Komiksy

Netopýr stíhaný sovími pařáty

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tyle=

Batmanovské příběhy patří k velice oblíbeným u komiksových fanoušků na celém světě. Nejinak je tomu u komiksové knihy Batman: Soví tribunál, jehož český překlad nedávno vydalo nakladatelství Crew. První díl obsahuje první až sedmý sešit, na jejichž vzniku se podíleli Scott Snyder a Greg Capullo. Už jen jména těchto tvůrců zaručují skvělé čtení po scénáristické i výtvarné stránce.



komiksV knize je představena zcela nová kapitola v batmanovských příbězích. Dozvídáme se tu o tajné organizaci zvané Soví tribunál, jež vládce už řadu let Gothamu. Jde o společenství, které se neštítí zabít kohokoliv, kdo mu není po chuti, a to za pomoci mistrně vycvičených bojovníků libujících si zejména v házecích nožích. Už řadu let o tomto spolku nikdo neslyšel, a tak upadlo v zapomnění. Zůstala po nich jen stará říkanka, která snad ani nemá historický podklad. Babská báchorka, která však brzy začne být citována z úst nejmocnějších lidí ve městě. Soví tribunál totiž opět útočí. A na paškál si vezme tentokrát jednoho z nejvlivnějších občanů Gothamu, samotného Bruce Waynea!

Je to tak. Bruce Wayne, nebo chcete-li Batman, se tu dostává do smrtelného nebezpečí. A to doslova, protože až do konce čtenář netuší, zdali se z toho jeho oblíbený hrdina dostane, nebo zda jej neroztrhají soví pařáty. A ani po přečtení nebudete úplně moudří z toho, kdo je vlastně králem Gothamu. Zda netopýr, nebo sovy. A kdo je oběť a kdo vítěz.

Je to tak. Lidem z nakladatelství Crew se opět povedl pěkný kousek. Namlsat čtenáře a pak v nejlepším knihu ukončit. Pokračování je připravováno na listopad tohoto roku, ale pokud jste už komiks četli, dáte mi zapravdu, že půjde o čekání plné bolesti a utrpení. Proč právě u tohoto komiksu užívám tak silná slova? Protože jde o nejlepšího Batmana, jakého jsem v poslední době četla! 

Komiks má všechny klady, jaké by mohl mít. Přináší něco nového do starého příběhu, co dává smysl a otevírá tvůrcům i čtenářům zcela nové obzory. Příběh je vyvážený, dobře vykonstruovaný a předvedený za pomoci čtivého scénáře, skvělé promyšlené zkratky a také odpovídajícího kvalitního výtvarného zpracování. (Zde jen napovím, že se můžete těšit na jisté novum při zachycení halucinačních stavů; více ale nepovím, jen to, že si budete zprvu myslet, že jde o tiskařskou chybu.) Komiks je pro mě milým překvapením letošních komiksových žní. A jen doufám, že si tuto reputaci nezkazí už toužebně očekávaným pokračováním.

Knihu Batman: Soví tribunál doporučuji vřele všem milovníkům komiksů s Batmanem v hlavní roli. Otevřete a čtěte, teprve pak pochopíte má slova chvály. 

Komiks Batman: Soví tribunál vydalo nakladatelství Crew

il

il 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení