Komiksy

Melancholická erupce zelena

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Alan Moore je komiksový gigant, pro jehož styl vyprávění je příznačná jistá meta-frázovitost, jíž zdůrazňuje mystický přesah, který, alespoň v případě série zasvěcené postavě Bažináče, hraje u něj neopominutelnou roli, společně i s psychedelií, jež souvisí s dějovou úlohou plodů, který tento elementál čas od času produkuje a lidé, jež je okusí, absolvují stavy, jež jsou přiměřené způsobům jejich života. Kdo je zlý, propadne děsuplným halucinacím, a kdo hodný, pro změnu okusí doteky ráje a psychických projevů blaženosti.


knihaÚstředním meritem pátého dílu nazvaného V prach se obrátíš je pak láska. Dalo by se konstatovat, že ta je určujícím hybatel v dějinách lidstva, ale tím bychom tento vzácný pojem deklasovali na živočišnou úroveň, neb si ho beztak často zaměňujeme s pouhým pudem. Přitom jde o něco dalekosáhle většího a intenzivnějšího.

Lidé na lásku zapomínají a dost možná na ni ani nevěří. Přinejmenším, když už, nemají na ni čas. Spokojují se s citovou otupělostí. Média jim podávají úmyslně zkreslenou podobu světa a podprahovými informacemi formují jejich stádní názor, který takto zprostředkovaně přijmou za svůj, jako kdyby se snad vylíhl v jejich vlastní hlavě, ale on jim byl pouze implantován do sféry jejich mentálních pochodů jako nějaký vir či Trojský kůň. Infikuje je ponejvíce závistí a frustrací. Zklamání z promarněnosti bytí.

Bažináč se výraznou měrou podílel na porážce temnoty v předchozí části a vrací se ke své milence, ta je však pryč. Lidská malost a zákeřnost ji dohnaly do vězení a před soud, k útěku a opětnému zadržení. Celým svým srdcem ho volá k sobě a on ji následuje. Zanechává za sebou erupci květin a omamných vůní. Z městské aglomerace se stane skutečná – ne jen pomyslná, jako příměr užívaná – džungle. Lidé se obnažují a užívají si optimismu a harmonie…

Bažináč je v podstatě o znovuzrození, neustálé rotaci v samsáře, avšak obsahuje v sobě i všechny prvky příznačné pro klasické superhrdiny, jako je kupříkladu Batman, s nímž ostatně změří úspěšně síly, ale potkáme se zde i s protřele geniálním Lexem Luthorem a samozřejmě nesmíme zapomenout na gotickou spřízněnost s mistrem hororu Lovecraftem.

Vidíme, že svět se má šanci stát lepším, ale tuto snahu většiny hatí iniciativa menšiny, jež prosazuje své vlastní ryze sobecké cíle, a to za jediným účelem, jímž je moc. O peníze jim nejde. Jejich prostředky jsou už beztak neomezené. Vždyť je financujeme my, daňoví poplatníci. A proč? Protože veškeré jejich snahy vedou k naší škodě.

Alan Moore každým dílem Bažináče posouvá jeho kvalitativní laťku čím dál výš a nezbývá než konstatovat, že je to skutečný mistr vyprávění s mimořádně vyvinutým citem pro fabulaci a velmi rozvinutou fantazií.

„Všechno je modré.
Hořící med… se mi rozlil po ramenou… stékal po rukách… V tu chvíli mě oheň sevřel lepkavou dlaní… A přišla smrt.
Byl to skok do temnoty… A držel jsem si všechny palce…
Jako vždy…
Nohy mám z kořenů a mechu, chodidla z azurového semiše… Zanechávají dva tři centimetry hluboké šlápoty… V hlíně připomínající na prášek roztlučené safíry.
Gravitace je tu jiná… Všechno je těžší… Všechno je modré.
Vrahové vykloubili mou elektrokostru… Zkreslili jasný tón mého bytí… Až přestal ladit se zemí…
Když jsem ztratil přístup ke smaragdovému srdci planety… A nechtěl jsem uhořet… Hledal jsem útočiště jinde…
Tyrkysové kapradí a oblázky barvy kachních vajec… Akvarijní světlo pronikající skrz vybledle kobaltové mraky… Záblesk sytě modré půlnoci z vyleštěného krunýře popásajícího se brouka… Všechno.
Všechno je modré.“
(MOORE, Alan. Swamp Thing - Bažináč 5: V prach se obrátíš. Přel. V. Janiš. Praha: BB art, 2013. s. 131.)

Komiks Swamp Thing - Bažináč 5: V prach se obrátíš vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení