slibuje akcí nabitou četbu. Pojďme se tedy na něj podívat blíže.



komiksDěj začíná velice slibně. Punisher právě zasahuje proti čtyřem dealerům na ulici, když ho překvapí vystrašená cizinka Viorica, upínající se k němu jako k mstiteli. Dozvídá se od ní, jak ji cizí muži drželi jako nevěstku v tajném domě, několikrát za noc znásilňovali a nakonec i zabili její milované dítě. Punishera Vioričin srdceryvný příběh nenechá chladným, a tak započne hon na otrokáře. Podaří se mu přitom odhalit organizovaný gang, jehož kořeny nachází ve východní Evropě sužované válkou i vlastními lidmi, kteří usilují za pomocí zbraní získat moc i bohatství.

„Za chvíli mi vypověděla celý svůj příběh. (...) A když skončila, věděl jsem, že fůra lidí bude muset umřít.“

Děj je poměrně jednoduchý. Jen místy je narušován návraty do minulosti a skoky k vedlejšímu motivu, jímž je kritika Punisherovy taktiky ze strany policie. Punisher je vyhlášen za psance, jenž musí být dopaden; tento obrázek je navíc vštěpován nejen lidem z řad policejních příslušníků, ale i široké veřejnosti za pomoci nekalých praktik. Ukáže se navíc, že hon na Punishera nebyl náhodný – někdo tu tahá za nitky! Přechody mezi těmito dvěma dějovými linkami jsou někdy nečekané, avšak poměrně citlivé, takže čtenáře dostatečně udržují v pozornosti, aniž by znesnadňovaly porozumění příběhu.

Komiks otvírá téma amerického snu naruby. Řada cizinců směřuje do západních zemí s vidinou nového, šťastnějšího života, na většinu z nich však čeká náraz na drsnou realitu. Život se s nikým nepáře, zvláště pokud se dostanete do nepravých rukou. Punisher MAX patří k surovým komiksům, které ve vás rozdrtí veškeré ideály o dnešním světě. Při čtení smutného osudu nešťastné Vioricy se vám bude chtít brečet, při pohledu na její mrtvé dítě se vám udělá nevolno. Tedy alespoň by to tak mělo být, protože jestli vás to zanechá chladnými, tak asi s vámi není něco v pořádku. Přestože bývá právě tato řada komiksové tvorby kritizována jako příliš násilná, můžeme v ní spatřovat i jisté klady: ukáže vám svět takový, jaký je. Nikoliv jako procházku růžovou zahradou, ale jako svět plný úskalí a propadlin. Je už jen na vás, zda budete chtít do tohoto světa nahlédnout nebo jej naopak budete chtít uzamknout a klíč pro jistotu zahodit. Budete dál přivírat oči, nebo vstoupíte?

Scénáři Gartha Ennise nemám téměř co vytknout, odvedl standardně dobrou práci (snad jen bych poukázala na již zmíněnou jednoduchost a přímočarost děje). Kresba je rovněž provedena dobře; Leandro Fernandez předvedl, že jeho síla spočívá v realistických kresbách, které neponechávají žádné místo pro čtenářovu fantazii. Vše je v jeho podání naservírováno do nejmenších podrobností, včetně pih na tváři Vioricy nebo vrásek, které Punisherovi přibyly za všechny roky, kdy supluje boha pomsty. Možná by neškodilo zkusit nějakou inovaci jak v kresbě, tak ve scénáři.

Komiks Punisher MAX: Otrokáři potěší příznivce akčních komiksů. Dočkáte se několika stříleček, pěstních zápasů i speciality v podobě upálení člověka zaživa. Čeho se však nedočkáte, je nahlédnutí do duše hlavního hrdiny, který se čím dál víc podobá skále bez kusu citu.

il

Komiks Punisher MAX: Otrokáři vydalo nakladatelství BB/art


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení