Komiksy

Město zítřka vytahuje své kostlivce

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Superman. Komiksová legenda, která se dočkala již řady ztvárnění. A ani budoucnost dozajista nedá dlouho čekat na nějaký nový komiksový počin, který by buď převyprávěl již dávno vyprávěné a nebo připojil ke známým příběhům muže z oceli nové dobrodružství. Dnes si představíme supermanovskou řadu Superman Action comics, jejíž první díl v českém překladu nedávno představilo nakladatelství BB/art.



komiksV prvé řadě je nutno vysvětlit, co nového obecně tato řada v supermanovské sáze přináší. Grant Morrison společně s Andy Kubertem a Ragsem Moralesem chtěli všem dobře známou postavu představit v novém světle. Superhrdina je tu zobrazen v největší síle a rychlosti, díky níž si může dovolit maximum akčnosti. A akce tu skutečně bude hrát prim, proto se můžete těšit na příběhy, v nichž se Superman objeví ve víru pohybu a soubojů. Tvůrci ho podrobili téměř herkulovským úkolům, jako je např. veliké závaží, skála, řítící se vlak nebo tank. Zdají se vám tyto překážky příliš jednoduchými pro Supermana? Máte pravda, jenomže to by muselo jít o Supermana starého. Ten nový je zranitelný. Cítí bolest a může být i zajat nebo zabit. Díky tomu je čtenář neustále držen v nejistotě, jak to s jeho oblíbenou postavou dopadne. Vydrží dál nelidské mučení, nebo ho už opustí všechny síly? To je velká výhoda tohoto komiksu, v němž nikdy nevíte, co vás čeká na další stránce. A překvapení tu bude opravdu dost.

První část s podnázvem Superman a lidé z oceli je souborným vydání prvního až osmého sešitu dané řady. Vypráví o mladém Supermanovi, který bojuje ve jménu dobra se vším zločinem v milovaném městě Metropolis. Společnost zatím neví, jak se k tomuto samozvanému hrdinovi zachovat; zda jej má oslavovat, a nebo se bát případného nebezpečí. Tyto nejistoty posiluje zejména Lex Luthor, jenž se za pomoci generála Lanea snaží Supermana zajmout a pak s pomocí nezákonného výzkumu sestavit nový typ vojáků na Supermanově bázi. Nutno podotknout, že jeho záměry se minou účinkem, a tak místo supervojáka podřízeného jeho vůli stvoří kreaturu, jež je navíc v područí mimozemské rasy prahnoucí po zkáze planety Země. A aby toho nebylo málo, tato rasa se zmocní části města, aby ji nadosmrti konzervovala v obludáriu mimozemské hnusné stonožky. Zdá se vám to šílené? Ano, zní to jako hudba vyluzovaná z flétny pacienta psychiatrické léčebny. Ale nebojte se, Morrison má vše dobře promyšlené, a tak se nakonec příběh krásně rozplete a odhalí nové souvislosti v Supermanově životě. 

Druhou část knihy vyplňuje o něco zmatečnější příběh, v němž se proti sobě utká antisupermanovské vojsko a Legie superhrdinů, jež do Supermanovy přítomnosti zavítá z daleké budoucnosti. Tento příběh na mě působí dosti nevyrovnaně a téměř fádně. Přece jen vyprávěnky o strojích času a o nepřátelích ukrytých v mozku nenáviděného objektu jsou už poměrně dosti ujeté i na mě.

Přestože má komiks své mouchy, hodnotím jej kladně. Jde o zajímavý rozjezd dozajista čtivé supermanovské řady, která se snad u českých čtenářů dobře uchytí. 

Komiks Superman Action comics 1: Superman a lidé z oceli vydalo nakladatelství BB/art

il
il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení