Komiksy

Vrána

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

„Román v obrazech“, tak je označováno dílo spisovatele Jamese O´Barra Vrána. Příběh, do kterého nás autor vtahuje, byl napsán na motivy skutečné události z O´Barrova života – situace, ze které vystoupil dle vlastních slov jako viník, jej odvedla do světa tuše a obrazů krajin, kde hledal vykoupení.


knihaA právě zde vzniká Vrána a v ní navěky vyjádřená bolest a touha po lásce, které ho provázely, postupně se vstřebávaly a dostaly až k pocitu odpuštění.

Tento černobílý komiks je rozdělen na čtyři části. Kromě rozhovorů a myšlenek v něm najdeme také básně a texty slavných básníků či kapel, jako je například Joy Division, Arthur Rimbaud nebo Baudelaire. Byla to hlavně hudba, která autora při tvorbě této „komiksové terapie“ doprovázela.

Hlavní událostí je smrt dvou lidí – Shelly a Erika. V případě Jamese zemřela „pouze“ jeho přítelkyně, ale on sám se „vtělil“ do podoby zrůdy. Od toho jméno Erik (Fantom opery). Shelly získala své jméno podle Mary Shelleyové (Frankenstein).

Příběh začíná Erikovým návratem do světa živých, kde se hodlá pomstít za vlastní, ale hlavně za Shellyinu smrt. Je to rok, co se tak stalo, a on se postupně dostává ke všem, kteří se na hrůzné události podíleli, a vyřizuje účty.

Vedlejší dějovou linií je setkání Erika a malé holčičky jménem Sherry, jejíž matka se o ni prakticky nestará a raději se oddává drogám. Erik se jim oběma snaží pomoci, aby k sobě zpět našly cestu.

Na řadu přicházejí útržky vzpomínek na dobu, kdy byl on i Shelly naživu. Zaznamenány jsou vtipné i vážné situace. Někdy není potřeba mluvit, protože kresby řeknou vše, co je potřeba. A tak to není pouze v případě líčení jejich vztahu, ale i emocí, které Erik v průběhu děje prožívá.

Smrt, jež oba potkala, byla skutečně tragická. Stalo se tak v jejich autě. Erik vyšel ven a narazil na gang, jehož členové mu prostřelili hlavu a poté znásilnili a zabili Shelly. V nemocnici se Erika snažili zachránit, ale nepodařilo se jim to. V tu chvíli k mladíkovi promlouvá Vrána. Její jméno Erik zvolá, když u jeho postele sedí kapitán Hook a soucítí s tím, co se mu stalo. Tragičnost nešla ruku v ruce jen se samotným komiksem. Svou přítomnost projevila i při natáčení filmového zpracování, při kterém zemřel Brandon Lee, představitel hlavní role.

Vrána vystupuje jako Erikův přítel, který se zjevuje v těžkých chvílích plných vzpomínek. Vždy je jejím hlasem varován, aby se raději na nic z toho nedíval. Neposlechne. Přilétá v závěru, aby mu vysvětlila, že je třeba odpustit především sám sobě, a teprve potom lze odejít z prostoru mezi světem živých a mrtvých.

Otevřete-li O´Barrovu knihu a dovolíte, aby se vás dotkly kresby, výkřiky i tichá slova uvnitř skrytá, setkáte se s naprosto nezaměnitelným pohledem na lásku. Lásku, která křičí děsivou silou a odmítá se vyrvat z náruče života i po smrti. Takový cit zde není jen symbolem čistoty, ale také utrpení a pomsty, který je s trpělivostí a vírou pečlivě vkládán do vašich emocí a nepustí se, dokud nedojdete odpuštění.

Pokud jste ale zapřísáhlými realisty a odmítáte otevřít svému srdci a své duši vstup do nadpřirozena, kde se mrtví dovedou vrátit na svět, kde slova jsou víc než pouhým obsahem komiksových bublin a hlavně, jestli se vaše oko nerado upírá k ponurým příběhům s dějem téměř bez úsměvu, raději odvraťte svůj zrak a knihu ponechejte vlastnímu osudu.

O'BARR, James. Vrána. 1. české vyd. Praha: Martin Trojan - 3-JAN, 2013, [104] s. ISBN 978-80-86839-73-8.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení