Komiksy

Odpočinek v provincii Geishu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zajic

Nakladatelství Crew skoro deset let s železnou (ne)pravidelností vydává komiksovou sérii Usagi Yojimbo. Ta si, přestože je prostoupena duchem Japonska sedmnáctého století a vystupují v ní chodící a mluvící zvířata, dokázala získat respekt i srdce českých čtenářů. Po šesti měsících čekání vyšel v listopadu další díl této antropomorfní ságy nazvaný Usagi Yojimbo: Příběh Tomoe.

 

knihaČtenář znalý dobrodružství králičího ronina z názvu ihned pozná, že se kniha bude zabývat vztahem s jeho zřejmě nejlepší přítelkyní - správňácký a pohledný ušák jich má samozřejmě více - Tomoe Ame. Po společném dobrodružství v nebezpečném dole, kde byli nuceni bok po boku čelit kruté příbuzné Tomoe, tráví společně čas u jejího pána v provincii Geishu. Pokud by tento čas vyplnili pouze nezávazným klábosením a občasným cvičením s meči, nebylo by pochopitelně o čem kreslit, avšak Usagiho tvůrce Stan Sakai po něj i jeho blízké připravil řadu nových úskalí.

Příběh Tomoe obsahuje šest komiksových povídek, jejichž společným znakem jsou dva hlavní, již zmínění hrdinové a místo, v němž se odehrávají. Všechny probíhají v provincii Geishu, často přímo v paláci mladého lorda Noriyukiho.

První příběh, který dal název celé knize, je nepříliš originální vyprávění o tom, jak se mladá dcera mistra meče Tomoe Ame stala Noriyukiho ochránkyní. Další tři – Dveře, Liška a Duch ve studni – popisují setkání obou hrdinů s nadpřirozenem, ať již v prospívající, či škodlivé formě. Dveře i Duch ve studni navíc obsahují detektivní zápletku, protože v prvním případě tajemná moc usiluje o život lorda z Geishu a v druhém se kdosi snaží zabránit jednáním se spřáteleným klanem tím, že zkouší zavraždit vyslance. Na scénu pátého příběhu – Zloděj a lotosový svitek – vstoupí pouliční umělkyně a příležitostná zlodějka Kitsune se svojí dívčí společnicí a vnese do knihy také trochu humoru a ženské řevnivosti, když provokuje Tomoe, aby na Usagiho žárlila.

Poslední, jednoznačně nejlepší příběh, Chanoyu si vystačí bez akce, s minimem slov i postav. Ukazuje totiž, jak probíhá japonský čajový obřad, který Tomoe na rozloučenou připravila pro Usagiho. Mezi oběma nepadne mnoho slov, ale vypravěč naštěstí vysvětluje postup obřadu, takže si čtenář nemusí nic domýšlet. Sakai zde opět předvádí, jak vynikajícím kreslířem je, protože po všech těch brilantních bojových a vyhrocených scénách ukazuje, že dokáže kresbou zachytit i klid a harmonii, a co více, i potlačované emoce ve tváři svých nelidských hrdinů. Z celé knihy je Chanoyu jediným příběhem, který vystupuje z jakési kvalitní rutiny, ke které série Usagi Yojimbo po více než dvacítce vydaných knih zákonitě sklouzla. Chanoyu se řadí po bok nejlepším povídkám Stana Sakaie, které nenásilně umožňují čtenáři nahlédnout do, pro Čechy stále poměrně tajemné, kultury země vycházejícího slunce.

Knihu, jak je tomu zvykem, doplňují poznámky k některým příběhům a galerie předních stran sešitů, z jejichž příběhů je svazek poskládán.

Ani tentokrát nebudou příznivci ušatého mistra meče zklamáni a Příběh Tomoe se může směle postavit vedle dalších dílů série, jimž rozhodně neudělá ostudu. Díky skvělému, byť neobvyklému, příběhu Chanoyu některé novější díly ještě předčí.

SAKAI, Stan. Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe. 1. vyd. Praha: Crew, 2014, 184 s. ISBN 978-80-7449-260-0. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení