Komiksy

Pořádná nakládačka od bandy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Představte si svět, v němž se po nebi prohání jeden maskovaný hrdina za druhým. Svět plný supráků, kteří se naoko snaží zachránit svět, občas ale některého z civilistů uškvaří ohnivým pohledem nebo promění v krvavý flek, pokud onen nešťastník stojí na nesprávném místě v nesprávnou dobu. Ano, je to svět, ve kterém byste nechtěli žít. Protože supráci si dělají, co chtějí. A proto je tu banda, která musí jejich špatné činy napravit. Nejlépe pořádnou nakládačkou!



knihaBanda se nám představila nedávno v prvním díle společné práce scénáristy Gartha Ennise a kreslíře Daricka Robertsona. A druhý díl, nesoucí příhodný podnázev Nakládačka, jen potvrzuje, že půjde skutečně o nevšední čtení, v němž autoři boří všechny konvence a nebojí se otevřeně hovořit o tabuizovaných tématech. Čtení je to surové, někdy až perverzní, u něhož se ale můžete dobře pobavit, pokud přistoupíte na Ennisovu hru pohrávající si s čuňačinami nejvyššího kalibru a občas vulgárním humorem hlavních protagonistů. Nejde tak o komiks vhodný pro děti nebo pro slabší povahy, ale spíš o ryze specifickou záležitost, která nadchne jen část recipientů komiksové tvorby. Tu část, která pochopí nadsázku a uvidí za ní to, co chtěl Ennis říci. Že už má dost superhrdinských komiksů, které se i u nás v poslední době vydávají ve velké míře. A že si dokáže udělat srandu z čehokoliv, dokonce i z těchto samozvaných ochránců zeměkoule, které obdivuje celý svět. Nutno říci, že se mu to daří dokonale.

Banda se nám v dvojce představí už v plném obsazení. Jejími členy je Billy Řezník, Hughík, Mateřský mlíko, Francouz a Ženská. Všichni jsou jedineční, každého z nich obestírá nějaké to tajemství. A není radno si s nikým z nich zahrávat (dokonce i nekňuba Hughie to v minulém dílu rozjel a sejmul jednoho ze supráků, a to tak, že onoho supráka už nemohlo nic vzkřísit). V prvním příběhu budou pátrat po vrahovi mladého kluka, který se patrně zapletl s některým ze supráků. Hlavním kandidátem na teploušského přítele-zabijáka je Švihák, bývalý parťáka slavného Technorytíře. Banda se tak bude muset vypořádat nejen s případným vrahem a objasněním vraždy, ale i s Technorytířovou deviací – neustálou nadržeností, která ho nutí ojet vše v jeho okolí, včetně křečka nebo kelímku od kafe. Nevěříte? Věřte! Banda vám odhalí všechny možné úchylky, jimiž trpí skoro každý suprák Ennisova světa. Jenomže tento svět o nich téměř neví, protože se mocným pohlavárům daří tuto skutečnost zatajit. Důležitým médiem, které je v rukou těchto lidí snažících se supráky očistit a ukázat je jako ochránce lidí, jsou i komiksy, které v tomto dílu ztvární důležitou roli. Ostatně můžete si přečíst, co si o komiksech myslí členové Bandy:

„Tohle jsou absolutní blitky...“
„Komiksy, brácho. Z těch ti shnije mozek.“

Krásná představa pro nás čtenáře komiksů, co říkáte? 

Druhý příběh s názvem Skvostná pětiletka nás přenese do Moskvy, kde se chystá politický puč za pomoci supráků východní Evropy. Malá Ninočka, náruživá nájemná vražedkyně, použije speciální látku na výrobu supráků, kteří by jí pomohli dostat se do čela ruské velmoci. Překvapivě (nebo spíše nepřekvapivě?) je do této tajné akce zapleten i Washington. Banda tak musí čelit nejen obstrukcím ze strany divé Ninočky, ale i nepřátelům z vlastních řad. Ještě že mají na své straně bývalého ruského supráka Párka lásky!

Oba příběhy jsou dobře vykonstruované, čtivé a zábavné. Ennis opět prokázal svůj smysl pro humor, místy vulgární a nízký, avšak stále nutící čtenáře k obracení stránek a hltání dalších bublin. Už teď se těším na pokračování, které snad nakladatelství BB/art brzy připraví pro české čtenáře.

Komiks Banda 2: Nakládačka vydalo nakladatelství BB/art

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení