Komiksy

Modrý šmoula, černý šmoula

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
smoula

Myslím, že většina českých dětí miluje šmouly, a to i přesto, že jde vlastně o hodně staré postavičky. Poprvé se objevili roku 1958 jako vedlejší postavy v komiksu Johan et Pirlouit. Tehdy jejich tvůrce Pierre Culliford patrně vůbec netušil, jakým fenoménem se jeho modří hrdinové stanou.

 

knihaPrvním samostatným příběhem se šmouly se stal krátký komiks Černí šmoulové, jenž vyšel roku 1959. Už tehdy vzbudily malé modré postavičky, jež se mezi sebou dorozumívají šmouličtinou a žijí v malé vesničce ukryty před zraky lidí, velikou pozornost. Autor do jejich světa navíc připojil i záporné, avšak velice komické postavy Gargamela a jeho věrného kocoura Azraela, kteří měli svou premiéru v příběhu Lovec šmoulů rovněž z roku 1959.

U nás vydává knihy o šmoulech nakladatelství Albatros, a to jak klasické knihy, tak i komiksy. Letos se rozhodlo věrné čtenáře odměnit speciální komiksovou knížkou, která obsahuje tři příběhy, a to vůbec první šmoulovskou příhodu Černí šmoulové, dále Létající šmoula a Lovec šmoulů.

Všechny tři příběhy se vyznačují základními znaky příběhů o šmoulech: zápletka je jednoduchá a nakonec vyplyne v happy-end, zpravidla v nich celá šmoulí vesnice řeší malicherný problém, který se však záhy může ukázat jako veliká pohroma. Šmoulí svět může být přitom pro dětského čtenáře poučením o základních lidských hodnotách, které je však ukryto pod krásnou ilustrací a vtipnými situacemi, takže malého recipienta vychovává zcela nenásilně.

V knize mě zaujaly vtipné hlášky, např. „Konec šmoulí, všechno šmoulí!“ nebo „Šmoulea iacta est!“ I když u této druhé patrně bude význam dítěti ukryt, takže se nad ním pozastaví jen dospělý čtenář, jemuž knihu rovněž vřele doporučuji. Myslím, že se u něj dobře pobavíte, i když už nejste zrovna školou povinní a máte třeba už vlastní děti, nebo dokonce vnoučata. Malý návrat do dětství nijak neuškodí.

Knihu doporučuji všem milovníkům šmoulů. A jen doufám, že se název knihy a náplň prvního příběhu, v němž moucha Bz-Bz způsobí nechtěné zčernání šmoulů, nestane trnem v oku protirasistickým aktivistům. Jde totiž o pohádku, nikoliv o kritiku lidí černé pleti.

Komiks Černí šmoulové vydalo nakladatelství Albatros

il


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení