Komiksy

Co je nebezpečnější než BARRACUDA? Přece Punisher!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Milovníci akčních komiksů si velice brzy oblíbili drsnou sérii Punisher Max, jež vzniká zpod pera otřelého scénáristy Gartha Ennise a zručného kreslíře Gorana Parlova. O tom ostatně svědčí přibývající počet dílů z této komiksové řady, jež vydává v českém překladu Richarda Podaného nakladatelství BB/art. Zatím posledním byl svazek s názvem Barracuda, na nějž se v tomto článku podíváme podrobněji.



komiksFrank Castle alias Punisher se hned v úvodu namočí do pořádného průšvihu. Při zátahu na portorický drogový gang, jehož členy se mu „náhodou“ podaří všechny postřílet, zachrání zpod ztopořených údů zfetovaných násilníků mladého muže. Ten se na drsného mstitele pověsí jako klíště, přičemž mu na oplátku prozradí tajemství, které ho málem stálo život. Punisher se dozvídá o podvodech firmy Dynaco, která obchoduje v oblasti dodávek energie. Zpočátku váhá, zda se má vůbec touto špínou zabývat; přece jen drogové zločiny na ulici a firemní machinace jsou poněkud jiné kafe. Nakonec se ale rozhodne do tohoto boje muže proti obrovské firmě pustit. Netuší ale, že tak na sebe poštve hromadu černých svalů, jimž dominuje zlatý chrup s příznačným nápisem „Fuck you“ a s hrozivou přezdívkou Barracuda. Teplé jižní vody, které většinu z nás lákají k letní idylické dovolené, se tak začínají až nebezpečně hemžit dravými rybami... 

Z naznačené dějové linie už někteří z vás nachází určité spojovací prvky s předchozími díly. Zejména je to počáteční epizoda, v níž se Punisher setkává s obětí znásilnění, jíž se ujímá a na základě jejíhož příběhu se rozjíždí nečekaná akce. Připomenout vám to může třeba příběh Punisher Max: Otrokáři, v němž však onou obětí byla osoba ženského pohlaví a měla mnohem pádnější důvod pro pomstu, než ztrátu pohádkové práce a jeden nechutný sexuální zážitek. Přestože se řada motivů opakuje, Ennis se stále nedostává do kouta s neotřelými nápady. Ví dobře, jak vystupňovat napětí, opepřit je erotickou scénou nebo vtípkem, sem tam hrdinskými gesty nebo naopak hektolitry červené barvy. Čtenář je nucen hltat stránku za stránkou, protože nikdy neví, jak se bude příběh odvíjet dál. Nečekaná překvapení jsou tentokrát častější než v předchozích vyprávěních, dokonce se tu budete i několikrát obávat o samotného Punishera a čekat, jestli vůbec bude s to zvednout se na nohy, nebo jestli už vypustí duši. I když tato obava, jak sami víte, je asi zbytečná, protože by si tím autorský tým zastavil úspěšně rozjetý komiksový vlak.

Příběh je uvěřitelný, jediné, co mi přišlo poněkud přitažené za vlasy, byla finální rádoby proměna zlého gangstera na napomahatele dobra. Vzhledem k vypočítavosti dané postavy (o kterou přesně jde, se dočtete v komiksu) je nepravděpodobné, že by se dobrovolně vzdala celkem dobré možnosti k útěku a přidala se na Punisherovu stranu. Konec, i přes teatrální scénu s „rybičkami“, je tak trochu zklamáním, protože se čtenář nedočká finálního souboje muže proti muži.

Komiks jako celek hodnotím velice kladně. Pokud máte rádi příběhy plné akce, zločinu a snahy nastolit aspoň částečný mír, byť pomocí násilí, pak je Punisher Max tím pravým počtením pro vás.

Komiks Punisher Max: Barracuda vydalo nakladatelství BB/art

il

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení