Komiksy

Prémiový díl neuctivého dějepisu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
komiks

Fenomén známý pod titulem Opráski sčeskí historje existuje již od roku 2012. Nakladatelství Grada velmi brzy vytušilo potenciál tohoto svérázného komiksu a už v roce 2013 vydalo první díl Oprásků v tištěné formě. Od té doby se velmi rychle rozšířil a získal mnoho příznivců, ale také velké množství odpůrců. Nyní se objevil čtvrtý svazek Oprásků, nazvaný Zmikund vs Huz.

 

knihaArgumenty odpůrců jsou zcela pochopitelné. Autor, skrývající se pod pseudonymem Jaz, zachází s historií a osobnostmi velmi neuctivě. V kombinaci s důsledně zkomolenými slovy může působit celek na určitou skupinu lidí jako červený šátek na býka. Záměrně zde používám výrazu „lidí“, ne „čtenářů“, protože kritikové Oprásků často soudí z letmého pohledu či názorů jiných.

Autor komiksových stripů má bezesporu hluboké znalosti z oblasti historie, a přestože s tím kritici zřejmě nesouhlasí, má ji i upřímně rád a rozhodně nechce její význam nijak snižovat. Jde pouze o jinou formu, odlišující se od záplavy historických románů české i zahraniční provenience, které, i když jsou převážně velmi kvalitní, dost splývají. Komiksové zpracování dějin také není na českém trhu výjimečné, připomeňme si třeba knihy Lucie Seifertové, Jaz však dějiny nezjednodušuje, jeho humor je hodně černý, není v první řadě určený dětem, i když i mezi nimi je velmi populární a hlášky jeho stripů se v určité vrstvě lidí staly běžnou součástí řeči.

Předchozí tři díly se zabývaly dějinnými okamžiky vybranými náhodně podle momentální inspirace či aktuálního výročí. Přesto v nich existují postavy, jimž se věnuje důsledněji – Jan Hus a Zikmund, pojatý jako liška ryšavá s antropomorfními rysy. V letošním roce si připomínáme šestisté výročí Husovy smrti na hranici, není tedy divu, že Jaz věnoval svou sbírku stripů právě jemu a Zikmundovi, svým oblíbencům, napsal a nakreslil jejich Paralenňí žitovopisi.

U četby Oprásků se pobavíme, tedy pokud nepatříme mezi zastánce názoru, že dějepis je seriózní věda a měli by ji dělat vážní pánové s dlouhými fousy, bádající v zaprášených knihách. Zároveň si však uvědomíme, jak málo o české historii víme. Bez urážky – většina z nás si pamatuje datum Husova upálení především díky státnímu svátku, ale ostatní fakta o této době musí pracně lovit v paměti, často neúspěšně. Kniha je tak velmi nenásilný způsob, jak si osvěžit paměť či doplnit to, co jsme nevěděli. Jaz tentokrát uvádí více faktů, samozřejmě i ty s sebou nesou autorův typický rukopis, vyznačující se přehozenými hláskami, zaměňováním „s“ se „z“ a „i“ s „y“ a jinými jazykovými zvěrstvy. Zde o fantazii není nouze, a pokud by autorovi přece jen selhala, může se bohatě inspirovat v internetových diskuzích.

Oprásky stále paralelně vycházejí na internetu, Zmikund vs Huz však obsahuje mnoho textů, které jinde nenajdeme. Stojí však za to občas na Jazovy stránky zavítat, aktualizuje je a zaplňuje kresbami se svým specifickým humorem. Oficiálně se neví, kdo je Jaz, dokonce ani „senzační odhalení“ v televizním pořadu nevneslo do této záležitosti jasno. Příznivcům však na tom tolik nezáleží, myslím, že by totožnost autora znali spíše jeho odpůrci, aby mu mohli do očí vysvětlit, jak se má o historii psát. Doufejme však, že je natolik tvrdohlavý, že bude své čtenáře ještě dlouho bavit svým originálním pojetím.

JAZ,. Opráski sčeskí historje: Zmikund vs Huz : paralenňí žitovopisi. První vydání. Praha: Grada, 2015, 63 stran. ISBN 978-80-247-5659-2.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení