Komiksy

Exploze v gonzo stylu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Warren Ellis nás v Transmetropolitanu zavádí do města, které je hlavní hybnou silou ve státě, jenž není blíže specifikován, ale může nám být zřejmé, že jde o USA. Avšak dost dobře by se o ně jednat nemuselo.


komiksWarren Ellis nám ve své sérii, jíž kraluje novinář Spider Jerusalem, v podstatě předestírá dystopii.

Vrcholní politici jsou krutí a cyničtí. Pokrytecky se usmívají, v soukromí páchají úchylné perverznosti a v zájmu své strmé kariéry neváhají jít doslova přes mrtvoly. Umře nejen ten, kdo jim stojí v cestě, ale každý, pokud se skon dotyčného hodí, byť třeba k tomu, aby byla pozornost voličů odvedena jinam, nebo za účelem zvýšení popularity. Vražda nevinného vždycky dojímá a zvyšuje preference.

Neoblomný reportér Spider Jerusalem se vzepře celému systému a vytáhne na křížovou výpravu. Ví, že jej samotný nemá naději porazit, ale opře se přímo do prezidenta, jemuž vyhlásí nesmiřitelnou válku.

Série Transmetropolitanu se dá brát svým způsobem i za moralitu. Obráží se v ní různorodé společenské problematiky soudobého světa, za jejichž pojítko můžeme považovat sociálně kritickou rovinu.

Tím, že děj situoval do blíže neurčité budoucnosti, si Warren Ellis ponechal prakticky bezmezný prostor pro svoji bujnou fantazii, která nezná téměř hranic. Postrádá sice mystičnost Moora či Gaimana, ale vynahrazuje ji takovými detaily, jako jsou trpasličí sexynácci či přerozenecké kurvy.

Ve svých vizích dovádí potenciální možnosti lidského vývoje do absurdních poloh, z nichž se však mnohé mohou později ukázat jako přímo vizionářské.

Za koho vlastně Spider Jerusalem bojuje a stojí o to vůbec někdo? Nebo se jen tak umanul? Zešílel?

Ve světě Warrena Ellise, zdá se, lidé docela ztratili soudnost a smysl existence. Sjíždějí se na drogách a pornu. Ulítávají na obskurních fanatických sektách, kříží svůj genom s mimozemským. Snad co zůstalo bez valnější změny, je touha po penězích a moci. Bezohledný přístup k anonymním masám. Sociální nerovnost.

Jsme pouhá čísla ve statistice. Procenta. Je nás moc. Lehce se ztratíme, snadno jsme nahrazeni, jsme zanedbatelní, jen občas důležití tím, abychom udělili hlas pokud možno té největší svini ze všech. Takto by se dalo charakterizovat pomyslné podhoubí, či snad spíš základy, na nichž psychedelický Transmetropolitan stojí.

Warren Ellis samozřejmě nezapomíná na zábavu a to samé by se dalo konstatovat i o kreslíři Daricku Robertsonovi, jejich humor je temno temný a jdoucí na dřeň. Dalo by se konstatovat, že neznají slitování a zhola nic jim není svaté.

Transmetropolitan je bezesporu jedna z nejlepších komiksových sérií, které aktuálně v České republice vycházejí. Jde o vysoce nadprůměrné dílo, navíc kypící životem a dynamikou.

„Je tu někde?“
„Jo. Celý ráno sbíral na zahradě žáby a teď je háže na televizi.“
„Jak je na tom?“
„Fyzicky nabral síly.
Mentálně… nevím. Včera zapomněl slovo „tužka“, ale vypadá to, že se mu dneska vrátilo.“
„Před lety zapomněl v Budapešti na tři dny svoje vlastní jméno. Ale když jsme dojeli do Prahy, tak se tomu parchantovi vrátilo. Kurva, to byla absolutní noční můra. Vyprávěl ti někdy o příšerný noci s telefonem?“
(ELLIS, Warren. Transmetropolitan 9: Lék. Přel. D. Šmíd. Praha: BB/art, 2013. s. 66.)

Komiks Transmetropolitan 9: Lék vydalo nakladatelství BB/art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení