Komiksy

Nakladatelství Crew začalo vydávat komiksový měsíčník Bart Simpson

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

V Nakladatelství Crew začíná vycházet nový komiksový měsíčník Bart Simpson z tvůrčí dílny Matta Groeninga, autora seriálu Simpsonovi. Česko se tak stalo jedinou východoevropskou zemí, kde je Bart Simpson k dostání v lokální verzi a kde vycházejí všechny tři hlavní originální série komiksových příběhů rodiny Simpsonových.


casopisHomer, Marge, Bart, Lisa a Maggie jsou dlouhodobě nejprodávanějšími komiksovými postavičkami na českém trhu a teď se tedy budou objevovat i na stránkách Barta Simpsona. „Máme obrovskou radost, že se nám podařilo od Matta Groeninga získat i jeho třetí komiksovou řadu a přidat tak ke knižním řadám Simpsonových a čarodějnických speciálů i Barta Simpsona, navíc jako pravidelný časopis. Tato sešitová podoba zcela odpovídá tomu, jak Bart původně vycházel v USA,“ říká ředitel Nakladatelství Crew Petr Litoš. "Sice to pár let trvalo, ale tentokrát už byla jednání daleko snazší, než když jsme se ucházeli o první Simpsonovi. Američané už naši práci znají a jsou s českými komiksy Simpsonů velmi spokojeni. Český čtenář má tak odteď přístup k tomu hlavnímu, co ve světě simpsonovských komiksů vzniklo,“ vysvětluje Petr Litoš. Nakladatelství Crew vydává od roku 2007 dvakrát ročně komiksové knížky série Simpsonovi a od roku 2008 jednou do roka, vždy na podzim, pak simpsonovské čarodějnické speciály. Komiksy obsahují původní příběhy a hříčky a velmi dobře zachovávají atmosféru i poetiku slavného seriálu. Čarodějnický speciál je každoročně plný děsivého halloweenského humoru v podání těch nejlepších autorů komiksového žánru.

Komiksový měsíčník Bart Simpson má 32 barevných stránek, stojí 39 korun a první číslo je v prodeji od 25. 9. 2013. V každém sešitě je několik originálních (nejde tedy o kopie příběhů z televizního seriálu) uzavřených příběhů zaměřených spíše na mladší čtenáře. Barta Simpsona čtou hlavně kluci a dívky ve věku od 8 do 12 let, ale také středoškoláci. Fantazii autorů se meze nekladou. Setkáme se s Bartovou superhrdinskou verzí Bartmanem a budeme sledovat Bartova dobrodružství na Divokém západě i v neméně divokém vesmíru. Barta čekají školní trable, ale i souboje se šílenými vynálezy profesora Frinka. A hned v prvním čísle přibere pár desítek kilo, což zdaleka není tak strašné, jako když se zamiluje. Nebo když se ho rozhodnou sníst mimozemšťané. Simpsonovské komiksy aktuálně vychází v Česku, Německu, Francii, Belgii, Mexiku, Velké Británii, Švýcarsku, Španělsku, Portugalsku, Finsku, Litvě, Austrálii, Turecku, Lucembursku a na Novém Zélandu.

ukazkaSimpsonovi

Tvůrce seriálu Simpsonovi Matt Groening byl známý jako autor krátkých kreslených a spíš undergroundových příběhů s depresivním králíkem Life in Hell. Potom dostal nabídku, aby vytvořil televizní seriál. Původně chtěl pokračovat ve svých králičích příbězích, ale nakonec si řekl, že bude lepší, když udělá něco zbrusu nového. A tak dal dohromady dysfunkční rodinu, pojmenoval ji podle své skutečné rodiny, ze slova spratek - brat - udělal Bart, a vznikli Simpsonovi. Premiéru měli 19. dubna 1987 v The Tracey Ullman Show. Byly to jen krátké skeče, které v TTU Show běžely tři roky, než se Groening spolu s producentem a scenáristou Jamesem L. Brooksem rozhodli, že je na čase udělat oficiální seriál. Od té doby se Simpsonovi vysílají a jsou nejdéle běžícím sitcomem na světě a nejdéle vysílaným animovaným seriálem a seriálem v USA. 

Homer a Marge Simpsonovi a jejich tři děti představují typickou americkou rodinu ze střední vrstvy. Figury se časem zjednodušovaly a nacházely svůj charakter. Zvětšily se jim oči, Homerovi ubylo vlasů, Bart a Lisa místo ježka získali svůj typický účes, Marge vyrostla (a i její účes povyrostl z drdolu na menhir). Homer Simpson s léty stále ztrácí na inteligenci, vztahy v rodině nejsou tak nenávistné a příběhy jsou více bláznivé. Obrovské popularitě seriálu v USA napomohly i skvělé hlasy jednotlivých postav. Vynikající dabing má také česká verze, jedineční jsou zejména Jiří Marge Lábus a Martin Bart Dejdar.

ilSimpsonovi byli převratnou a až anarchistickou záležitostí, zobrazovali nefungující rodinu. V začátcích byli jejich tvůrci obviňováni z kažení mládeže a narušování rodinných hodnot. Časem se objevily daleko drsnější seriály a Simpsonovi přestali být šokující, ale nepřestali být dobří. V současné době jsou dokonce považováni za nositele rodinných hodnot. Určitě uspěli i proto, že svými vtípky oslovují všechny věkové a sociální skupiny. V Simpsonech najdete citace z filmů, parodie na všechno možné, satiru i situační komiku, hlášky a klukovské blbnutí. Navíc se přidávají vtipy animátorů, kteří vylepšují příběh drobnými legráckami na pozadí. Mezi autory Simpsonů je spousta slavných lidí, jako třeba komik Conan O´Brian, režisér Brad Bird, David X. Cohen (tvůrce Futuramy), Ricky Gervais (tvůrce Kanclu), Bill Odenkirk či Seth Rogen. Učinkování v Simpsonech je známkou prestiže. Objevila se v nich většina celebrit, známí herci, zpěváci i politici. Simpsoni ovlivnili nejen kulturu, ale i slovník – výraz „d´oh“ (dle kontextu něco jako jejda, sakra, sakryš, ehm...) se dostal i do Oxfordského slovníku angličtiny.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení