Komiksy

Střípky ze Supermanových dobrodružství

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nedávno jsme vám představili první díl ze souborného vydání supermanovské řady Action Comics, které u nás v českém překladu přináší nakladatelství BB/art (recenzi naleznete ZDE). Dnes se podíváme na pokračování, obsahující sešit Action Comics č. 9–12, 0 a Action Comics Annual č. 1, pod něž se podepsali mistři v komiksovém oboru Rags Morales a Grant Morrison.



komiksAnotace knihy slibuje mnohé: černošského Supermana prezidenta, lovce Nimroda (s ním jsme se seznámili už v jedničce), první Supermanovy dny v Metropolis nebo chlapce, který ukradl Supermanův plášť. Rovnou k tomu mohu připojit další momenty ze Supermanovy historie, např. muže, který mu vytiskl onen známý znak ve tvaru písmene S na tričko, nebo malou neteř Lois Laneové odhalující v sobě mimozemské vlastnosti. Ještě je vám to málo? Tak trošku přitvrdíme: představte si, že náš vesmír je vlastně jen jedním z mnoha světů, přičemž ve všech existuje obměna supermana mající své alter ego. K tomu připojte několik známých padouchů, mezi nimi třeba tzv. Ducha z Blakeovy farmy nebo Brainiaca. A máte zaděláno na pěkný guláš, pokud se nemýlím.

Ano, tento pokrm, u většiny Čechů velice oblíbený, totiž přesně vystihuje první i druhý díl dané série, jak nám je předkládá nakladatelství BB/art. Pestrost v obsazení a zvláště neprůhlednost dějové linky, způsobená četnými retrospektivami a vkládáním miniepizod nemajících nic společného s hlavním příběhem, působí natolik chaoticky, že se čtenář, byť znalý předchozích Supermanových životních epizod, ztrácí. Vina je bohužel částečně na straně tvůrců komiksu, částečně na straně vydavatele. Zatímco v originálních sešitech je snadno rozpoznatelné, které příběhy na sebe navazují a které jsou jen vedlejšími exkurzy, v souborném vydání se toto rozlišení dvou typů vytrácí. Vhodné by tak bylo připojit k příběhům alespoň krátké popisky, jež by čtenáři pomohly s interpretací a seřazením příběhů do případných souvislostí.

Snad se nějaké změny dočkáme v třetím díle. Zatím budiž dodáno, že některé střípky jsou dosti vydařené, zvláště ty zaplňující místy stále mozaikovitý život hlavního hrdiny nebo snažící se o nový výklad jeho působení na planetě Zemi. Velký plus má i výtvarná stránka komiksu zapadající bravurně do superhrdinské americké tvorby. Můžete se tak těšit na kresby značně zidealizovaných hrdinů ve značně pestrobarevném detailním provedení.

Komiks doporučuji milovníkům Supermana, kteří si nenechají ujít žádný komiks s tímto neprůstřelným hrdinou, a tak skousnou i nedořešené (ne)navazování příběhů, jak bylo naznačeno výše. 

Komiks Superman Action comics 2: Neprůstřelný vydalo nakladatelství BB/art

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení