Komiksy

Cestou necestou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Komiksová série Kůstek se dočkala již páté knihy s podnázvem Přízračné kruhy, kterou vydalo nakladatelství Crew v bravurním českém překladu Michaela Bronce. Autor Jeff Smith nás v ní opět přenese do Údolí, které se dočká značných změn zasahujících do osudů malých Kůstků, krásné Trnky, babičky Ben a dalších postav, ať už kladných nebo záporných.



komiksV předchozím příběhu jsme byli svědky pokusu o osvobození mocného Locusty. Ten se zdařil, avšak jen neúplně – část z něj se totiž usadila v Trnce a v malém Kůstkovi. Oba jsou proto pronásledováni hordou krysáků v čele s Králpsem a také Locustovým věrným slouhou, jenž se překvapivě ukázal být sestrou babičky Ben. A aby toho nebylo málo, při útěku před nebezpečím musí naše skupinka čelit další hrozbě – přízračným kruhům, které se po výbuchu sopky rozprostřely po krajině a jež připraví o život každého tvora, jenž do nich vstoupí. Jejich další kroky musí vést do Atheie, hlavního města Údolí, a to i za cenu přechodu přes zakázané pohřebiště draků dřímajících ve spánku daleko od světa lidí. V bitvě tak zůstalo už málo pěšáků, kteří by se postavili proti Locustovi. A ani ti nemají jisté, že je nepřekvapí přízračné kruhy. Proměna, jež zasáhne svět kolem, je vykládána jako blížící se apokalypsa, proto není divu, že vesničany shromážděné ve Starcově jeskyni zachvátí panická hrůza, a tak se budou chtít vzepřít snaze mnichů Veni Yan netečně čekat, jak se bude situace vyvíjet dál. Ale aby toho nebylo málo, musí čelit podezření ze strany mnichů, že jejich milovaný Lucius podvedl babičku Ben a přestoupil na stranu zla.

Celá kniha vypráví o velkolepém putování fantastickým světem, v němž se prolíná svět vnější a vnitřní, svět reálný a svět snů. A právě ten druhý svět tu nyní hraje prim, proto nebude pro čtenáře ani pro postavy jednoduché odlišit od sebe, co je a co už není skutečné. Neschází tu ani humor typický pro celou sérii, jehož nositeli tu budou zvláště bratranci Kůstkovi. Ti se tu dokonce zablýsknou jako postavy z románu Moby Dick; více vám ale neřeknu, ať vás nepřipravím o legraci.

Pátá kniha nijak nevybočuje ze skvěle rozehraného příběhu. Opět čtenáře strhne hned od první bubliny a prvního černobílého obrázku a nepustí, dokud nebudete na konci. Jen se připravte, že pak vás přepadne splín, protože další knihy se dočkáme až v listopadu. I když ono „až“ tu možná není na místě, protože rozestupy mezi vydáváním jednotlivých částí se v případě Kůstka naštěstí zkracují, takže už nemusíme čekat třeba celý rok, jako tomu bylo dříve.

Komiks Kůstek 5: Přízračné kruhy vydalo nakladatelství Crew

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení