Komiksy

Zlaté časy pro dobrodruhy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

 

Píší se 30. léta 20. století. Zlatá éra archeologie, alespoň soudě podle úspěšných výprav nejslavnějšího profesora Marschallovy univerzity. Nemusím jej nijak dlouze představovat, stačí vyslovit jen jeho jméno. Indiana Jones. Už je všem jasné, o kom je řeč. Ještě připojím, že u BB/artu vyšla v pořadí již třetí kniha jeho dalších dobrodružství, která v komiksovém provedení přináší celkem jedenáct příhod z Jonesovy vědecké kariéry. Podívejme se tuto knihu tedy blíže.



komiksKomiksové epizody obsažené v knize Indiana Jones: Další dobrodružství 3 vytvořili Steve Ditko, autor mj. Spider-Mana, Fantastic Four, Iron Mana, řady čísel Detective nebo Adventure Comics a zaslouženě i držitel ceny Will Eisner Award Hall of Fame, a kreslíř Ricardo Villamonte, který se zapsal mj. v historii Transformers, Avangers, Hulka nebo X-Menů. Už jen jména tvůrců tedy zaručují kvalitní obsah i výtvarnou stránku, jež čtenáře zavede do starší etapy moderních dějin, na jejichž pozadí se odehrávají příhody s Indianou Jonesem.

Hlavní hrdina opět zavítá do nejrůznějších koutů světa, např. do And, teplých vod Karibiku, Íránů anebo do na první pohled kultivované, avšak velice nepřátelské britské vesničky. Po jeho boku se přitom objeví několik známých postav, např. krásná Marion Ravenwoodová (i když jen velice letmo, protože právě dává Indymu košem), Jessie Haleová, malý Kruťas nebo kamarád z univerzity Brody. A aby se příběh v době svého vzniku určený primárně pro mužské čtenářstvo trošku ozvláštnil, přibyla tu ještě pravá femme fatale v podobě vnučky Buffalo Billa, slavné lovkyně zvěře nebo svůdné zlodějky a intrikánky, které se podaří přelstít i samotného Indyho.

Myslím, že představovat jednotlivá dobrodružství by bylo zbytečné. Každé z nich je originální, tentokrát v nich oproti některým předchozím knihám v jonesovské řadě nechybí tvůrčí nápady a nelze je pokládat za pouhé kopie s minimem obměn (i když samozřejmě základní šablona je tu stále nezměněna). Jen napovím, že se můžete těšit na výpravu na Ukrajinu, kde se bude muset Jones vypořádat s hordou kozáků i místní rudou jízdou, aby zachránil historické zlaté revolvery, nebo že bude na stopě Bigfoota, který se však ukáže být něčím úplně jiným než vybájeným tvorem. A pokud patříte mezi skalní fanoušky Indiany Jonese, pak vás potěší zejména poslední příhoda s názvem Indiana Jones a poslední křížová výprava, kterou dozajista znáte ze zdařilého televizního zpracování.

Komiks Indiana Jones: Další dobrodružství 3  přináší čtivé příběhy, jež jsou určeny pro pobavení všech dobrodruhů bez rozdílu věku a pohlaví. Knihu doporučuji těm, kteří mají rádi příběhy s Indianou Jonesem v hlavní roli a kteří ocení nádech starých dobrých časů i zlaté éry amerického komiksu.

Komiks Indiana Jones: Další dobrodružství 3 vydalo nakladatelství BB/art

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení