Komiksy

Perverzní nadsíla

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Je nepochybné, že u Američanů vedou na plné čáře komiksy zasvěcené postavám nadlidí, či chcete-li lidí vybavených nadpřirozenými schopnostmi. Jsou jimi fascinováni. Téma týkající se různých superhrdinů bylo mnohokrát zrecyklováno a jedním takovým případem je i počin Gartha Ennise a Daricka Robertsona nazvaný Banda 1: Karty jsou rozdaný.


knihaTito dva autoři, z nichž první je scenáristou a druhý zručným kreslířem známým hlavně ze spolupráce s Warrenem Ellisem na jeho legendárním Transmetropolitanu, vytvořili nelichotící temnou grotesku, která je satirou, jež nám prezentuje odvrácenou stranu supersíly.

Kromě násilí přetéká kniha sexem. Vlastně by na ní možná mělo být upozornění, že není vhodná jako četba pro nikoho mladšího osmnácti let, což je ovšem z pohledu dnešního světa přeci jen poněkud naivní, neb dítka se už od útlého věku batolí v plenkách potoky krve počítačových her. Nějaká servaná tvář z obličeje, sodomie, vynucená felace nadřízeného na podřízené, deziluze, ztráta ideálů, střeva trčící ze žaludku, snoubenka, z níž zbudou jejímu milenci pouze ruce, a to do délky předloktí, přičemž zbytek jejího těla je zataven do zdi přilehlého domu, znásilňování psů, nic z toho je nemůže rozházet. To všechno už přece viděla dávno a minimálně bezpočtukrát na YouTube.

V Bandě stojí proti sobě dva tábory a ani u jednoho z nich nelze konstatovat, že by byl vyloženě kladný, nebo záporný. Obě strany jsou nevybíravé v prostředcích, které volí na dosažení svých cílů. Od surové bestiality přecházejí k rafinované informační válce. Nebo přesněji vyjádřeno, dezinformační, kdy tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. Ostatně, jak nás o tom drtivá většina médií každodenně utvrzuje i v naší konveční realitě.

Superhrdinové se do televizních kamer, kromě reklamy na různé výrobky, pokrytecky ohánějí bojem za mír a nekompromisním prosazováním dobra, ve skutečnosti se však jen hádají o procentech ze zisku, jež jim plynou ze spoluprací uzavřených s nadnárodními korporacemi. Svůj volný čas pak zasvěcují bezuzdným sexuálním orgiím. Jsou nenasytní a deviantní. Schází jim zpětná vazba, snad vlivem všemožných omamných jedů, jimž holdují v míře nezřízené, a překypují arogantní přehlíživostí. Někdo jim přece musí naznačit, že existují jisté meze. A zde dostává prostor postava Řezníka – nemilosrdného „lovce“ těchto nadlidí – s temnou minulostí, jejíž dozvuky jsou hlavním hybatelem jeho aktuálních snah.

Samozřejmě nemůže u Gartha Ennise chybět černý humor s nadsázkou, kdy si utahuje z klasické komiksové tematiky, za jejíhož ústředního představitele se dá považovat Superman. Dává tomuto světu neomezených možností docela jiný rozměr. Je zábavný, je znechucující, je výborně vizuálně pojatý, místy vysloveně zvrácený, avšak za každé okolnosti dynamický.

Tak taková je ve zkratce Banda 1: Karty jsou rozdaný. Surová a dobře napsaná grafická kniha.

„Jeden z nich mi znásilnil ženu.Nikdy mi to neřekla. Asi se styděla. Až pak jsem si to přečetl v jejím deníku. Dozvěděl jsem se to tak, že jsem se jednou večer vzbudil a její vnitřnosti byly po celý posteli a z břicha jí vylézalo tohle… superembryo. Na to, aby ho donosila, to byla, řek bych, příliš normální ženská. Musel jsem to umlátit k smrti zasranou lampou. Vidíš to? To jsem koupil dávku z jeho lejzrovejch vočí.“
(ENNIS, Garth. Banda 1: Karty jsou rozdaný. Přel. D. Šmíd. BB Art: Praha, 2013, s. 137.)

Knihu Banda 1: Karty jsou rozdaný vydalo nakladatelství BB Art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení