Komiksy

Green Lantern se mstí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Zelený prsten umožňující svému nositeli ovládnout všechny fyzikální síly světa. To je sen každého čtenáře znalého příhod Green Lanternů, tj. ochránců světa, kteří musí bojovat proti všemu zlu pocházejícímu ze Země i z jiných planet. A takovým ochráncem je i Hal Jordan, Green Lantern sektoru 2814, jenž je hlavním hrdinou komiksové knihy Green Lantern: Pomsta Green Lanternů.



komiksGeoff Johns v ní navázal na sérii Green Lantern: Rebirth, v níž hlavní hrdina pod vlivem parazitické entity Parallex zabil sbory Green Lanternů, mezi nimi i řadu svých přátel, a málem zničil celý vesmír. Nyní se musí vypořádat s pocitem viny i s nepřátelskými reakcemi svého okolí, jež mu stále připomíná krvavou minulost. 

V trojici příběhů se tak Hal Jordan představí jako zlomený hrdina trpící výčitkami svědomí, který se snaží vylepšit si reputaci. Nejprve bude muset porazit Morgulova syna a jeho parazitické rostliny za pomoci Green Arrowa, pak spolu s drsným Batmanem ovládnout tetovaného muže, jenž umí oživit své kérky. Vše vyvrcholí až třetím příběhem, jenž je nejpropracovanější a v němž nalezneme nejvíce odkazů na Green Lanternovu minulost – Jordan bude muset vniknout na planetu člověkolovců, kde ho čeká velké překvapení v podobě přeživších Green Lanternů, o nichž si myslel, že je zbavil života...

Všechny příběhy mají jedno společné, a to minulost hlavního hrdiny. Ve všech se bude muset střetnout se starými nepřáteli a vypořádat se s pocitem viny. Jinak tato kniha svět Green Lanternů příliš neobohacuje. Bohužel. Řadí se spíše ke slabším kouskům, které čtenář rychle přelouská, ale nezanechá v něm hlubší rýhu a už vůbec ne nutkání, aby se k němu po čase strávil. Jediné, co úroveň knihy trochu zvyšuje, je poslední příběh, jenž dal také celému soubornému vydání název. Až se zdá, že první dva příběhy s neucelenými příběhy a téměř nulovou pointou, spočívající v nadělání binčíku a následném odstranění jeho původce, klidně mohly být vypuštěny.

A ještě jedno upozornění: kniha je určena výhradně pro ty, kteří znají historii Green Lanternů, zvláště Hala Jordana; v opačném případě se v ní budete spíše ztrácet. Pro mě jde o jednu z nejslabších komiksových knih z dílny DC, které zatím u nás vyšly pod záštitou nakladatelství BB/art. 

Komiks doporučuji příznivcům Green Lanterna, kteří by si jej neměli nechat ujít zvláště kvůli příběhu Pomsta Green Lanternů. Ostatní čtenáři milující superhrdinovské příběhy by se měli zaměřit spíše na jiné knihy, jimiž nás zásobuje BB/art a jež dozajista uspokojí jejich čtenářský apetit daleko vydatněji.

Komiks Green Lantern: Pomsta Green Lanternů vydalo nakladatelství BB/art

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení