Komiksy

Obludárium na pochodu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

S příběhy o Batmanovi se poslední dobou roztrhl na českém komiksovém trhu pytel. Nakladatelství BB/art, stálice ve vydávání světových komiksů v českých překladech, nedávno představilo novou komiksovou řadu (tj. novou v našich malých vodách), a to Batman Detective Comics. Odstartovala ji kniha s podnázvem Tváře smrti od Tonyho S. Daniela, jež se zdá být předzvěstí vyváženého čtení plného akce i vyšetřování.



komiksArkhamská léčebna má zase o pacienta méně. Po ulicích Gothamu se prochází šílený Joker, který svými hračičkami a jedem vyvolávajícím smrtelný záchvat smíchu rozpoutá paniku u všech slušných občanů. A co na to policie? Ta se raději zaměřuje na temného rytíře, jehož zatčení leží na srdci nového starosty více než bezpečí veřejnosti. Připomíná vám to něco? No ano, přesně takto začíná ona stará písnička, která už několikrát zazněla v různých provedeních v řadě batmanovských příběhů. Avšak tentokrát je hrána novým iluzionistou, který ukáže i tuto část známého příběhu z nového pohledu. Jeho hlavní trik totiž spočívá v tom, že úvodní zápletka je jen zástěrkou pro vyprávění mnohem zajímavějšího příběhu. Příběhu o Dollmakerovi, výrobci panenek, který sešívá kusy různých lidí v jeden celek, aby tak obohatil své chodící obludárium o nový přírůstek. A jeho nejnovějším úlovkem, který mu má zajistit dostatek finanční hotovosti i nového materiálu, nemá být nikdo jiný než Batman! 

Jak to u Batmana bývá, ani zde mu neschází ona věhlasná temnost a záhadnost. Na rozdíl od některých zpracování se tu však Daniels drží trošku při zemi. Nespadá přílišně do psychedelických výjevů, v nichž se čtenáři nemohou vyznat. A ani tolik neproplétá realitu s flashbacky nebo ponory do nitra hlavního hrdiny. Batman se tu tak stává více detektivem, jenž jde za stopou, dokud nevyčenichá podezřelého a nedostane z něj doznání. A právě tato přímočarost, byť sem tam narušovaná, se mi na Danielsově podání líbí. 

V komiksu vás zaujme řada detailních kreseb, jež jsou určeny spíše pro otrlé, např. rozpáraná mrtvola nebo ohavné zombie sešité z různých lidských částí. Dollmakerova hrůzostrašná dílna tu krásně kontrastuje s postavou nevinné dívenky, kterou se bude snažit Batman zachránit spolu s další jemu blízkou postavou. Kterou, vám prozradím, to si už budete musíte přečíst sami.

První díl ze série Batman Detective Comics je dobrou volbou pro všechny milovníky příběhů o Batmanovi a jeho boji proti zločinu v Gotham City. Oblíbí si jej dozajista i fanoušci akčního komiksu s detektivními prvky.

Komiks Batman Detective Comics 1: Tváře smrti vydalo nakladatelství BB/art

il
il

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení