Komiksy

Démonická odplata s černými křídly

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

James O'Barr. Toto jméno si každý milovník komiksů bezesporu spojí s velkolepým dílem Vrána, které bylo poprvé vydáno roku 1989 a od té doby se dočkalo kladného ohlasu u čtenářů z velké části světa (recenzi českého vydání si můžete přečíst ZDE). A vzhledem k tomu, že leitmotiv samozvaného mstitele s rysy ptačího dravce získal nečekané množství příznivců (a rovněž, zcela bez obalu řečeno, dokázalo naplnit kapsy vydavateli i autorovi), vrátil se k Vráně i samotný James O'Barr, aby ji za notné spolupráce Jimma Terryho opět vzkřísil k životu v příběhu Vrána: Soumrak bohů.



komiksKomiks přináší českým čtenářům nakladatelství ComicsCentrum, a to v povedeném překladu Václava Dorta a Martina Trojana. Um překladatelů bych tu ráda vyzvedla, neboť stejně jako v originální Vráně i zde bylo nutno pohrát si s jazykovými hříčkami a s některými zvláštnostmi charakteristickými pro hlavního hrdinu. Básnické obraty se tu střídají se sprostými nadávkami „těch špatných“, v jejichž mluvě často zazní německé výrazy i celé německé fráze. Ty jsou naštěstí vyloženy v úvodním slovníčku, takže čtenář neznalý řeči našich sousedů se nemusí bát případného neporozumění textu. Navíc pověstných komiksových bublin tu není mnoho, oproti předchozí Vráně je text značně minimalizován ve prospěch obrazových výjevů plných akce, jež nepotřebuje zbytečných slovních průtahů.

Drsná germánská řeč tu nejen dodává celé scéně brutálnější ladění, ale i autenticitu. Děj je totiž zasazen do prostředí nacistického tábora, které je tu představeno jako továrna na mrtvoly. Vylíčení nacistických zvěrstev tu není primárním cílem autora; i když jsou některé scény nabity násilím, jež z velké části mají na svědomí němečtí vojáci, řadu mrtvol tu má na svědomí i „kladná“ postava bezejmenného mstitele. I když je příběh notně jednoduchý, skrývá řadu hlubokých myšlenek a otevírá množství otázek, mezi nimi např. kde jsou hranice spravedlnosti a kde už oprávněná msta hraničí s šílenstvím? Kde se v lidech bere tolik agresivity? A proč nikdo nezabrání špatnostem, které jsou činěny na nevinných? Autoři, ať vědomě či nevědomě, tak rozdírají zahnisané rány lidstva, když tak surovým způsobem popisují krutou realitu způsobenou námi, tzv. inteligentními tvory, kteří nedokáží nic jiného než štvát ty druhé na smrt jen proto, že jsou něčím odlišní. 

Emoce čiší z každé strany komiksu. I když začíná poeticky, hned vzápětí jste strženi do děje plného smradu v malém prostoru vagonu nacpaného vyděšenými lidmi, plného vulgarismů pronášených z úst německých vojáků, plného štěkotu rozzuřených psů a nakonec i mrtvol válejících se na zasněžené zemi. Brutalita je tu předestřena bez servítek, a to se vším všude, tedy i s hektolitry krve a utrženými čelistmi. Tento komiks tak není určen pro útlocitné čtenáře, oproti původní Vráně se vytrácí poetičnost a naopak je posílena násilná stránka příběhu.

Komiks nelze srovnávat s původní Vránou. Jde o originální výtvor, při jehož četbě mrazí. Má mé vřelé doporučení. 

Komiks Vrána: Soumrak bohů vydalo nakladatelství ComicsCentrum

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení