Komiksy

Rohatý bože, králi zeleného lesa, buď vítán!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Ano, je to tak. Do českých luhů a hájů zavítal hrdina keltských mýtů, jenž spatřil komiksové světlo světa roku 1983 a od té doby se dočkal řady nových dobrodružství. Letos se čeští čtenáři dočkali vydání knihy Sláine: Poklady Británie obsahující dva epické příběhy, pod něž se podepsal scénárista Pat Mills a jimž dali výtvarnou podobu Grag Staples, Dermot Power a Clint Langley. Je tedy jasné, že výsledek nemůže být jiný než bravurní.



komiksPíše se rok 1140 našeho letopočtu. Je to éra temných kouzel, kdy si životem nemůže být jist žádný muž, natož žena nebo dítě. Británie je drancována Sasy i Normany, lidé přichází o své životy v bojích o staré poklady i ve válce, jež se v zemi rozpoutala ve jménu šíření nového náboženství. Stará víra i staří bohové upadají, je pozvedán kříž a lidé obrací svůj zrak k jedinému Bohu, jenž se zdá být temnější než jejich prastaré kulty. Právě teď je vhodná doba, aby do nerovného boje starých a nových božstev zasáhla vyšší moc. Na zem se vrací Sláine, udatný rek dřívějších časů bojující za svou Bohyni, aby nastolil původní řád a vrátil své zemi bývalou tvářnost a čest. Není to ale úkol snadný, dokonce ani ne pro tak velkého muže, jakým je Sláine.

V prvním příběhu je reinkarnován Sláine alias Robin Goodfellow, aby zemi zbavil zla vydávaného za nejvyšší dobro. Zla vycházejícího z řad kněží a ostatních přisluhovačů jediného, prý pravého boha, jenž se však ukáže být zcela něčím jiným než dobrotivým stvořitelem. Sláine se tu bude muset utkat nejen s prastarým tvorem, jenž touží po vyvrácení lidstva, ale i se zapomněním řádové sestry Marion na svou minulost coby pohanské královny a Sláineovy milenky Niamh. Na pomoc má jen svou sekeru Mozkohryz a prolhaného trpaslíka Ukka, jenž je mu někdy spíše přítěží nežli společníkem.

Ve druhém příběhu je Sláine zasazen do doby končící vlády krále Artuše. Jeho novým úkolem je ve jménu staré magie a krásné Morgany shromáždit posvátné relikvie, aby ozdravil zemi, mezi nimi např. Artušovu šachovnici nebo meč Excalibur. V patách jsou mu však ostatní hledači pokladů i protivníci mnohem záludnější, s nimiž měl tu čest utkat se již v dřívějším dobách. Příběh tak není pouhou dobrodružnou epizodou ve stylu Indiany Jonese, ale skutečným mistrovským dílem, v němž se přítomnost střídá s minulostí i vidinami budoucnosti s promyšleností Patu Millsovi vlastní.

Oba příběhy jsou originální, jejich jedinečnost spočívá zejména ve výběru hlavního hrdiny, jímž je nezkrocená bestie, kterou obmyká křeč obludnosti. Z pohledného svalnatého hrdiny se tak v mžiku může vyklubat rohatý ďábel, jenž kosí řady nepřátel bez mrknutí oka. Společně se Sláineem se můžete hravě přenést do dob pradávných legend, kdy ještě bylo křesťanství v plenkách a kdy prim hrály mocné síly a zvířecí pudy v lidském srdci. V komiksu neschází ani komický živel, a to díky postavě trpaslíka Ukka, milovníka různých šprýmů i obsahů cizích kapes.

Na komiksu musím ocenit nejen originální scénář a výtvarnou stránku, ale i překladu Martina D. Antonína, jenž dodal mluvě hlavních postav punc dávných dob. Stačí přečíst si první slova vyřčená Sláineem...

Komiks doporučuji všem milovníkům originálních komiksů, zvláště těm, kteří mají rádi příběhy vedené smyslnými linkami, tlumenými barvami a bravurní scénáristickou rukou. Kniha Sláine: Poklady Británie je další perličkou, jež skvěle zapadne do edice Moderní díla evropského komiksu.

Komiks Sláine: Poklady Británie vydalo nakladatelství Crew

il
il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení