Komiksy

Punisher Max, mlátička na pochodu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Z drsné akční komiksové série Punisher MAX scénáristy Gartha Ennise a výtvarníka Leandra Fernandeze jsme tu představili již několik knih. Dnes se podíváme na sedmou část s podnázvem Muž z kamene, v níž se hlavní hrdina bude muset utkat s masovým vrahem, jenž dosud zůstával nepotrestán. Není jím nikdo jiný než mocný generál Zacharov, sovětský válečný zločinec, jenž se bude snažit i nadále zanechat si kamennou tvář i ocelově chladné srdce.



komiksVše začíná ve chvíli, kdy se Frank Castle alias Punisher dozví, že je na jeho hlavu vypsána odměna. Jde po něm generál Zacharov se svou hordou zabijáků, mezi nimi i se zrádcem Rawlinsem, jenž dříve pracoval pro CIA, poté se ale zapletl a začal vynášet informace nepřátelům. Boj se přesouvá do hornatého Afghánistánu, kde přišlo o život bezpočet lidí, dobrých i zlých. A nyní to bude jeden z nich – generál Zacharov nebo Frank Castle, protože ani jeden nenechá toho druhého odejít živého. A boj to rozhodně nebude lehký, proto o život přijde i řada nevinných lidí nebo spojenců...

I když jde o napínavé čtení, už od začátku je čtenáři jasné, jak vše nakonec dopadne. Zůstane tu jen hromada mrtvol a jako vítěz opět odejde hlavní hrdina, a to dokonce bez nějakého většího zranění. Možná kvůli tomuto opakujícímu se závěru jsou čtenáři ochuzení o překvapení z vyuzlení celého příběhu, na druhou stranu jak jinak by mohla série pokračovat, kdyby postavu Punishera zabili, že ano? I přes tuto malou chybku na kráse musím uznat, že se Ennisovi stále daří udržet čtenářovu pozornost napnutou až do konce.

A to i díky realistickým scénám, jež barvitě zobrazují různorodá prostředí od amerického zaplivaného města po ruskou tajnou základnu až po rozpálenou afghánskou krajinu. Nejlépe jdou však Fernandezovi bojové scény, na nichž rána stíhá ránu, kulka kulku a kde také není nouze o krev stříkající z nepřítelových žil. Jde o výjevy detailní, jež sice nepatří k nejoriginálnějším, na druhou stranu milovníkům akčních komiksů s válečnou tematikou budou připadat dostačující.

Reálný příběh je tu zajištěn i díky výběru hlavní postavy. Není to žádný maskovaný superhrdina, ale na první pohled téměř obyčejný chlap, který se od těch ostatních liší jen větší mírou svalové hmoty a hlavně velikou odvahou a přesvědčením, které ho vede do boje proti neřádům všeho světa. Je jen na škodu, že se autor více nevrací k jeho minulosti nebo navazování na starší příhody; i když tu bude lehce naznačena spojitost mezi Punisherem a zběhem Rawlinsem, jinak jde o vyprávění téměř nenavazující na předchozí Punisherorovo působení, a tak sedmá kniha připomíná spíše pouhý přílepek vymyšlený ad hoc kvůli vyššímu zisku a natahování dříve dobré série, nikoliv střípek zasazený do promyšleného univerza, jenž by pak vytvořil spojitou mozaiku.

Komiks patří ke standardu, určitě nadchne milovníky punisherovské série a vůbec akčního komiksu, který v českých vodách příliš vydáván není (s výjimkou oněch už trochu klišovitých superhrdinských sérií). Nečekejte nic originálního nebo vtipného, jen věčné bity a souboje na život a na smrt. I když ono „jen“ berte s rezervou, pokud právě toto v komiksové tvorbě vyhledáváte.

Komiks Punisher MAX: Muž z kamene vydalo nakladatelství BB/art

il

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení