Komiksy

Vybrané stripy Peanuts již popáté

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Máte rádi stripy Peanuts od Charlese M. Schulze, v nichž exceluje řada známých dětských postaviček spolu s legračním bíglem Snoopym? Pokud ano, neměli byste si nechat ujít v pořadí již pátou knihu vybraných dobrodružství z tohoto zvláštního světa Peanuts, kterou pod názvem V hlavní roli Snoopy nedávno vydalo nakladatelství Plus.



komiksJak napovídá název knihy, je zaměřena tentokrát nikoliv na určité téma, jakým byla dříve např. láska, smutek nebo škola, ale na jednu z nejznámějších postav celého Schulzova světa. Je to malý pes Snoopy, jenž vypadá jako nejroztomilejší stvoření na světě, nicméně za přívětivou škraboškou často skrývá ironické poznámky a myšlenky téměř vhodné filozofa. Až při čtení příběhů, vhodně ve svazku poskládaných za sebou, si uděláte lepší představu o tom, kolik osobností se vůbec ve Snoopym skrývá. Tak jsou stripy rozděleny do kapitol, v nichž hlavní zvířecí postava vystupuje coby hokejista, skaut, advokát, tenista, legionář nebo astronaut. Nevěříte, že by „obyčejný“ pes zvládl všechny tyto role? Pak stačí otevřít knihu, ponořit se do černobílých obrázků a začíst se do připojeného textu. 

Pro lepší představu připojuji pár citací, které jsem si oblíbila:

„Když se někomu má stát něco hrozného, neměla by existovat noc předtím.“ 

„Kdokoli přinese dort s citronovou polevou, je vždycky vítán!“

„Koukám, že jsi nakonec trefil domů, brácho... Myslela jsem, že ses ztratil navždycky, tak jsem si k tobě do pokoje přestěhovala pár věcí. Knížky a gramofon se zpátky přestěhujou snadno. Horší to bude se šatní skříní, gaučem, kobercem, stolkem, lampou, postelí a ušákem.“

Samozřejmě se ve stripech netočí vše jen kolem Snoopyho. Těšit se můžete i na jeho páníčka Charlieho Browna, kterému jeho pes neříká jinak než „ten kluk s kulatou hlavou“ (v tuto chvíli bych ráda věděla, co si o mně myslí můj pes, ach jo), dále na panovačnou Lucy, ptáka Woodstocka aj. Nové postavy se tu sice mihnou také, ale jen zřídka. Celek zapadá do základní koncepce Schulzových stripů, v nichž mají hlavní roli dospěle se chovající děti a pár zvířecích postav, zatímco skutečným dospělákům je sem vstup přísně zakázán.

Je zvláštní, že se čtenáři do postavy Snoopyho tak zamilovali. Jeho dobrodružství, v nichž vystřídá celkem deset různých rolí, jsou bizarní. Už jen to, že na rozdíl od psů naší reality nespí v boudě, ale většinu času tráví na její střeše, jej předurčilo k úloze filozofa a šibala v jednom, zároveň i hlavního komentátora dění kolem. Jsem proto ráda, že se český čtenář dočkal další knihy se stripy komiksové série Peanuts, která si tu získala řadu příznivců. Doufám tedy, že si pátý díl vybraných stripů najde cestu i k vám, zvláště pokud stejně jako já milujete onu jedinečnou postavu Snoopyho.

Knihu V hlavní roli Snoopy vydalo nakladatelství Plus

 il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení