Komiksy

Komiksový magazín Crew v novém kabátě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Milovníkům komiksové tvorby nemusím dozajista nijak sáhodlouze představovat magazín Crew. Jde o v českém prostředí zaběhnuté periodikum věnované komiksové tvorbě, jež vychází pod záštitou stejnojmenného nakladatelství. Počátky se datují do roku 1996, od roku 2003 je vydáván již pod novým názvem Crew2. Nedávno jsme se dočkali 35. čísla, které přineslo řadu novinek. A právě na tyto inovace se zaměříme v dnešní recenzi.



komiksHlavní změna spočívá v náplni magazínu. Nebojte se, stále půjde o komiksový obsah, nicméně místo krátkých epizodických příběhů vám budou od 35. čísla servírovány jiné porce – dlouhé příběhy na pokračování. Vždy v šesti svazcích budou vycházet vybrané komiksové série, jež si pak budete moci pořídit v souhrnné knižní podobě. Dá se říci, že magazín tak bude sloužit jako ochutnávka toho, co pak nakladatelství vydá knižně jako celek, takže si budete moci oťukat zatím pro většinu z nás neznámé příběhy a na základě toho se teprve rozhodnout, zda bude pro nás jejich koupě v knižní podobě vhodná nebo ne. Možná se někomu z vás bude zdát, že je tedy pořizování magazínu zbytečné, protože část příběhu bude mít v něm a potom znovu v souborném vydání, na to však nakladatelství myslelo, a tak, alespoň podle slov J. Pavlovského v předmluvě magazínu, vám bude při koupi knihy poskytnuta nějaká ta sleva. Takže koupě magazínu se vám může vlastně vyplatit.

Kromě příběhů na pokračování budou tu a tam připojovány i uzavřené příběhy, aby se svého dočkali i ti, kteří nemají četbu na pokračování v lásce. Na své si tedy podle mého názoru přijdou opravdu všichni. Možná jen některé zamrzí, že se ztratí místo pro teoretické části nebo pro dotazy čtenářů, na druhou stranu v případě poptávky se budou tvůrci Crwe snažit vyjít čtenářům vstříc a nějak je do magazínu zakomponovat. Takže pokud by vám něco z dřívějších rubrik chybělo, neváhejte a katapultujte nakladatele svými postřehy a nápady, určitě je uvítají.

Zpět však k číslu 35. Obsahuje dvě části, první je uvedení do grafického románu Rex mundi, jenž bývá přirovnáván k románu Šifra mistra Leonarda. Arvid Nelson ve svém scénáři oživuje detektivku ve spojení s výkladem alternativní historie, a to na pozadí Paříže roku 1933. Vše začíná ztrátou středověkého rukopisu a podivnými okolnostmi jeho zmizení, jež poukazují na užití černé magie. K tomu připojte nález znetvořené prostitutky a úvod ke skvělému počtení je na světě! Můžu říci, že mě zaujal jak příběh, tak potemnělé ilustrace, z nichž vám bude běhat mráz po zádech. Příběh vypadá velice slibně, snad si tempo i kvalitu vyprávěného uchová i v pokračování.

V druhé části 35. čísla na vás vykoukne šílený intergalaktický lovec odměn v alternativním Gothamu v příběhu s názvem Batman vs Lobo. Jde o trhlou jízdu, jež vznikla rukou scénáristy Alana Granta a kreslíře Simona Bisleyho. A musím se přiznat, že něco tak šíleného se vám nepoštěstí číst často, alespoň v poněkud nudných českých vodách. Nejen že vás bude zrak přecházet z fantasmagorických výjevů připomínajících vidění pacientů psychiatrické léčebny nejvyššího kalibru, ale ani hlavní příběh a hrůzné zjištění ohledně příbuzenství některých postav nezůstane v tomto kolotoči nemožného pozadu.

Sečteno a podtrženo, nová Crew začíná velice slibně. Kladně hodnotím jak základní inovace v náplni magazínu, tak výběr prvních dvou příběhů. Snad to půjde takto i dál. Ostatně příště se můžeme těšit na drsnou kriminálku z prostředí indiánské rezervace Skalpy a samozřejmě i na pokračování komiksu Rex mundi.

Magazín Crew vydává nakladatelství Crew

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení