Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo: Návrat černé duše

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Usagi Yojimbo: Návrat černé duše zaujme již obálkou. Králičí samuraj kráčející v dešti zachumlaný ve slámovém plášti s kloboukem a mečem přes rameno možná nepůsobí kdovíjak pozoruhodně, ale jeho ostražitý pohled a především rudé pozadí dávají výjevu mnohem zlověstnější nádech. Skoro to vypadá, jakoby šermíře a ještěrku tokagé po jeho boku zkrápěla krev. Obálka tak dokonale vystihuje atmosféru knihy, ve které se Usagi opět střetne se smrt rozsévajícím démonem Jeim.


knihaDvacátá čtvrtá kniha v Usagiho řadě tentokrát nabízí sevřený příběh, jehož středobodem je právě temný démon, vybírající si schopné válečníky a přetvářející je ve fanatická monstra přesvědčená o tom, že pomocí zabíjení očistí svět od všeho zla. Děsivý vyslanec bohů cestuje po všech koutech světa kreslíře Stana Sakaie a bez milosti zabíjí ty, na kterých ulpěla byť jen stopa hříchu. Poprvé se s ním Usagi setkal ve třetím díle série nazvaném Cesta poutníka vysoký, štíhlý Jei s prázdnýma očima a strach nahánějícím hlasem se mihl v několika dalších příbězích, v nichž nenechával zahálet své kopí jari s dlouhým černým hrotem. K finálnímu střetu Usagiho s Jeim došlo v epickém příběhu knihy Ostří trav, na jehož konci se pomocí posvátného meče Kusanagi-no-Tsurugi Usagimu podařilo Jeie zabít. Bohužel, zlo ze světa nelze vymýtit, a tak Jeiho duch posedl jiného bojovníka šermířku Inazumu. 

Kniha je tentokrát rozdělena do tří povídek. První, nazvaná Jedné deštivé noci, je v knize tak trochu do počtu. Krátká epizoda z Usagiho pouti nijak zvlášť nezaujme a spíš jen připomene, že v universu králičího samuraje se to duchy jen hemží. 

Stěžejní příběh knihy začíná v Temnotě a duši. Tato povídka dokonale vystihuje pořekadlo o cestě do pekla dlážděné dobrými úmysly. Laskavý kněz Jizonobu, který praktikuje umění boje s kopím jaridžucu pouze jako cestu k pokoře, se ve snaze zachránit nevinné životy zaplete s temnými bohy a následky jsou nedozírné. 

Poslední a zdaleka nejdelší příběh rámuje a vlastně i iniciuje snaha zločinného šéfa Bakuchiho o polapení a zabití šermířky Inazumy. Ta kdysi pomstila svého manžela tím, že usmrtila jeho vraha Bakuchiho syna. Tím Bakuchiho připravila nejen o potomka, ale též o velkou část prestiže. Stále víc heren, jež dříve platily Bakuchimu výpalné, se totiž rozhodlo přestat s vyplácením tributu, protože jeho syn nejenže zemřel rukou ženy, ale ta žena stále nebyla potrestána. Rozlícený Bakuchi ztrojnásobí odměnu za její hlavu a hon začíná. 

Právě označení lovců odměn Vrabci dalo název nejdelšímu vyprávění knihy. Do pátrání po šermířce s bleskem ve vlasech se pouští desítky zabijáků lačných po odměně a mezi nimi i Usagiho přítel Murakami Genosuké, lovec lidí Toulavý pes a mocný neznámý samuraj, jehož motivem je možná něco víc než peníze. Hon je sice ústředním tématem vyprávění, ale příběh má víc vrstev, stejně tak jako do něj zasáhne větší množství postav. Usagi samozřejmě nemůže chybět. Nejen proto, že jeho osud je spjat s démonem, který dlí uvnitř Inazumina těla, ale také proto, že mu nadlidsky nadaná šermířka kdysi zachránila život. Další z Usagiho známých, opat Sanshobo, se též přidá, přestože má plné ruce práce s nočními můrami jednoho ze svých mnichů, stejně jako s praktikováním exorcismu. 

Příběh je poměrně akční nejen díky bojům Inazumy s lovci, ale i lovců mezi sebou, protože konkurence je veliká a nikdo se nechce dělit o astronomickou odměnu. Sakai si však i zde najde místo na epizody, které vhodně doplňují hlavní linii, přestože zcela neodpovídají jejímu ladění. Usagi například potká bývalého zpupného samuraje, kterého v boji na život a na smrt oslepil, a vidí jej v jeho novém životě jako laskavého a bezbranného potulného mnicha. Do příběhu točícího se kolem peněz zasáhne i protřelý informátor, který brázdí Sakaiovy příběhy jako zosobnění chamtivosti a vypočítavosti. 

Pokud předchozí Most slz prokázal, že i tak vynikající a dlouho vydávaná série jako Usagi Yojimbo může stále ohromovat, Návrat černé duše kvalitou mírně zbrzdil, zato sešlápl plyn akce. Kresba je stále na vysoké úrovni a schopnosti Stana Sakaie čas nijak neotupil, právě naopak. Přímočaré a leckdy předvídatelné vyprávění sice scenáristického Oscara nezíská, ale pobaví dokonale. Mnoho postav z Usagiho universa obohatí své životní zkušenosti, jiné svůj osud definitivně naplní. I proto by kniha neměla chybět nikomu, kdo ušákova dobrodružství sleduje a miluje. 

Usagi Yojimbo: Návrat černé duše je dalším kvalitním příspěvkem do řady Stana Sakaie. Vyprávění plné akce, ale nejen jí, potěší fanoušky série a obohatí osudy mnoha známých postav. 

SAKAI, Stan: Usagi Yojimbo: Návrat černé duše. 1. vyd. Praha: Crew, 2015, 192 s. ISBN 978-80-7449-325-6.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení