Komiksy

Masakr nitra bez citu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Ve válce není na lidskost místo. Když ne v ní, tak tedy kde? A také bychom si mohli rovnou položit otázku, co je to ta lidskost vlastně zač? Vždyť to ona stojí za každým takovým konfliktem, a pokud chce člověk přežít, nesmí mít slitování s nikým, se sebou samým, ani s nepřítelem. Taky vám samozřejmě musí přát velké štěstí. Bez něj se neobejdeme všeobecně.


knihaBitevní pole: Kniha první od známého komiksového scenáristy Gartha Ennise je překvapivě mimořádné dílo, které i přese všechnu v sobě obsaženou brutalitu nese nezměrné poselství a tím je konkrétně názorný příklad toho, kam každý z nás za jistých, vesměs mimořádných a extrémních podmínek můžeme sklouznout.

Kde se to v nás bere? Jistě, stojí za tím touha po přežití. Je to pud, reflex, účinek ega. Nedokážeme se smířit s pomíjivostí. Sestoupíme na samé mravní dno, ale tím to nekončí. Najednou zjistíme, že se pevná půda pod našima nohama proměnila v bažinu. Klesáme a není nám pomoci. Třebas jsme všechno ve zdraví přečkali, stíhají nás noční můry prožitých hrůz a vlastních hříchů, jichž jsme se dopustili, avšak kdybychom tak neučinili, dnes bychom tu nebyli a netrpěli výčitkami svědomí, jež se dřív nebo později promění v regulérní psychickou poruchu. Také se lze setkat s traumatem přeživších, o němž, ale ne jenom, pojednává kupříkladu takový Maus Arta Spiegelmana.

Bitevní pole: Kniha první je složená ze tří příběhů, a to sice: Noční čarodějnice, Drahý Billy a Tankisti. V nich nám představuje veskrze negativní stránku naší povahy a jenom dokazuje ono prastaré, a tedy mnohokrát potvrzené jako pravdivé, přísloví, že násilí plodí zase jenom násilí. De facto jde o zákon kauzality, kdy příčina tvoří následek. Přesto se zde záblesky jisté humánnosti vyskytují, avšak ty zpravidla bývají ztrestány. Za naivitu pomyslně vykonaného dobra, krutá a pomalá smrt vlivem několika bodných ran do oblasti ledvin.

Zloba a nenávist nejsou dobrými rádci člověka. Ten by se jich měl pokud možno vyvarovat. A i přes přemíru vytrpěného příkoří by měl v sobě najít dostatek síly k odpuštění, protože jedině tak lze vybřednout z koloběhu násilí. Oko za oko, zub za zub. Dodržovat to do důsledku, tak snad už dávno vyhyneme, protože bychom se všichni bezezbytku vybili. Zde je příznačné uvést Einsteinovo, že pokud bude vedena třetí světová válka atomovými zbraněmi, pak ta čtvrtá už jen klacky, pazourky a podobně.

Četba Bitevního pole vás určitě nenechá chladnými, je to mistrovské dílo, jež vzhledem k zvolené tématice nesklouzává ani v nejmenším k nějakému klišé. Ennis je ve vyprávění svých příběhů, i volbě jejich samotných námětů, pozoruhodně originální a svěží. A o zbytek skvělého dojmu se postarali výtvarníci, kteří z této knihy činí pravý vizuální zážitek!

„Vnitřnosti a krev, kamení a hlína. Provází nás jen nenávist.
Kdyby to bylo možné, věřím, že i sama země by se nám postavila.“
(ENNIS, Garth. Bitevní pole: Kniha první. Přel. M. Verner. Praha : BB art, 2013, s. 39.)

Komiks Bitevní pole: Kniha první vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení