Komiksy

Králík z vesmíru vrací úder

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zajic

Od roku 2005 vydává nakladatelství CREW sérii Usagi Yojimbo a nabízí tak českému čtenáři šanci číst komiksové příběhy králíka samuraje a jeho zvířecích přátel a protivníků. Po dvaceti svazcích a jednom barevném speciálu nyní vychází kniha, jejíž obsah zní ještě šíleněji než dobrodružství ve zvířecím Japonsku 17. století. Teď se totiž Usagiho svět prolnul s Hvězdnými válkami. Co ostatně čekáte, když se kniha jmenuje Vesmírný Usagi?

 

komiksUž obálka napovídá, že ve Vesmírném Usagim může být takřka cokoliv. Katany, samurajské zbroje, či ninjové jsou rekvizitami knihy stejně jako blastery, kyborgové, telepati nebo hologramy. Tvůrce Usagiho série Stan Sakai tentokrát nepopustil uzdu svojí fantazie, ale rovnou ten nepotřebný krám zahodil a nechal svoji představivost dělat si cokoliv, co ji napadne. Možná nejlépe to vystihuje scéna, kdy vesmírná stíhačka pronásledující hlavního hrdinu narazí do hlavy dinosaura, který vykoukne z porostu, aby se podíval, co se to nad lesem děje.

Neznamená to však, že by se Sakai zbláznil, přehnal to s LSD, nebo se z něj stal anarchista. Základem všeho je pořád kvalitní a přehledný příběh, v němž se mísí ingredience jako loajalita, čest, zrada, touha po moci i láska. Jak je u Usagiho zvykem, nechybí spousta akce, která je tentokrát mnohem variabilnější, protože kromě soubojů na meče, čekají čtenáře i přestřelky laserovými zbraněmi a boje vesmírných stíhaček. Vesmírný Usagi se nevyhýbá ani tragickým momentům, ani humoru.

V předmluvě, kterou netradičně napsal sám autor, Sakai vysvětluje, proč se odhodlal k napsání tak neobvyklé komiksové knihy, dává nahlédnout do pozadí jejího vydávání i výroby tématických plastových figurek.

Celá kniha má takřka tři sta stran a obsahuje pět příběhů. První tři – Smrt a čest, Východ bílé hvězdy a Válečník tvoří většinu svazku a vypráví příběh podlého útoku říše Kajitori na klan Shirohoshi, jemuž slouží i schopný komandér Usagi. Hned na začátku je hlavní hrdina povýšen na učitele a strážce následníka trůnu, ze kterého se, po dobytí hlavního hradu a smrti jeho otce, stává poslední naděje na přežití celého klanu. Ve Východu bílé hvězdy se Shirohoshiové snaží dobýt zpět ztracený hrad a malá skupinka v čele s Usagim pronikne dovnitř, aby zajistila úspěch bitvy. Válečník popisuje pátrání po ukrytém pokladu a boj s novým, nečekaným nepřítelem.

Zbylé dvě povídky – Pod stejnou oblohou a Králík dnes, králík zítra jsou spíše jen drobným bonusem. Obě jsou velmi krátké, první navíc působí poměrně zbytečně, protože se v ní nic extra nestane a závěrečná pointa ničím nepřekvapí. Zajímavější je druhý příběh vyprávějící o setkání vesmírného Usagiho se svým prapředkem, který je hrdinou všech ostatních knih. Přestože jejich společné dobrodružství nedostane mnoho prostoru, alespoň mu nechybí humor.

Pokud se tedy nebojíte přečíst si poněkud šílený mix bajek, samurajských příběhů a divoké sci-fi, nabízí Vesmírný Usagi dlouhý kvalitní příběh obsahující vše, co je poznávacím rysem i jeho pozemských dobrodružství. Trochu může zamrzet načrtnutí některých linek zajímavých postav, které se příběhem mihnou a zase zmizí, aniž by plnily nějakou zásadní úlohu. Celkově lze ale nového Usagiho opět jen doporučit a to i v případě, že vás spojení zvířecích samurajů, dinosaurů a Hvězdných válek děsí. S velkou pravděpodobností totiž budete příjemně překvapeni. 

SAKAI, Stan. Vesmírný Usagi. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Crew, 2014, 296 s. ISBN 978-80-7449-218-1.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení