Komiksy

Americký upír jako symbol současného světa

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Máte rádi strašidelné příběhy s upíry v hlavní roli? A dáváte před klasickou knihou přednost komiksům? Pokud je u obou otázek vaše odpověď kladná, pak vám doporučuji komiks, který nedávno v českém překladu Viktora Janiše vydalo nakladatelství BB/art. Jmenuje se Americký upír (v originálu American Vampire) a jde o jednu z nejlepších záležitostí současného komiksového trhu u nás.



komiksNa barevných stránkách s klasickými bublinami je oživen příběh z počátku minulého století. Na Divokém západě je stvořen nový typ upíra, který může chodit ve dne, aniž by mu světlo nějak ublížilo. Tímto predátorem, jenž projde jako první ze svého druhu upírskou evolucí, je psanec Skinner Sweet. Hlavní hrdina není kladnou postavou. Dal by se popsat jako nemilosrdný zmetek, který neváhá vraždit kvůli penězům a vlastní samolibosti. A jeho vlastnosti se nikterak nemění ani po přeměně, spíše naopak; začne žíznit po další krvi a hlavně po pomstě. 

V druhé dějové linii se do hlavní role dostává půvabná Pearl Jonesová, začínající herečka, která touží po slávě na filmovém plátně. Sladké sny se jí však změní v noční můru, když je pozvána na večírek upírů, v němž má sehrát hlavní postavu – oběť poskytující svým hostitelům mladistvou krev. Její život, už téměř ztracený, však překvapivě nekončí. Sweet, první upír nového typu, se rozhodne dívku zachránit proměnou v upírku. Samozřejmě jeho jednání nebude prosto vedlejších úmyslů.

Aby toho nebylo málo, dějová linka je ještě dále rozvětvena o příběh starého muže, přímého účastníka Sweetovy proměny. Více se o jeho úloze v celém příběhu dozvíte už v samotném komiksu...

Příběhy se neodehrávají v chronologickém pořadí, spíše jde o jakýsi propletenec, jenž čtenáři pomaličku odhaluje temná zákoutí počátků dějin amerických upírů. Ti jsou popsáni jako krutí predátoři, kteří nezabíjí jen kvůli věčnému hladu po krvi, ale dokáží si tento nechutný akt i užít. Se svou obětí si hrají, mučí ji a až poté se jí zahryznou do krku. Nečekejte tedy žádné romantické postavy, jako byla Bella nebo Edward ze ságy Twilight. Z pohledu na běsnící Pearl se vám bude chtít zalézt pod peřinu a nevylézt, dokud nebude den. I když ten vám v případě amerických upírů nijak nepomůže.

U obou příběhů lze poznat dvě různé autorské osobnosti. Příběhu o temném zločinci Sweetovi se ujal překvapivě Stephen King, který napsal i předmluvu k celému komiksu. V ní se vyznává, že je ve světě komiksů nováčkem, na jeho odvedené práci to však není vůbec znát. Kingův scénář není nijak zdlouhavý, jde přímo k věci, z čehož často mrazí. Druhým scénáristou, posunujícím příběh do období zlaté éry filmu, je Scott Snyder, jenž dokázal skvěle vylíčit nejen hlavní děj, ale i pozadí, na němž se odehrává, tj. snobskou společnost americké smetánky z filmového prostředí oproti chudé vrstvě, jež však neztrácí sen o zářící budoucnosti. 

Na příběhu si cením, že nejde jen o prvoplánový horor (i když ten hraje v komiksu prim), ale že je v něm možné nalézt i symboliku současného světa. Na to ostatně poukazuje samotný King, podle nějž má americký upír zobrazovat Ameriku, bezmezně mocnou a energickou, avšak zároveň chamtivou a stále žíznivou po penězích a moci. Myslím, že podobný popis lze vztáhnout i na jiné země a světadíly, protože obdobná nemoc se rozšířila už všude. I když je polemické, zda teprve nedávno, nebo zda je součástí lidské povahy odjakživa.

Pod kresbu, jež je vedena pevnou rukou se silnými konturami a zastřenějšími barvami, se podepsal Rafael Albuquerque. Podařilo se mu nejen vystihnout pravděpodobné rysy postav i dějišť, ale dát jim i jistý nános prachu, jenž čtenáři pomůže lépe se vžít do starých časů.\

Komiks vřele doporučuji milovníkům příběhů o upírech, kteří dokáží ocenit kvalitní scénář a citlivou kresbu.

Komiks Americký upír vydalo nakladatelství BB/art

K dostání na stránkách Knihkupectví Beletrie

il



Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení