Komiksy

Poslední rozloučení s hrdinou Captainem Americou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Třetí omnibus shrnující v sobě poslední úsek ze života komiksového hrdiny Captaina Americy je vším možným, jen ne srdceryvným příběhem protknutým melancholií a nostalgičností. Přestože se v něm čtenář musí rozloučit se svou oblíbenou postavou, nebude potřebovat žádný kapesník ani životabudič, který by mu dodal nové chuti do života. Poslední svazek, uzavírající úspěšnou sérii o americkém superhrdinovi, si uchoval status strhujícího akčního příběhu, který dokáže čtenáře upoutat od první stránky.



komiksScénáristovi Edu Brubakerovi se podařilo téměř nemožné. Zabil svou hlavní postavu, a přesto na jejím pomníku vystavěl další příběh, který je nejen čtivý a smysluplný, ale dokonce v mnohém převyšuje vyprávění z předchozích dvou dílů. Jak je to možné? Zcela jednoduše. V komiksovém světě totiž platí jednoduché pravidlo: zaprvé některé postavy mohou vstát z mrtvých, zadruhé pozici padlých hrdinů mohou zaujmout hrdinové noví. Jste z toho zmateni? Tak ještě pokračujme ve vysvětlování: postava Capa se sice vrací znovu na scénu, nicméně pod jejím převlekem a za jejím symbolickým štítem se skrývá jiný muž, jenž je na sebe ochoten vzít tíhu boje za světový mír. Nicméně ani o úplné zmrtvýchvstání nepřijdete, i když ti, kteří z vás četli první a druhý díl, už ví, kdo si tu hraje na Ježíše. Čtenáře čeká řada zajímavých zvratů, které propojují život (a smrt) starého Capa s postavou jeho nástupce.

Do příběhu je zapletena celá řada starých známých, jako je Red Skull, Arnim Zola nebo doktor Faustus. Tito si pomocí intrik i násilí pohrávají s osudy Američanů, např. mají prsty v podvodech na burze nebo ovlivňují výsledky prezidentských voleb. To má za následek vypuknutí potravinové krize, raketového růstu cen za energie nebo krachu trhu s nemovitostmi. Připomíná vám to něco? Že by naši politici byli také ovlivňováni Red Skullem, který se jim ne a ne dostat z hlavy? I to by bylo vysvětlení současné situace u nás. Při čtení následků, které mají největší dopad na obyčejné občany, se každý z vás bude moci vcítit do jejich nově vzniklé situace. Nízká životní úroveň a nijak růžové vyhlídky na lepší budoucnost totiž nejsou jen problémy, s nimiž se potýkají komiksové postavy, ale bohužel nás obklopují na každém kroku. Tím se komiks vyjadřuje, i když možná ne prvoplánově, k současným problémům světa, takže má další bod navíc.

Na celé sérii si nejvíce cením neotřelého scénáře, který je promyšlen do nejmenších detailů. Miluji Brubakerovu schopnost hrát si s našimi očekáváními, jež neustále nabourává novými kličkami nebo slepými uličkami. Je mistrem ve svém oboru. Samozřejmě jeho dílo by nebylo dokonalé, kdyby mu nesekundovala kvalitní kresba, jíž se ujal Steve Epting a Mike Perkins. I té tleskám; jsou v ní kladeny důrazy na detaily, a tak můžete u postav vidět téměř každou vrásku a každý pór. Ilustrace jsou přesvědčivé, téměř jako by šlo o zachycení příběhu ve filmové podobě. 

Knihu uzavírající dobrodružství jednoho z největších komiksových hrdinů by si neměli ujít ti, kteří se nebáli investovat do předchozích dvou dílů. Už se mohli přesvědčit, že se tato investice, byť na české poměry nijak malá, vyplatí. Třetí, závěrečná kniha navíc obsahuje řadu bonusů. Mezi nimi je to přehlídka pestrobarevných obálek, skici některých postav nebo kapitola ze staré historie Capa a Buckyho. Máte se tedy opravdu na co těšit.

Komiks Captain America: Smrt vydalo nakladatelství BB/art

il

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení