Komiksy

Vítejte ve zvířecím ráji

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Čeští čtenáři mají nyní příležitost seznámit se s tvorbou amerického autora komiksů s korejskými kořeny jménem Frank Cho. Má na svém kontě několik knih pro Marvel Comics, např. Mighty Avengers nebo Hulk, proslavil se ale hlavně jako tvůrce komiksové série Liberty Meadows. A právě první knihu z této série s podnázvem Ráj nedávno vydalo nakladatelství Crew v českém překladu.



komiksJde vlastně o knihu černobílých stripů z prostředí zvířecí kliniky. A to kliniky poněkud zvláštní, protože jejími stálými obyvateli je hypochondrická žába, zakrslý cirkusový medvěd nebo prase vymetající bary, které je závislé na omamných látkách, zvláště na cigaretách. Ano, čtete správně. Ona zvířátka, i když na první pohled vypadají roztomile, jsou vším možným, jenom ne obyčejnými zástupci živočišné říše, jak je známe z našeho světa. Jsou to postavy chovající se jako lidé a trpící všemi lidskými nedostatky. Zároveň jsou to tvorové, kterým nechybí smysl pro legraci, a tak většinu svého času tráví vymýšlením lumpáren, které ne vždy dopadnou dobře.

Svět pseudozvířat je tu doplněn lidskými postavami. Mezi nimi zvláště mužskou část čtenářstva zaujme nádherná sestra Brandy, která své svěřence láskyplně opečovává, i když ani její skupinové terapie nepřináší téměř žádné výsledky. Kromě ní je v útulku zaměstnán i Frank, brýlatý trouba, který to neumí se ženami. A tak ani nedokáže pozvat na rande svou spolupracovnici Brandy, přestože ho stále více přitahuje. Kromě těchto se tu objeví, i když okrajově, další slavné postavy, jako medvídek Pú nebo Nelson, který si sem odskočí ze seriálu Simpsonovi. A také slavná bojovnice Xena nebo přitažlivý moderátor přírodovědného seriálu, který je ale v Liberty Meadows unesen vyšinutou krávou (a tím myslím čtyřnohé zvíře větších rozměrů s rohy, nikoliv nadávku nějaké osobě).

Stripy se snaží být vtipné. Občas jsou, ale většina z nich mě zanechalo chladnou, bez úsměvu na rtech. Jako by Frank Cho přemýšlel na zcela jiné rovině než já. V první části jsem spíše jen nevěřícně pročítala jednotlivé stripy a hledala, co na nich má být vtipného. Možná mi na nich až moc vadilo, že se zvířata chovají jako lidé a na zvířeckost jen upomíná jejich vizuální podoba, takže jsem přemítala, proč autor raději nezvolil prostředí nápravného zařízení pro lidi než pro zvířata. Vtip mi uniká už v tomto hlavním motivu. V druhé části při opakování některých situací jsem se už tu a tam pousmála, ale spíše z radosti, že jsem přišla na to, co asi podle autora mělo ve čtenáři vzbudit veselí. Jako komická série u mě Liberty Meadows nezapůsobila, spíše bych ji označila za propadák. Jsem proto zvědavá, zda se v druhém dílu dočkáme nějakého zlepšení, nebo zda Frank Cho zůstane u stejného „humorného“ stylu, tj. nemastného neslaného.

Komiks Liberty Meadows 1: Ráj vydalo nakladatelství Crew

il


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení