Komiksy

Dýchání na paty Darth Vadera

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
helma

V sedmdesátých letech začal George Lucas točit první film Hvězdných válek. Seznámili jsme se s Lukem Skywalkerem, princeznou Leiou, s Hanem Solo. Aniž by zpočátku tušil, stvořil Lucas fenomén. Star Wars staly se značkou, vývozním artiklem, znakem amerického snu. Staly se továrnou na výborný výdělek. Za dveřmi máme sedmý díl filmové podoby Hvězdných válek, který fanoušci řeší více, než hlad v Africe. Probere se zase Darth Vader? Zazní opět jeho symfonie na téma dýchání? Dohady plní fóra na internetech a v mezidobí se nadšenci, a samozřejmě nejen oni, mohou ponořit do dalších dobrodružství mnoha postav v komiksovém formátu. Je to úctyhodný souputník filmové podoby.

 

komiksMezi lety 1977 a 1986 vydávala společnost Marvel Comics sérii komiksů Star Wars. Každý měsíc tak na čtenáře čekalo sešitové vydání s novými dobrodružstvími filmových postav Hvězdných válek. Komiksové příběhy dávaly čtenářům nové podrobnosti stran historie celého povstaleckého hnutí, stavělo Luka Skywalkera několikrát před světelný meč dýchavičného antihrdiny Darth Vadera. V obsáhlé komiksové knize Star Wars – Před dávnými časy 2, která čítá na 464 stran celobarevného a na křídovém papíru natištěného skvostu, se čtenář dočká překvapivě kvalitní literatury. Hlavním tvůrcem komiksových Hvězdných válek se stal Archie Goodwin, jeho scénáře dávají pocítit Goodwinovu hlubokou lásku ke své práci, k tvorbě dějin, které se nestaly, ale které si bude pamatovat každý. Jako potvrzení Goodwinovy nenahraditelnosti slouží jeden díl, který si vzali na starost dva externí scénáristi (Goodwin si dal asi na chvíli pauzu). Externí scénáristi udělali za tu chvilku z Luka Skywalkera hysterického umdlévače, včlenili do Hvězdných válek absurdní magii, která ve sci-fi nemá co dělat a příběh byl povědomý jen díky tomu, že tam vystupovaly stejné postavy. Archie Goodwin nepsal pouze napínavé příběhy plné zápletek a zvratů, propichoval je zároveň i milým a někdy trochu černým humorem a to jak postav komiksu, tak i svými poznámkami na okraj, ale dal do nich hlavně svou dobrodružstvím přecpanou fantazii.

Společnost Marvel Comics byla v roce 1976 v silném útlumu. Hrozilo, že se položí a že se veškerá její činnost odebere jen na smetiště dějin. Díky zakázce na vytvoření Star Wars komiksu se Marvel zase zvedl ke své tehdejší velikosti a už jen rostl. Zhroucení Marvelu by bylo pro americkou kulturu tragédií. Na jeho činnosti vyrůstaly celé generace dětí (něco jako u nás se Čtyřlístkem, jen to tam víc vybuchovalo a vybuchuje).

Kreslířské umění ve Star Wars je příkladně Marvelovské. S přimhouřenýma očima lze v obrázcích vidět prohánět se Spider-mana mezi mrakodrapy New Yorku, lze zahlédnout úšklebek Hulka a podobných oblud americké kultury. Nelze to brát jako neschopnost vyjít ze svého stylu, ale je potřeba to brát jako záruku kvality, podpis. Marvel, to je pojem podobně jako Hvězdné války.

V knize Star Wars – Před dávnými časy 2 jsou obsaženy sešity s čísly 28 až 49 včetně mimořádné ročenky. V knize nalezne čtenář i prapůvodní verzi mnohem později natočeného filmu Impérium vrací úder. Lze na ní vidět, kterak scénář a veškeré myšlenky příběhu dozrávají a vyvíjejí se, protože v původní verzi je mnoho věcí skutečně úplně jinak.

Špatná zpráva je, že mladí lidé si pamatují více z dějin Hvězdných válek, nežli z dějin lidstva. Dobrou zprávou zatím je, že si pamatují alespoň něco. Možná by nebylo od věci zavést Ministerstvo pravdy, kde by se přepisovaly dějiny a předkům, kteří se jen nudně rodili a umírali, dát do rukou světelné meče a schopnost létat a vypouštět ze zápěstí pavučiny a udělat je osvaleně zelené. Možná by pak vznikaly kroužky zapálených historiků, patnáctiletých kluků a holek, kteří by z rukávu sypali data o naší historii až někam ke Kopčemovi (ten by byl vybaven turbokyjem, předpokládejme). Na příkladu Hvězdných válek lze podrobně vysledovat, kde při sepisování osnov pro školy udělalo Ministerstvo školství chybu. Ano, dalo do vínku osnov všechny důležité hybatele dějin, ale vybarvili je do šedočerna, nedali jim dimenzi napětí a legrace, pak se není co divit, že děti radši hltají dějiny vymyšlené. Prostě je to baví.

GOODWIN, Archie. Star Wars – Před dávnými časy 2. Vyd. 1. Praha. BB/art, 2013, 464 s. ISBN 978-80-7461-402-6 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení