Komiksy

Klasika, která vám nedá spát

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
il

Byla sepsána celá řada komiksů, na které po přečtení (ironicky musím dodat, že naštěstí) brzy zapomeneme. Pak jsou tu ty, které v nás zanechají jistý otisk a už se z paměti nevytratí, postupně však zapomínáme detaily, a tak se z nich stávají jen vybledlé fotografie připomínající dávný silný zážitek z četby. A pak, i když sporadicky, na svět přijde komiks, který do vás hluboko zabodne pomyslnou dýku a vy ji už nikdy nemůžete zcela vyrvat. Příběh ve vás hlodá, ilustrace drásají vaše myšlenky ve stavu bdění i snění a vy víte, že se po čase budete muset k tomuto dílu opět vrátit. 



ilPrávě takovým opusem je grafický román Jamese O’Barra, který svou genialitou převyšuje vše, co jsem dosud z komiksové tvorby četla. Vrána je klasika, která neztrácí na svém lesku ani 32 let od prvního vydání (poprvé vydáno roku 1981). Co je vlastně na něm tak ojedinělého? A proč oslovuje čtenáře všech věkových kategorií a zájmů?

Hlavní příběh je vlastně až překvapivě jednoduchý. Mladý pár si plánuje růžovou budoucnost, kterou však násilně ukončí banda zfetovaných chlápků, kteří nejdříve nešťastného Erica zabijí před očima jeho přítelkyně Sheilly, poté si nepěkně pohrají s ubohou dívkou a nakonec i ji brutálně zabijí. Zde se možná někteří z vás, pokud patříte k citově založeným bytostem, zarazí. Brutalita tohoto činu však v komiksu není prvořadá, nemusíte se vůbec obávat drastických scén plných hektolitrů krve, uřezaných údů a sprostých nadávek (i když špetka těchto ingrediencí je v tomto kulinářském majstrštiku obsažena také). Příběh vraždou milenců nekončí, naopak. Je to počátek zrození Vrány, oživšího umrlce, jenž s typickým úšklebkem a s podivínskými řečmi kráčí městem, aby vykonal svou pomstu. A ta nebude dokonaná, dokud nenajde každého, kdo se podílel na jeho utrpení...

Zkratkovitý popis hlavního příběhu ve vás možná vzbudí dojem, že je komiks vlastně jedním z akčních dílek s prvky fantasy. Není tomu tak. Celek na mě působí jako úžasně zkomponovaný příběh o velké lásce, zločinu a pomstě, přičemž v sobě zahrnuje prvky klasického hororu, romantického příběhu a básnické poemy. Vše je roztříštěno na drobné dílky, jež postupně dávají dohromady děsivou, a přitom úchvatnou mozaiku o neštěstí, jež se může stát (a to bez nadsázky) každému z nás. Pokud máte vedle sebe drahou polovičku, kterou milujete nade vše, tak ve vás možná občas zatrnulo, co by se stalo, kdybyste ji ztratili. Stačí drobnost – rychle rozjeté auto, padající hromada sněhu z vysokého domu, a nebo člověk pod vlivem alkoholu, drog nebo s nějakou sexuální poruchou v blízkosti. Podhoubí, z něhož vyrůstá celé vyprávění, je tak založeno na událostech, které dennodenně můžete sledovat v televizních zprávách nebo číst v bulvárních plátcích, které jsou jimi přeplněny. Lidské neštěstí láká supy. A tak není divu, že se k nim může přidat i VRÁNA.

Básnickou obraznost příběhu umocňuje četné citování z básnických děl. Citace jsou do vlastního vyprávění zakomponovány velmi citlivě, aniž by čtenáře jakkoli vyrušovaly. Dotváří tak celý příběh, přidávají mu na hloubce a podporují smysluplnost zvláštní básnické mluvy, jíž se vyjadřuje hlavní hrdina a jež je v silném kontrastu oproti nespisovné a často i vulgarismy přesycené mluvy „těch zlých“. 

Ilustrace jsou černobílé, zdařile provedené se silnou tendencí vykreslit řadu detailů. Nečekejte však žádnou idylu, postavy jsou vykresleny se všemi svými tělesnými neduhy (jedinou výjimkou je samozřejmě hlavní ženská postava, která musí být nutně téměř andělskou bytostí). I když se možná budete podivovat nad zastaralými účesy a oděvy, nepůsobí reálie 90. let minulého století na četbu nijak rušivě. Příběh je stále aktuální, srdceryvný a mnohomluvný. 

Pokud se pokládáte za znalce komiksových děl, měli byste si Vránu přečíst v rámci základní povinné četby, pokud jste tak ještě neučinili. Máte nyní dokonce možnost pořídit si komiks do své sbírky v rozšířeném reprintu, který loni vydalo nakladatelství Comics Centrum v překladu Dany Krejčové. Tento text je rozšířen o zcela novou předmluvu autora komiksu a o 30 nových stran, zejména flashbacků do minulosti milenecké dvojice. 

Na závěr připojuji přiznání: u tohoto komiksu se mi přihodilo něco, co se mi už nestalo dlouho. Dojal mě natolik, že jsem se několikrát rozbrečela. A i při vzpomínce na ona smutná místa mám slzy v očích. Končím, jdu hledat kapesník. Doufám, že i ve vás zanechá Vrána tak silný zážitek.

Komiks Vrána vydalo nakladatelství Comics Centrum

il

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení