Komiksy

Usagi a Most slz

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Udržet kvalitu literární, seriálové či komiksové řady není nic lehkého. Čím více dílů taková řada má, tím větší je pravděpodobnost, že laťka nasazená na začátku bude kolísat, případně rapidně klesat. Série příběhů o králičím samuraji Usagi Yojimbo je vydávána už přes dvacet pět let a ani jí se nevyhnuly slabší chvilky. K její cti je však třeba říct, že i ty slabší chvilky byly velmi dobré a, což potvrzuje nově vydaná kniha s názvem Usagi Yojimbo: Most slz, stále jsou v ní díly, které hravě strčí do kapsy většinu ostatní komiksové produkce.


knihaMost slz je již dvacátou pátou knihou o králičím hrdinovi, kterou v České republice vydalo nakladatelství Crew. Několik posledních dílů série se potýkalo se stagnací a zdálo se, že Usagiho tvůrce Stan Sakai po mnoha letech tvorby sundal nohu z plynu a nechal vše běžet na neutrál. Některé příběhy, například Chanoyu v minulé knize, stále kypěly invencí, ale čtenáři zmlsaní minulými díly mohli od Na cestách s Jotarem cítit lehké zklamání. Snad jim to vynahradí současný Most slz, který se může snadno postavit k těm nejlepším dílům celé řady.

První příběh nazvaný Pozůstatky po mrtvých začíná rozverně hrou Usagiho a mladé dívenky, ale nic nemůže být v souvislosti s knihou více matoucí. Most slz není o dovádění, ale naopak svým celkovým vyzněním připomíná tragédii jako od Williama Shakespeara. Již v tomto příběhu Usagi zkříží meče se zabijáky z cechu vrahů Koroshi a přestože se může zdát, že zvítězil, kresba na posledním panelu čtenáře snadno vyvede z omylu. Následující příběh Shizukiri je od počátku temný, snad až depresivní, a zároveň brilantně napsaný i nakreslený. Představuje se v něm Usagiho hlavní protivník, nájemný vrah snažící se opustit život plný zabíjení a začít znovu se ženou svého srdce. Osud, chcete-li karma, mu však nedopřeje ani špetku štěstí a vypraví ho na cestu, na jejímž konci čeká střetnutí s Usagim. Nejdelší příběh Poklad šéfa Hamanaky v mnohém připomíná klasické filmy Akiry Kurosawy, případně westerny. Usagi na své cestě zavítá do města, v němž bojují dva znepřátelené gangy, a bez vlastního přičinění se zaplete do hledání bohatství zesnulého vůdce místního podsvětí. Získá tu také společníka na cesty v dívce jménem Mayumi, která sní o lepším životě na jiném místě. Déšť a hrom připomene hon lovců lidí Gena a Toulavého psa na šermířku Inazumu posedlou zlým duchem démona jménem Jei. K příběhu Usagiho, Shizukiriho a Mayumi nás vrací díl, který dal název celé knize. V Mostu slz předá umírající zloděj Mayumi šperk nesmírné hodnoty a vystaví ji tak nebezpečí v podobě členů místního gangu. Zároveň si Usagi s Mayumi uvědomují, že jim na sobě navzájem záleží a ronin řeší dilema, zda od dívky odejít, či ji vpustit do svého života plného boje a strádání. V Horečnatém snu Usagi potkává bývalou vůdkyni kočičích ninjů Shizu a je otráven, když se jí snaží pomoci. Spolu s ním čtenář prožívá strašlivou noční můru, která ale možná není o nic lepší než to, co ho čeká po probuzení. Finále nazvané Vrah zakončí truchlivou linku táhnoucí se celou knihou soubojem, k němuž se od počátku nezadržitelně schyluje.

Most slz vypráví neradostný příběh ze života dlouhouchého samuraje a vypráví jej skvěle. Sice se zde mihne pár starých známých, ale kniha se tentokrát soustředí na Usagiho a několik nových postav. Je potěšující, že Sakai stále dokáže zabydlovat svůj svět originálními charaktery. Ať už se jedná o vysoce postaveného samuraje, který sice zbožňuje svého syna, ale na druhou stranu bez zaváhání či výčitek zabije jiné dítě, nebo o slabomyslného mladíka stojícího uprostřed války gangů, budete prožívat jejich osudy stejně jako ty Usagiho. Zároveň se v plné síle vrací Sakai-vypravěč, spřádající nové a originální příběhy z důvěrně známých a staletími prověřených vláken. Vše je jako vždy podáváno vybroušenou kresbou, jež exceluje nejen v akčních pasážích, ale umí na obličejích zvířecích hrdinů zobrazit veškeré emoce, od radosti z povedené rány při sportu, po naprosté zdrcení způsobené ztrátou milované osoby.

Jako milý bonus je k vynikající knize přidán neobvyklý komiks oslavující stý díl Usagiho Yojimba vydaný v komiksovém nakladatelství Dark Horse. Autory je třináct scénáristů a kreslířů, včetně komiksových celebrit Franka Millera či Sergia Aragonése. Na asi třiceti stranách se může čtenář nejen pobavit, ale i něco málo dozvědět o samotné řadě a především o jejím tvůrci.

Usagi Yojimbo: Most slz je kniha, kterou ocení všichni znalci díla Stana Sakaie, včetně těch, kteří měli pocit, že sáze králičího šermíře pomalu dochází dech. Neméně si ji ale vychutnají i ti, kteří se s Usagim ještě nesetkali. Mistrně vyprávěný příběh o nelehkém životě samuraje bez pána totiž potěší každého.

SAKAI, Stan. Usagi Yojimbo: Most slz. 1. vyd. Praha: Crew, 2015, 246 s. ISBN 978-80-7449-297-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení