Komiksy

Garfield, mistr převleků

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Čeští milovníci Garfielda jsou díky vysokému pracovnímu tempu nakladatelství Crew dostatečně zásobování stále novými komiksy. Kromě klasických černobílých sešitů na pokračování se tu a tam objeví i specialitky, jako jsou například vázaná knižní vydání několika starších kousků v kolorované formě. A aby toho nebylo málo, Garfield na sebe někdy bere i 3D podobu ve speciálních číslech určených pro děti, na svém kontě má i první díl naučného slovníku. Právě na tato dvě vydání se podíváme podrobněji v dnešní recenzi.



komiksGarfieldova show je řada, v níž je Garfieldův svět zobrazen ve 3D podobě ve shodě se stejnojmenným animovaným seriálem. Ano, přesně s tím, který i dnes běží na obrazovkách České televize. Na rozdíl od stripové klasiky je nejen zvolena jiná výtvarná technika, jež si hraje s 3D prostorem a kolorováním, ale i odlišný obsah ve shodě s cílovým okruhem čtenářů. Tím jsou malé děti, jež od komiksu nečekají na rozdíl od nás dospěláků štiplavé ironické vtipy, ale jednodušší příběh končící happy endem. Pro tyto čtenáře je přizpůsoben i text, jenž je psán větším písmem a jenž tvoří souvislý příběh, nikoliv množství na sebe nenavazujících stripů. 

V posledně vydané, již třetí knize Garfieldovy show, jež má podnázev Úžasný létající pes a další příběhy, se vám představí Garfield, Odie, Jon a další postavy v překvapivých situacích. Garfield bude muset čelit žralokovi (ano, kocour se ocitne v těsné blízkosti vody i ve vodě!), Odie nabude superhrdinské schopnosti, Jon bude okraden a z Garfielda se stane ochránce ptáčků. Říkáte, že je to nemožné? Pak nahlédněte do knihy a zjistíte více.


Novinkou pro české čtenáře je vydání zcela nového formátu klasických stripů. Garfieldův slovník naučný 1: Alotria obsahuje to nejlepší z dílny Jima Davise. Můžete se těšit na opravdovou klasiku, v níž je zahrnut výběr z Garfieldova bohatého života. Jde vlastně o edici, jež v sobě skrývá výběr stripů odhalujících základní (ne)dokonalosti Garfielda a jeho přátel. Můžete se těšit na Garfieldovy vyvedené kousky, jako 
je kradení jídla, fyzické napadání pošťáka, pošťuchování psa Odieho nebo jeho bezmezná láska k lasagním.

komiksJde o naučnou encyklopedii, díky níž i ti, kteří Garfielda nikdy nečetli (ale takoví snad mezi námi ani nejsou!), mohou nabýt základní vědomosti o této nesmrtelné komiksové postavě. A vzhledem k tomu, že nakladatelství do názvu zapojilo i číselný údaj, můžeme se patrně těšit i na další díl. 


Z krátkého resumé je již zřejmé, že se obě knihy diametrálně liší po výtvarné i obsahové stránce. Pokud bych si měla vybrat jednu z nich, tak mým favoritem určitě bude Garfieldův slovník naučný, protože mi vyhovuje více klasický formát (i když oproti sešitovým vydáním je krásně kolorován a tištěn na pevném lesklém papíru) a zejména starý dobrý Garfield, který oplývá vtipem a ironií sobě vlastní. 

Garfieldova show 3 může být naopak pro řadu čtenářů velkým zklamáním, nicméně malý čtenář, který rád sleduje stejnojmenný seriál v televizi, jím může být nadšen. Úroveň vyprávěného je tu ve shodě s televizní předlohou, takže pokud se vám líbí, pak je pro vás komiks z této řady jako stvořený. 

Komiks Garfieldova show 3: Úžasný létající pes a další příběhy a Garfieldův slovník naučný 1: Alotria vydalo nakladatelství Crew 

il

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení