Komiksy

Komiks Muži, kteří nenávidí ženy je komplet

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Trilogie Milénium Stiega Larssona dobyla svět. Čtenáři hltají romány o investigativním neúplatném novináři Mikaelu Blomkvistovi a hackerce Lisbeth Salanderové, milovníci audioknih naslouchají vzrušujícímu příběhu, ti, co dvakrát písmenka nemusí a upřednostňují obraz, zhlížejí filmové adaptace. Aby neostrouhali milovníci komiksu, došlo i na ně: tématu se ujali renomovaní autoři a stvořili komiksovou adaptaci.


knihaVe dvou knihách vyšel první román trilogie Muži, kteří nenávidí ženy. Knihu 1 (vyšla na jaře 2013) doplnilo podzimní pokračování – Kniha 2. Konečně se dozvíme, jak dopadl Mikael u soudu, jak se pomstil tomu, kdo na něj nalíčil past, jak dopadlo jeho pátrání v temné minulosti rodiny Wangerů… A k tomu všemu se odhaluje podivné živoření Lisbeth Salanderové, která se stala obětí zlovůle mocných. Jenže k tomu, abychom se dozvěděli celý příběh mladé ženy, musíme počkat na další díly trilogie v komiksové podobě (my, co jsme četli knížky, už víme…).

V komiksovém zpracování je hlavní složkou příběhu obraz, jak jinak. Autorka scénáře, Denise Mina, zručně zahustila Larssonův text, vybrala nejdůležitější motivy a výtvarníkům připravila skvělý a vyvážený scénář ke ztvárnění. Vše je řečeno ve zkratce, vše je pečlivě připraveno pro jednotlivá „okénka“. I když není pro čtenáře jednoduché vyznat se v složitých vztazích románových hrdinů, brzy dokáží vplout do příběhu a přes málo slov „vyčtou“ vše potřebné. Pro důkladnější pochopení příběhu však doporučuji přece jen nahlédnout do předlohy či si alespoň poslechnout audioknihu. Díky nutné zkratce totiž ne vše může být zřetelné. Nicméně autorka scénáře velmi dobře vystihla podstatné a děj seškrtala do působivé strhující formy. Jen je třeba umět číst z obrázků, soustředit se na ně a soustředěně sledovat okleštěný text.

ilMilénium patří k fenoménům krimi literatury současné doby a jeho komiksová podoba tuto skutečnost podtrhává. Navíc nové zpracování původního díla ukazuje, že z jednoho zdařilého strhujícího příběhu lze „vytěžit“ maximum, že lze uspokojit všechny: ty, kdo rádi čtou, naslouchají, čtou si v obrázcích či raději sledují filmové ztvárnění. Stieg Larsson se trefil do vkusu snad všech fanoušků napětí a Denise Mina s Leonardem Manco a Andreem Mutti jeho příběh umně zpřístupnili i těm, co souvislé texty dvakrát nemusí.

Denise Mina je skotská autorka detektivek a divadelních her. Její prvotina Garnethill získala ocenění Dýka Johna Creaseyho (John Creasey Dagger). Čtenáři ji také znají jako autorku komiksové série Hellblazer společnosti DC Comics a grafického románu A Sickness in the Family.

Leonardo Manco je argentinský komiksový autor a kreslíř. Je známý svým temným, zrnitým stylem. Pracoval mimo jiné na sériích Blaze of Glory, Apache Skies, Deathlok a Hellblazer.

Andrea Mutti navštěvoval Mezinárodní školu komiksu v Brescii. Dosud pracoval výhradně pro francouzský trh a je známý svou prací na sériích DMZ a The Executor společností DC Comics a Vertigo.

MINA, Denise. Muži, kteří nenávidí ženy. Kniha 1 a Kniha 2. 1. vyd. Brno: Host, 2013. ISBN 978-80-7294-845-1, ISBN 978-80-7294-961-8.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení