Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo: Hon na lišku

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Řada komiksových knih Usagi Yojimbo získala v češtině dvacátého pátého zástupce. Vlastně dvacátého sedmého, pokud počítáte i dva speciální díly. Péče, kterou nakladatelství CREW věnuje tomuto zoomorfnímu hrdinovi, způsobila, že u nás králičí samuraj zapustil hluboké kořeny. Ani poslední díl s podtitulem Hon na lišku nesníží kredit, který si veledílo Stana Sakaie za ty roky právem vydobylo.


Usagi Yojimbo: Hon na lišku Hon na lišku obsahuje sedm komiksových povídek různých témat, nálad i kvality. Žádná z nich nemá vyložené dominantní postavení, ať už svou délkou, či závažnosti pro Usagiho univerzum. Po zásadním příběhu z minulého dílu nabízí ten nejnovější trochu oddechu. Usagi zase putuje po šógunem ovládané zemi a prožívá nejrůznější dobrodružství, stejně jako v mnoha minulých knihách. Společnost mu v prvních třech příbězích dělá nosorožčí lovec lidí Gen. 

Právě ten se v prvním příběhu zaplete se silami čarodějného lesa a bude mít co dělat, aby vyvázl se zdravou kůží. V druhém zase dá dohromady Usagiho s novou postavou, která bude patrně hrát důležitou úlohu v některé z dalších knih, hazardní hráčkou s laskavým srdcem Sakurou. Třetí příběh konfrontuje dvojici přátel s úlisným donašečem, jehož neukojitelná chamtivost už několikrát zkomplikovala Usagimu život. 

Prostřední příběh nazvaný Saya, což znamená pochva meče, popisuje Usagiho duel se zpupným samurajem. Přestože je tato povídka nejkratší a zobrazuje jen šermířský souboj, její prostředí i vyvrcholení je jednou z nejnápaditějších pasáží knihy. V příbězích Žebrák a Pevnost se králičí ronin zaplete i do vysoké politiky a opět se střetne s nindži klanu Neko. 

Pomyslnou třešničkou na dortu je poslední příběh, v němž paradoxně Usagi nevystupuje. Psanec vypráví o Genovi a dalším lovci lidí, Toulavém psovi. Tito dva rivalové spojí síly v honbě za vrahem Taniguchim. Aby zvýšili své šance najít jej dřív než ostatní lovci, rozdělí se a pátrají na vlastní pěst. Taniguchi se však ukáže být někým jiným, než obyčejným vrahem, a Gen se musí bránit sympatiím k chudému samuraji i jeho smutnému příběhu. 

Hon na lišku je kniha, na níž lze chválit mnohé. Kresba Stana Sakaie jako vždy neselhává ani při akci, pohledech do krajiny či vyjadřování emocí zvířecích obličejů. Z jednoho černobílého panelu zobrazujícího ctnostnou sebevraždu desítek samurajů až mrazí, zatímco odhalení v jiném příběhu vás donutí listovat knihou zpět a počítat, kolikrát jste, stejně jako hlavní hrdinové, přehlédli mnohokrát se opakující postavu. Výhodou je též přístupnost pro všechny, kteří Usagiho příběhy znají jen povrchně či vůbec. Odkazy na minulá dobrodružství jsou výjimečné a jejich neznalost ani jednou neztěžuje porozumění dění na papíře. Příběhy nikdy nenudí a několikrát, jako v případě rozuzlení šermířského souboje, potěší originalitou. 

Na druhou stranu se znalec předchozích knih neubrání dojmu, že Sakai částečně recykluje sám sebe. Nesčetněkrát opakované propriety jsou opět zde. Usagi se setkává se starými známými, ať už přáteli jako jsou Gen a Chizu, nebo epizodními, ale výraznými postavami dílů minulých nečestným práskačem či opičími manželi dřevorubci. Ani prostředí, čarovné lesy, hráčská doupata, hostince v malých městech u prašných cest nenabízejí nic nového. Příběhy o samurajské cti, lásce k rodině či potrestání prolhaných, lakomých či pyšných lidí se to v Sakaiových knihách také jen hemží. 
Usagi Yojimbo: Hon na lišku je dalším povedeným příspěvkem do série a především občasní čtenáři Usagiho dobrodružství si jej skvěle užijí. Ti, kteří však s králíkem prožívali každé jeho dobrodružství, mohou mít pocit, že se i ten nejlepší pokrm časem přejí.

Usagi Yojimbo: Hon na lišku
Autor Stan Sakai
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-7449-363-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení