Komiksy

Největší japonské komiksové vydavatelství konečně v Čechách

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství Crew se podařilo tenhle rok husarský kousek. Navázat spolupráci s největším z japonských vydavatelských domů, nakladatelstvím Kodansha. Tím byla korunována práce, která trvala téměř dvacet let. Stálo to ale za to – nakladatelství Kodansha je opravdu japonský kolos, který mezi mnoha jinými zastupuje tvůrce jako Katsuhiro Otomo (Akira) či Masamune Shirow (Ghost in the Shell). V jejich nabídce jsou věci jako Vinland Saga, Great Teacher Onizuka, Battle Angel Alita, Fairy Tail, Love Hina... či Gunsmith Cats a Šingeki no Kjodžin, které už tento rok vyjdou česky.


komiks„Chtělo to hodně práce a trpělivosti,“ říká Petr Litoš z nakladatelství Crew, „ale vyplatilo se to. Momentálně, když spolupracujeme jak s nakladatelstvím Shueisha (Naruto, Bleach, Gantz, Death Note), tak s Kodanshou, můžeme si dovolit tvrdit, že máme opravdu přístup k tomu nejlepšímu, co v Japonsku kdy vyšlo.“

Ovšem ani po získání práv to není úplně jednoduché, vysvětluje Petr Litoš. „Japonci si své tituly velmi hlídají. Chtějí, aby jejich slavné mangy vycházely i v jiných zemích dobře zpracované, pravidelně a spolehlivě. Kupříkladu sérii Bleach jsme dostali teprve ve chvíli, kdy se v Čechách pevně chytl Naruto. Japonští nakladatelé nechtějí, aby se někdo vrhl na vydávání, rozjel deset řad – a po pěti číslech to zabalil a tím u nás mangu pohřbil.“

Zatím ale nějaké ukončení sérií nehrozí. O mangu je u nás zájem – především mezi mladšími čtenáři. Ostatně, různé manga a anime srazy patří k nejnavštěvovanějším akcím. „Naším největším hitem je Naruto a za ním v těsném závěsu Death Note – Zápisník smrti,“ říká šéfredaktor Crwe Jiří Pavlovský. „Ale troufám si hádat, že dva tituly z nakladatelství Kodansha, které chystáme na tento rok, temný postkatastrofický epos Šingeki no Kjodžin a Gunsmith Cats, s tímhle pořadím dost zamíchají.“

Je to velmi pravděpodobné. Oba tituly jsou opravdu legendami.

Gunsmith Cats je zběsilá akční jízda od manga klasika Keničiho Sonody, kreslíře s vášní pro pistole a  rychlá auta. Je na tom stejně jako jeho dvě hrdinky. Irene „Rally“ Vincentová miluje všechno, co má kola, ovšem velkou slabost má i pro zbraně - především pro českou ČZ-75. „Minnie“ May Hopkinsová je zase expertkou na výbušniny a bez granátu nedá ani ránu. Spolu jsou ty nejlepší lovkyně lidí v Chicagu – Gunsmith Cats!

„Komiksem Gunsmith Cats nejen doháníme resty minulosti a představujeme českým čtenářům další slavné jméno japonského komiksu, ale děláme i sami sobě radost,“ říká Petr Litoš. „Byla to jedna z věcí, které nás přitáhly k manze. Jak dokonalou filmovou rozfázovaností honiček a přestřelek, tak hravostí scén, propracovaností detailů, ale především výbornými nápady a vychutnanou akcí.“

Zatímco Gunsmith Cast je časem vyzkoušená kvalita, druhý titul, Šingeki no Kjodžin, je téměř žhavá novinka. Komiks, který u nás bude přeložený jako Útok titánů, začal vycházet teprve v září roku 2009, ale i přes svou temnou atmosféru a umělečtější kresbu se téměř okamžitě stal celosvětovým hitem. Dodnes se ho prodalo 36 milionů kusů, existují čtyři počítačové hry (a chystají se další), romány, animovaný seriál a na rok 2015 se připravuje velký hraný film. 

Příběh je zasazený do budoucnosti, kdy byl druh homo sapiens téměř vyhlazen podivnými obřími bytostmi, které mají lidstvo jako základní položku svého jídelníčku. Jedinou ochranou proti těmto zombiím podobným titánům jsou vysoké zdi, chránící několik málo zbývajících měst. Jenže ani za těmi zdmi nejsou lidé v bezpečí.

Útok titánů je skutečně nepřehlédnutelná a velmi originální sága. Jak svým apokalyptickým nádechem a příběhem, ve kterém si nikdo nemůže  být jistý životem, tak nátlakovou  kresbou, která má blíž k nezávislému komiksu než k obvyklé mainstreamové manze.

Oba tituly u nás začnou vycházet už tento rok. Gunsmith Cats u nás vyjde ve čtyřech sebraných knihách, dvakrát ročně. Útok titánů bude vycházet čtyřikrát ročně, čímž by se nám mělo povést časem dohnat původní vydávání – a tudíž časem nastane chvíle, kdy u nás bude vycházet tahle manga jen krátce poté, co se objeví v Japonsku.

Milovníci mangy a komiksu vůbec se mají tento rok na co těšit!

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení