Komiksy

Goon, nájemná mlátička k vašim službám

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Myslela jsem si, že mě komiksový svět už nemůže ničím překvapit. Naštěstí se ukázalo, že jsem se mýlila. Stačilo otevřít komiks Goon: Nic než utrpení od Erica Powella a bylo mi hned jasné, že toto je něco zcela jiného. Něco, co nespadá do žádné škatulky a co nebude vyhovovat každému čtenáři. 



komiksNejdříve je vhodné vysvětlit, co vlastně ono slovo goon, vystupující v nadpisu recenzovaného díla, znamená. Jde o anglické slůvko mající význam hňup, hulvát, případně nájemná mlátička. V komiksu je to pojmenování postavy, která vypadá jako drsný dělník, jejím skutečným povoláním je ale potírání všeho možného neřádu, který se hemží v jeho světě. To vše za pomoci svého parťáka Frankieho, legračního skrčka s očima bez zorniček, který v jednotlivých minipříbězích exceluje vtipnými hláškami.

„Víte, co Goon miluje na období Vánoc?
Smradlavý zombie přimrzlý k silnici!“

Jak vlastně vypadá Goonův svět? Na rozdíl od toho našeho je plný všelijakých zrůdiček, jako je třeba gigantická chobotnice, mutantí smradlavé ryby, vlkodlaci nebo zombie. Dokonce neschází ani odkaz na starou zlatou antickou mytologii, a tak se tu občas proženou i sexy harpyje. Goonovým úkolem je tato monstra najít, pohrát si s nimi a pak pěkně zatlačit oči. Tedy v případě, pokud nějaké vůbec mají (u zombie nikdy nevíte). A aby byl Goonův mikrokosmos ještě pestřejší, nezapomněl do něj Powell zaaranžovat ani poněkud klišovitý hrad plný duchů. Zdá se vám toho už moc? Není divu, Goon je skutečně zvláštním propletencem všeho možné, což může některému čtenáři připadat jako přehnaná slátanina. Nicméně něco do sebe tento komiks má...

Goon nabízí svému čtenáři jedinečnou možnost oddechu a zábavy. Neotřelý příběh zasazený do bizarního světa, v němž je vše možné, nabízí řadu nečekaných setkání a zvratů. Pokud máte rádi blázniviny, kde zase nejde tolik o smysluplnost vyprávěného, ale o styl a slovní hříčky, pak vám můžu Goona doporučit. V opačném případě se mu raději vyhněte obloukem. Jediné, co na něm hodnotím negativně, je přerušování miniepizod rádoby vtipnými reklamami, které však (alespoň podle mého názoru) působí spíše lacině a odkazují až přespříliš na sérii o Simpsonech, zejména na vánoční speciály. 

Pokud chcete mít ze čtení komiksu ten nejlepší zážitek, doporučuji číst, stejně jako se to zadařilo mně, ve stavu horečky. To pak halucinogenní příběh krásně splyne s realitou a vy se budete moci snadněji ponořit do světa bez hranic mezi možným a nemožným. Přeji příjemnou cestu do tohoto zvláštního komiksového prostoru, jen si dávejte při jízdě pozor na masožravé chobotnice.

Komiks Goon: Nic než utrpení vydalo nakladatelství Comics centrum


il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení