Komiksy

Komiksy: Darwyn Cooke – Parker: Lovec

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Parker Lovec

V současné době se český čtenář může těšit z poměrně bohaté komiksové nabídky, o kterou se v našich končinách stará hned několik nakladatelství. Dalo by se říci, že milovníci „bublinové tvorby“ mohou být spokojeni. Většinu dostupných komiksových novinek však tvoří superhrdinské příběhy, zatímco originálních děl s jinou tematikou je pomálu. Jedním z takových perliček, zásadně se odklánějících od soudobých trendů po stránce tematické i ilustrační, je grafický román Parker: Lovec (Crew, 2016), který bych vám z toho důvodu ráda představila v dnešní recenzi. 



Parker LovecKomiks vznikl na pozadí díla Richarda Starka (pravým jménem Donalda Westlakea), celosvětově uznávaného autora kriminálních příběhů, jenž se proslavil zejména díky sérii o zloději Parkerovi (několik knih bylo zfilmováno, připomeňme např. snímek Payback (Odplata) s Melem Gibsonem v hlavní roli). O komiksové zpracování jedné z knih dané kriminální řady se postaral Darwyn Cooke, grafický designér a animátor, který je znám mj. jako autor superhrdinských komiksů vytvořených pod taktovkou DC (připomeňme např. dílo Před Strážci, recenze zde).

Komiks Parker: Lovec vypráví o profesionálním zloději Parkerovi, který se v minulosti specializoval na převozy výplat, banky a podobné akce. Stačilo mu dvakrát do roka přepadnout nějakou tu dodávku a pak se mohl už jen válet v luxusních rekreačních střediscích a užívat si se svou nádhernou manželkou. Jenomže... Jednoho dne ho zradí parťák, obere ho o peníze, přebere mu ženu a navíc ho málem připraví o život. Parker se teď vrací s jediným cílem – najít tohoto muže a zničit ho! Nejde mu přitom jen o pomstu jako takovou, ale chce nazpátek i svůj podíl, a to i za cenu potyčky s místní mafií... 

Parkera žene zlost a krutost, která se v něm nahromadila a která musí konečně vyjít na povrch. I přes tyto emoce se však chová jako profesionál, všechny kroky má dobře vypočítané a nedokáže ho zaskočit žádná překážka. Je to typ nelítostného zabijáka, který je schopný pro peníze udělat cokoliv. Přestože jde o klasického antihrdinu, dokáže ve čtenáři vzbudit jisté sympatie; může za to jeho vnitřní charisma, mj. vystižené i po tělesné stránce (Cooke hlavní postavu zachytil jako elegantního muže středního věku s pevnou figurou a pohlednou tváří).

Děj se odehrává roku 1962. Datum nebylo zvoleno náhodou – právě v tomto roce vydal R. Stark vůbec první příběh s postavou Parkera pod názvem The Hunter. Zvolenému časovému bodu odpovídá vzezření jednotlivých postav (účesy, oblečení; muži chodí zpravidla v elegantních oblecích, ženy jsou pak kopiemi ikon jako Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn), stejně tak zobrazený New York (starodávné automobily projíždějící ulicemi, zařízení kanceláří a nábytek v soukromých bytech aj.). Vyprávěné tak působí velice věrohodně; čtenář má možnost přenést se do 70. let minulého století a nahlédnout přitom do tajných zákoutí smetánky a zločinců zároveň.

Komiks vyniká originální kresbou. Čtenáře na první pohled zaujme jak cartoonovský styl jednotlivých kreseb, tak jejich barevnost. Stránky jsou zažloutlé, což dobře koresponduje s atmosférou celého komiksu upomínajícího na dobu minulou. Ilustrace jsou pak provedeny v černé a v nazelenalé šedi. V knize se prolínají dva typy ilustrací – ty zobrazující současný děj a ty poukazující na minulost; vzpomínkové pasáže jsou přitom odlišeny pixelizací zobrazovaného. Střídají se rovněž různé typy výjevů – jednou jsou to krátké sestřihy připomínající zpomalené filmové záběry mnohdy zaměřené na nejmenší detaily a vzhledem k absenci textu přebírající funkci psaného slova, jindy jsou obrázky jen doplněním delšího popisu. Celek je pak působivou retro podívanou a vítaným osvěžením v současné záplavě pestrobarevných, někdy po ilustrační stránce až ohraných komiksů. Čtenář je hned od prvního obrázku vhozen do rozjetého děje, až později jsou mu vysvětleny spojitosti prostřednictvím četných flashbacků komentovaných neviditelným vypravěčem.

Komiks Parker: Lovec vřele doporučuji všem příznivcům kriminálních komiksů. Čeká vás nevšední čtenářský zážitek daný jednak tématem pro komiksovou tvorbu nepříliš častým, jednak nevšední vizuální stránkou a obratným střídáním vypravěčských modů.

Parker Lovec
Parker Lovec

Parker: Lovec
Autor Darwyn Cooke
Překlad Štěpán Kopřiva
Ilustrace Darwyn Cooke
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 144
ISBN/EAN 978-80-7449-383-6
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení