Komiksy

Nejlepší čas na Smrt? Bohužel ne...

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
detail

Nakladatelství Crew loňskou desátou knihou dovršilo sérii Sandman, jeden z nejzvláštnějších a nejvýraznějších komiksů devadesátých let. Slovy recenzenta britského listu Independent: "Není-li Sandman nejlepším komiksem minulého století, pak je přinejmenším dost dobrý na to, aby byl podle tohoto kritéria posuzován." K radosti skalních fanoušků Sandmanovského univerza se Crew vložila do vydávání spřízněné série Lucifer a nedávno také uvolnila na knižní pulty druhý díl komiksu Smrt (Death), pojednávajícím o Sandmanově starší sestře.

Personifikace smrti vzhledem ani zdaleka nepřipomíná tradiční mýtus, v němž vystupuje nelítostná kostlivá figurína v dlouhém plášti s kosou. Naopak, Smrt podle Gaimana vypadá jako mladá, pozoruhodně pěkná rocková fanynka s oblibou ve výrazném líčení. Nemluvě o tom, že rozumí lidské povaze ze své rodiny − čítající ztělesněné aspekty snu, touhy, zoufalství či osudu − nejlépe. S člověčenstvem je totiž už z povahy svého řemesla v nějtěsnějším kontaktu, neboť, jak víme už od dob Benjamina Franklina, na světě jsou jen dvě jistoty: daně a smrt. Není tedy divu, že původně vedlejší postava Sandmanova světa došla tak velké obliby, že si získala samostatnou minisérii přímo z autorova pera. A předpona mini- je skutečně na místě, protože si hrdinka amerického vydavatelství Vertigo uzurpovala pouze dva rozsahem neveliké svazky.

knihaPrvní sešit s podtitulem Vysoká cena za život vyšel v češtině už v roce 2007 a umožnil nám strávit se Smrtí jediný den v roce, kdy opouští své povinnosti, aby si vyzkoušela, jaké je to být smrtelníkem. Po pětileté odmlce se do knihkupectví dostal druhý samostatný příběh pod názvem Smrt: Nejlepší čas tvého života. Oproti první knize, na niž scenarista mimochodem prakticky nenavazuje (i když určité reference bychom našli), je fabule tentokrát sevřenější, ačkoli děje, nebo lépe řečeno akce, výrazně ubylo.

Podívejme se na to blíže. Vysoká cena za život se vyznačovala epizodickou strukturou příběhu, v němž se vyskytla velká řada postav i paralelních dějů, přesto bylo nepochybné, že hlavní hrdinkou komiksové novely je samotná Smrt. Osnova nové knihy je do značné míry jednodušší a sama Smrt plní funkci spíše průvodcovskou, stává se motivem, kolem něhož je vybudováno vyprávění. Gaiman se zde jal dovyprávět příběh dvou hrdinek z pátého dílu Sandmana (Hra o tebe). Připomeňme, že Hazel a Foxglove tvoří lesbický pár, který se osudovým omylem přimíchal k záchranné misi, vedoucí do Říše snů. Nejlepší čas tvého života nás posunul o několik let dopředu. Z Foxglove je úspěšná nezávislá písničkářka a idol své generace. Na Hazel zbyla výchova syna a trudné úvahy, kam se ubírá dříve láskyplný vztah. Posud to vypadá jako námět na provařené psychologické drama. Jenže by to nebyl Neil Gaiman, aby nedal svému scénáři nějaký bizarní podtón. Hazelin syn Alvie je totiž mrtvý. Nebo by alespoň měl být, jenže Hazel uzavřela se Smrtí dohodu a její naplnění se blíží. Proto musí Foxglove − spolu se svým bodyguardem a buddhistou, který se živí reklamou na pánské spodní prádlo − podniknout další záchranou výpravu do říše jednoho z Věčných. Tentokrát však méně epickou a bohužel také méně zajímavou pro čtenáře.

Nejlepší čas tvého života je velmi, nenapadá mě lepší slovo, uměřený komiks. Začíná to už u kresby, kterou mají na svědomí Chris Bachalo a Mark Buckingham (v češtině např. série Mýty). Rozložení stránky do rámečků je víceméně pravidelné, což je ještě umocněno motivickým rámováním stránky černobílou šachovnicí. Rozsahem by se kniha vešla do formátu jedné z povídek sandmanovských Bájí a odlesků. Zásadní rozdíl ale tkví v tom, že příběhy šesté knihy o Sandmanovi, byly rozkošně bizarní a přímo sršely množstvím invenčních vypravěčských nápadů. A co je nejdůležitější, byly autonomní. Slabina druhého příběhu o Smrti spočívá nejen v upozadění nejzajímavější postavy, ale také v jeho závislosti na jiných komiksech, bez jejichž znalosti si čtenář nemá možnost knihu vychutnat. Závěrečná pointa je nevýrazná a vzhledem k okolnostem působí nepřesvědčivě. Výsledný dojem nevylepšuje ani nicneříkající předmluva herečky Claire Danes, která se na čestném místě ocitla zřejmě jenom kvůli slavnému jménu.

Navzdory kopě snesených argumentů si musíme uvědomit jednu věc. Gaiman je mistr vypravěč, o tom není sporu. Potlačení děje je zřetelně záměrné a nese s sebou i pozitivní rysy. Oč méně postavy jednají, o to víc se zamýšlejí nad různými aspekty života, jako třeba proč není život spravedlivý, kam přesně jdeme po smrti a jaký je vztah jména a jeho nositele. Jedná se nepochybně o velmi banální a velmi staré otázky, ale právě proto jsou tyto úvahy velmi životné. A Neil Gaiman je natolik moudrý, že nám na ně neodpovídá z pozice autority, ale domněnky nechává skládat ze střípků myšlenek jednotlivých postav, bez nároku na konečnou verifikaci. Komiksová literatura se zpravidla vyhýbá "velkým tématům" kvůli nebezpečí zjednodušení nebo naopak kvůli obavě z patetické přepjatosti. Sandmanovské univerzum a jeho ultimátní vypravěč je však snesou. Když se Hazel táže Smrti, proč zažíváme utrpení, dostane se jí odpovědi: "To není blbá otázka, ale taky by ses mohla ptát: 'Kdy je purpurová?' nebo 'Proč čtvrtek?', jestli mi rozumíš..." Myslím, že tato sentence nejlépe vystihuje, proč je Smrt tak nesmírně populární postavou. A právě fakt, že v této knize hraje druhé housle, je zřejmě také příčinou, proč je Nejlepší čas tvého života povinností pro fanoušky, ale ničím víc.

Knihu Smrt: Nejlepší čas tvého života vydalo nakladatelství Crew

ukazka1


ukazka2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení