Komiksy

Nemo se vrací do Gotham City

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Název článku je možná trošku zavádějící. Proto rovnou upozorňuji, že další text se netýká pohádkového příběhu o malé rybce, která se nešťastnou náhodou ocitla daleko od domova, a tak ji musel hledat láskyplný tatínek a jeho přátelé. Onou avizovanou osobou je někdo úplně jiný, a to Joker, šílený zločinec, který se vrací na scénu v komiksu nedávno vydaném v českém překladu u nakladatelství BB/art.



knihaKomiks Joker je dalším drsným románem Briana Azzarella, který má na svém kontě další slavné kousky, jako je Hellblazer nebo 100 nábojů. Už při zmínění názvů těchto komiksových řad se vám asi vybaví jejich drsný styl, někdy až vyvolávající ve čtenáři depresivní stavy. Není tedy divu, že se Azzarello cítil při tvorbě zde recenzovaného komiksu jako ryba ve vodě (když už jsme v úvodu nakousli onen svět pod vodou). Temné uličky Gotham City plné šílených padouchů, jako je Two Face, Killer Croc nebo Abner (známý pod přezdívkou Tučňák), totiž nabízí spoustu příležitostí pro vylíčení noirové atmosféry, jež na vás bude sálat z každé stránky.

Příběh začíná propuštěním Jokera z Arkhamské psychiatrické léčebny zpět na svobodu. Bývalý superpadouch se vrací na své staré pískoviště, zjišťuje ale, že je už zabráno jeho bývalými známými, kteří se svého nově nabytého jmění nechtějí jen tak vzdát. S tím Joker nemá žádné problémy – kdokoliv se mu postaví do cesty, toho zlikviduje a ještě se u toho skvěle pobaví. Jako by vraždění lidí byl podařený vtípek, jehož on je strůjcem. A tak s Jokerovou snahou o znovuzískání bývalého impéria začínají pořádně krvavá jatka, která oživí starou zvrácenost u hlavní postavy neštítící se ničeho. Morbidní události se kupí, dokud nezasáhne jiná hvězda Gotham City, sice už nějakou dobu užívající si klidného důchodu, avšak donucená Jokerovou hrou opět nasadit si černou masku na tvář a sundat černý plášť z věšáku.

Vyprávění je ozvláštněno přidáním zcela nové postavy, která dosud v komiksech o Batmanovi nevystupovala. Je to Jonny Frost, neznámý lump, který se jako jediný dobrovolně přihlásil, že Jokera vyzvedne z blázince po propuštění. Po šílencově boku poznává, jaké to je mít ve svých rukou moc nad lidskými životy, zároveň má možnost pozorovat propukající šílenství u svého šéfa i krvavé následky. Jonny se zapletl do nebezpečné hry, kterou nám líčí poměrně objektivním způsobem, bez vlastního hodnocení a emocí, přestože je v ní on sám jednou z postaviček na pomyslné šachovnici.

Gotham City se stává místem, v němž se právě otevřel dlouho zastíraný, leč stále se zvětšující vřed. Z něj tryská všechno zlo, které dosud bylo dobře skryto za zdmi blázinců nebo věznic. Jak příhodné téma pro české poměry v tuto dobu po prezidentské amnestii! Jak brilantní obraz pro svět, ve kterém je velkým problémem přeplněnost věznic! Brian Azzarello, možná nevědomě, vytvořil alegorii pro dobu, kdy se dostanou na svobodu všichni blázni a zločinci, kteří by správně měli být selektování od „slušné“ společnosti. A možná, že Azzarellův svět za chvíli bude obklopovat i nás, až se naplno projeví nemoc, která je všudypřítomná. Čtenáře budou při pročítání komiksu napadat různé pesimistické myšlenky, bude ho žrát pocit hnusu a bezmoci. Stejně jako mě. Ale takový je dnešek a zítřek asi nebude o nic růžovější.

Tento prožitek ve vás budou navíc umocňovat skvělé kresby, jichž se ujal Lee Bermejo. Přestože znal řadu starších děl o Batmanovi, v nichž se mohl inspirovat, zpracoval danou látku zcela podle svého. S notnou dávkou temnoty v ulicích i v srdcích postav, jimž šílenost změnila vzhled i pohyb. Nehledejte v kresbách žádnou snahu o idealizaci prostředí, připravte se na podivné kreatury, které vás nenechají spát.

Komiks Joker vydalo nakladatelství BB/art

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení