Komiksy

Pozor na falešný zpěv

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Určitě se vám někdy stalo, že si chcete užívat ticha noci rušeného pouze praskáním táborového ohně, ale samozvaný bavič s rozladěným hudebním nástrojem a falešným hlasem vám to znemožňuje. „Čert aby ho vzal!“ pomyslíte si. Jak by bylo krásné, kdyby se vaše přání vyplnilo a nocí by se rozhostilo to kýžené ticho a praskání táboráku. Co si asi myslel Fanouš, hrdina komiksu Dana Černého, když se hradem rozléhalo halekání jeho kamarádky Klytory, doprovázející se na banjo? Možná také něco o čertovi, ale vše vzalo trochu jiný směr. Fanouš - Tři úkoly pro Klytoru je dalším pokračováním komiksu o hypergeniálním jedenáctiletém chlapci. Recenzi prvního dílu Továrna zkázy si můžete přečíst zde.


kDan Černý tentokrát Fanouše nechal ustoupit do pozadí, zřejmě usoudil, že se v prvním díle nabojoval už dost a příležitost musí dostat někdo jiný. A tak se sice občas Fanoušův talent uplatní, vše ostatní však musí odedřít dívka, která sice nemá takové předpoklady jako její kamarád, ale odvaha a obrovský kus štěstí ji neschází. Jak jsem se už zmínil, příběh začíná na starém hradu, Klytora s Fanoušem sedí u ohně a romantickou chvíli narušuje jen dívčin zpěv a hra na banjo. To nemohou vydržet ani mimozemšťané – oba přátelé jsou uneseni a za rušení sonických vln je Klytora odsouzena. Při její záchraně způsobí Fanouš v rychlém sledu několik pochybení. Mimozemšťany sice skolí, avšak zároveň zničí i loď, v níž se nacházejí, způsobí její ztroskotání na neznámé planetě a smrt snoubence vládkyně části této planety.

Poněkud složitou cestou se děj dostává k tomu, že Fanouš zůstává s královnou jako náhradní snoubenec a rukojmí a Klytora musí splnit tři bizarní úkoly, aby Fanouše a sebe zachránila. Má přinést živou vodu od poustevníka Všechnověda, sesadit z trůnu krále Egoarogana a získat hlavu kouzelnice Joplinie. Pravděpodobně byste nevěděli, kam se pro takové podivné věci na cizí planetě jde, ale Klytora je naštěstí komiksová hrdinka, a tak se bez rozpaků vrhá do úkolů hodných Herkula a za několik okamžiků je u Všechnověda. Poustevník beztvarého a značně puchýřovatého vzezření preferuje – naštěstí pro Klytoru – pro své sexuální uspokojení samice antropomorfního vzhledu, a tak dívce, statečně bojující za svého kamaráda Fanouše nečiní žádný problém z dědy živou vodu vymámit. Netřeba dodávat, že i zbylé dva úkoly se hrdince podaří splnit, v čarodějce Joplinii dokonce pozná příjemnou mladou ženu se zjevnými lesbickými zájmy. Prostě vše dopadne nad míru dobře.

Tím, že se do popředí posunula dívčí postava, dostal komiks Dana Černého rozmarný erotický náboj. Autor jej plně využívá a do groteskního protikladu staví Fanouše, který se jako typický jedenáctiletý kluk ostentativně ošklíbá při každém náznaku intimnosti, třeba i polibku při radostném setkání. Klytora je dívka rafinovaně provokující bujnými tvary zakrytými lehkými šaty. Její ženskost záměrně kontrastující s dětsky velkýma očima kreslíř zdůrazňuje, jak je v komiksu dobrým zvykem, potrhanými šaty, sukni povlávající na samé hranici slušnosti, odhalením všeho, co se odhalit dá. A že si Dan Černý Klytoru opravdu oblíbil, o tom svědčí galerie na posledních stránkách, v níž byla na požádání autora vyobrazena jinými ilustrátory.

Fanouš je na druhé straně v tomto díle poněkud rozpačitý, jako kdyby pro něj Dan Černý opravdu neměl žádnou práci a nevěděl co s ním. Zda se jedenáctiletý superhrdina ještě do nějaké pořádné akce pustí, to se teprve uvidí. Třeba bude k tomu mít příležitost v dalším pokračování nazvaném Po záhadných stopách tajuplna. Pokud ne, nevadí. Soustředění pozornosti na jiné postavy nic neubere z vtipnosti a originality komiksu Dana Černého, naopak se účinně vyhne stereotypu chování jednoho hrdiny.

Komiks Fanouš – Tři úkoly pro Klytoru vydalo nakladatelství Novela bohemica

il


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení