Komiksy

Cynik a sociopat proti všem

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
tvar

Přibližně před půl rokem vydalo nakladatelství BBart první část „předpokračování“ jednoho z nejvýznamnějších děl komiksové historie Watchmen – Strážci. Není to dlouho, co na pulty knihkupectví dorazil druhý díl Před Strážci, který stejně jako jeho předchůdce obsahuje dva příběhy. Jejich protagonisty je tentokrát dvojice na první pohled značně rozdílných, ale ve skutečnosti v mnoha ohledech podobných hrdinů, Komediant a Rorschach.

 

knihaPředchozí díl série Před Strážci se zabýval osudy Minutemanů, kteří se věnovali superhrdinskému řemeslu ve 40. a 50. letech, a jediné ženy mezi Strážci Laurie Jupiterové. Ani v jednom případě se nejednalo o veselé vyprávění, ale v této knize příběhy ještě potemní a zdrsní. Komediant i Rorschach se totiž ocitají ve válce, a přestože jsou obě války naprosto rozdílné, oba volí přístup nepřipouštějící sebemenší kompromisy.

Scénáristou obou částí je Brian Azzarello, ve světě komiksů známý především díky sérii 100 nábojů. Příběh Edwarda Blakea – Komedianta zasadil do 60. let a ze svého hlavního hrdiny udělal svědka i původce mnoha zásadních historických událostí novodobých dějin USA. Zcela stěžejní je Blakeovo přátelství s Johnem Fitzgeraldem a Robertem Kennedyovými a jeho vyslání do Vietnamu. V džungli Komediant dává průchod své divokosti a místo toho, aby hrůzy války potlačoval, ještě je podněcuje. Ve Spojených státech však zatím sílí hnutí za ukončení války a Blake se tak může snadno z hrdiny stát vyvrhelem, a to i přesto, že se kamarádí se žhavým kandidátem na prezidenta.

Rorschachův příběh je svým způsobem skromnější. Vigilant s maskou z bílé látky, na které se neustále proměňují černé skvrny, nebojuje veřejně jako Komediant, a už vůbec nemá za přátele slavné a mocné lidi. Rorschach nemá žádné přátele a ani o ně nestojí, protože je posedlý válkou s podsvětím, kterému stejně jako Hydře usekává jednu hlavu za druhou. Azzarellův scénář ho postaví proti gangsterovi známému jako Rawhead a hned na začátku mu uštědří pořádnou lekci. Navíc se Rorschachovi otevírají vrátka možného obyčejného lidského štěstí, které nikdy neokusil. Fanatický bojovník se zločinem na nic takového nedbá a dál zarputile pokračuje ve svém boji. Příběhem se navíc vine linka vraha mladých žen, přezdívaného Bard.

Rorschachovo vyprávění je mnohem přímočařejší, odehrává se pouze v New Yorku a v poměrně krátkém čase, je také striktně lineární s minimálními odbočkami. Na druhou stranu Komediant v průběhu let cestuje po Spojených státech i Vietnamu a jeho příběh je vyprávěn v několika prolínajících se časových rovinách, chvílemi tak může čtenáře mást. Stejně jako původní Strážci i Rorschachův příběh je doprovázen úryvky z jeho deníku, které vysvětlují jeho motivaci, mentalitu i momentální nálady.

Kresba obou příběhů je na velmi vysoké úrovni. Ani J. G. Jones, který nakreslil Komedianta, ani Lee Bermejo, kreslíř Rorschacha, se za svoji práci nemusí stydět. Horší je to bohužel se scénáři Briana Azzarella. V obou případech se nejedná o nijak zásadní počiny, přestože obzvlášť u Komedianta se Azzarello jistě snažil a především závěrečná pointa má být šokující, ale jaksi spíš vyznívá do prázdna. Rorschach jen popisuje jednu krátkou, poměrně zajímavou, ale nijak významnou epizodu v kariéře tohoto vigilanta.

Před Strážci: Komediant/Rorschach představují kvalitní standard komiksového řemesla postavený na kultovní předloze. S tou se však tento díl nemůže srovnávat.

AZZARELLO, Brian, Lee BERMEJO a JG JONES. Před Strážci: Komediant / Rorschach. 1. vyd. Praha: BB art, 2014, 256 s. ISBN 978-80-7461-458-3. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení