Komiksy

Hra o trůny v grafickém románu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Milovníci fantasy literatury dozajista znají monumentální ságu Píseň ledu a ohně od amerického autora George R. R. Martina. Její první část s názvem Hra o trůny byla knižně vydána poprvé roku 1996, u nás v českém překladu roku 2000. Brzy si získala srdce řady čtenářů po celém světě, dokonce se dočkala i seriálové adaptace na HBO. A díky veliké oblibě nyní vstoupila i do komiksového světa v podobě grafického románu, jenž u nás nedávno vydalo nakladatelství Egmont.



komiksPříběh začíná v oblasti věčného sněhu za tzv. Zdí, která má chránit Sedm království před nebezpečím ze severu. Stateční muži z Noční hlídky tu musí bojovat nejen s Divokými, ale i s novým nebezpečím, které je mnohem horší – s nemrtvými tvory s modrýma očima, které nelze jinak zabít než ohněm. Mezitím se přesuneme do poklidného prostředí Zimohradu, jemuž vládne rodina Starků. Lord Stark je právě požádán králem Robertem Baratheonem, přítelem a dřívějším spoluválečníkem, aby se stal jeho pobočníkem v hlavním městě Sedmi království. Takováto nabídka se neodmítá, a tak se život Starků zcela obrátí naruby, aniž by tušili, jaká nebezpečí na ně čekají. Ani královská rodina není prosta starostí; kromě politických záležitostí a zákulisních her o moc se musí vypořádat s podivnými rodinnými vztahy, jež se nemusí veřejnosti líbit. A poslední, čtvrtá dějová linie, vás zavede do blízkosti sličné Daenerys z rodu Targaryenů, jež vyrůstá daleko od své vlasti, avšak neztrácí víru ve slavný návrat domů a získání vlády nad celým známým světem. Její cesta za štěstím sice zpočátku vypadá jako neuskutečnitelná, osud jí však dá do rukou draky, o nichž se soudilo, že už dávno vyhynuli... 

Jak vidíte, příběh je poměrně spletitý, rozbíhá se do různých stran, aniž bychom dopředu tušili, jak se může vyvíjet. V exotických prostředích se vystřídá řada postav, jež se pro vás stanou nezapomenutelnými. Ale pozor: ne abyste si některou z nich příliš oblíbili, protože některým z nich byl dán do vínku jen krátký románový život. I když se epická fantasy neodehrává v konkrétním čase, lze ji přirovnat k období starověku nebo středověku, kdy se rozhodně mocní nemazlili se svými protivníky. A to platí zejména tehdy, pokud jde o něco tak drahého, jako je Železný trůn.

Komiks si mohou přečíst nejen ti, pro něž to bude první setkání s Martinovou ságou, ale i ti, kteří už mají přečtenou knižní verzi nebo zhlédnutý film. Jde totiž o zcela odlišnou formu a vlastní způsob vyprávění příběhu, díky čemuž se můžete těšit na nový zážitek. Postavy přitom vypadají jinak než filmoví herci, také dialogy jsou značně upraveny.

Myslím si, že se čtenář nebude moci od komiksu odtrhnout, dokud jej nepřečtete do konce. A pak bude stejně jako já netrpělivě čekat na pokračování. Snad se jej dočkáme co nejdříve. 

Komiks Hra o trůny vydalo nakladatelství Egmont

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení