Komiksy

Velká kniha žluté rodiny

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Nakladatelství Jota sice není specializované na vydávání komiksů, přesto se občas pustí do projektu, navazujícího na jejich oblibu. Příkladem jsou knihy Matta Groeninga, věnujících se známé rodině Simpsonů. Už jsme se mohli blíže seznámit s jednotlivými členy, nyní se na trh dostala velká kniha věnovaná historii celé rodiny. Kniha Simpsonovi: rodinná historie není typickým komiksem, na jaký jsme zvyklí, určitě však pobaví.


knihaŠiroké téma, jakým historie celé rodiny zajisté je, představuje pro autora velkou výzvu, zároveň však jedinečnou možnost popustit uzdu fantazii. První stránky svádějí k oblíbenému žertu pojmout historii skutečně od počátku, tedy od doby, kdy se v moři teprve vyvíjí první život. Odpusťme autorovi poněkud prvoplánový začátek a věnujme se dalším událostem formujícím žlutou rodinu s výrazným předkusem. I když - formujícím není zrovna nejvýstižnější výraz. Pokud Simpsonovy znáte, dobře víte, že jejich dobrodružství jen málo sleduje nějakou pevnou linku, ale jsou vždy inspirovány historickým, archetypálním, kulturním či popkulturním fenoménem. V podstatě existuje jen několik společných bodů spojujících všechny komiksové i filmové části. Homer Simpson představuje ve své podstatě lůzra. Vše, co dělá, končí průšvihem. Má však něco, co mnozí nemají - milující ženu. A i když Homerova empatie obvykle nabývá neměřitelných hodnot, většinou to znovu a znovu poznává.

Marge, přes veškerou snahu o vyrovnaný přístup, zůstává poněkud v pozadí. Homerova historie začíná přistěhováním jeho prarodičů do Ameriky. Autor v rámci simpsonovského humoru podotýká, že Homerův praděd je jediným člověkem vyhoštěným z Austrálie. Pro ocenění tohoto vtipu je potřeba pouze základní znalosti historie. Rodinu Marge nám autor tak podrobně nepředstaví, zato se dost dozvíme o jejích zmařených snech a nesplněných ambicích. Matt Groening má možnost do svého komiksu vložit kapitolu o slavných časech hnutí hippies, Homerovi dokonce přizná i hvězdnou, byť krátkou, kariéru hudební hvězdy.

Groeningův humor je hořký, někdy i jízlivý. Můžeme se Homerovi a jeho vylomeninám smát, ale přesto v jeho životě neustále vidíme průměrný život miliónů bezvýznamných mužů na celém světě, kteří dennodenně sní o lepší budoucnosti a přitom se chovají jen jako přerostlí kluci. Homer je v knize Simpsonovi: rodinná historie nositelem humoru. Autor jako kdyby si žen vážil či se jich ve skrytu duše i trochu bál, si z Marge dělat legraci nedovolí.

Komiksy nepředstavují pro překladatele tak velkou práci jako objemný román, přesto není možné je odbýt mávnutím ruky. Zvláště ne takové, které používají současné reálie. Dobrý překladatel musí záměr autora rozpoznat, pochopit a najít vhodnou náhradu. V Simpsonech jich najdeme hodně a Věra Petrášková měla mnoho příležitostí ukázat, jak umí být tvůrčí, například použít úryvek textu populární písničky, například „Jsem prý blázen jen“, či „Říkal si Hurikán“.

Simpsonovi: rodinná historie byla vydaná ve velkém formátu jako poměrně exkluzivní publikace. Plnobarevný tisk na kvalitním papíru je nákladný a není divu, že se kniha vyznačuje vyšší cenou, v tomto případě však přiměřenou. Velký formát a velký počet listů však s sebou nese určitá negativa, zvláště tam, kde navazují obrázky či texty a uprostřed se část ztrácí. Nevadí to všude, někde tvoří nechtěný žert - nadpis Setkání s osudem, v něm se jedno důležité 's' zákeřně skrývá, působí natolik bizarně, že čtenář chvíli nevěří svým očím.

Velká kniha historie žluté komiksové a televizní rodiny se nabízí jako vhodný dárek milovníkům Simpsonů. Je sice už po Vánocích, ale nikdy není pozdě udělat někomu radost a takový dárek zcela zajisté radost udělá.

GROENING, Matt. Simpsonovi: Rodinná historie: Oslava oblíbené televizní rodiny. 1. vyd. Věra Petrášková. Brno: Jota, 2014, 304 s. ISBN 978-80-7462-697-5.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení