Komiksy

Deník Anne Frankové v komiksové podobě

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Annelies Marie Frank, v počeštěné podobě Anna Franková, je osoba všem dobře známá. Tato dívka židovského původu se proslavila svým deníkem, jenž poskytuje jedinečný záznam o osudech židů za druhé světové války očima dítěte. Není divu, že se deník dočkal velkého ohlasu u čtenářů na celém světě a že ožil i na filmových plátnech nebo na prknech, která znamenají svět. Nedávno pronikl i do světa obrázkových knih. Komiksový životopis vydalo u nás v českém překladu Miroslavy Ludvíkové nakladatelství Paseka.



knihžKniha Anne Franková: Komiksový životopis je převyprávěním původních deníkových záznamů, jež jsou navíc obohaceny o výklady objasňující dějinné pozadí. Komiks Sida Jacobsona a Ernieho Colóna tedy není pouhou kopií původní předlohy, ale samostatným tvůrčím počinem, jenž zaujme dětského i dospělé čtenáře nenásilným způsobem výkladu jedné z nejdůležitějších událostí (nejen) Evropy 20. století, tj. druhé světové války a potažmo i řešení židovské otázky, taktéž zajímavým výtvarným zpracováním, jež v sobě nese stopy dětské naivnosti a nevinnosti, jako by obrázky byly skutečně dílem malé Anne.

Základní dějová linie bude čtenářům patrně dobře známá. Na stránkách ožívá malá Anne, její milovaná sestra Margot, rodiče a mnoho dalších osob, jež jsou poctivě vyjmenovávány zpravidla rodným jménem i příjmením. Zdá se, že autoři chtěli do komiksu vtěsnat co nejvíce informací, proto se výjevy z rodinného života střídají s poučnými pasážemi. Přiznávám se, že toto spojení na mě nejprve působilo zvláštním dojmem, neboť jsou tu směšovány dva naprosto různé žánry a styly vyprávění. Na druhou stranu se po přečtení komiksu ukázalo, že má kniha vskutku promyšlenou strukturu a že je tato kontaminace zcela záměrná. Deník je tak pro mě více odbornou knihou než beletrií, v níž jsou však dějiny převyprávěny v přitažlivější podobě, takže mohou nenásilnou formou vštěpit zejména mladším čtenářům povědomí o dění za druhé světové války.

Příběh Anne Frankové je srdceryvný, neschází v něm však ani světlá místa, kdy si zavzpomínáte na vlastní dětství a s ním spojené radosti i strasti. Autoři naštěstí v komiksové podobě ponechali dostatek místa pro vystižení osobnosti malé Anne, dokonce věrohodně zachytili její napjatý vztah s matkou a naopak až přílišné zbožňování otce. Komiks ukazuje, že v žádné rodině nebyly vztahy ideální, je však důležité držet při sobě, zvláště v těžkých dobách. Komiks tak kromě reflexe velkých dějinných milníků obsahuje i důležitý morální motiv a zajímavé prokreslení psychologie postav

Knihu Anne Franková: Komiksový životopis doporučuji čtenářům, kteří se zajímají o osudy židů za druhé světové války z pohledu očitých svědků, též všem, kteří mají rádi silné příběhy jednotlivců.

Knihu Anne Franková: Komiksový životopis vydalo nakladatelství Paseka

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení