Komiksy

Komiksy: Justin Gray, Jimmy Palmiotti – All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu

Gotham si většina z nás spojuje s Batmanem, samozvaným ochráncem práva v netopýřím převleku. Málokdo však ví, že toto město bylo prohnilé zločinem už od svého založení; takto nám je alespoň představují tvůrci prvního dílu komiksové série All Star Western s podtitulem Pistolníci z Gothamu, který u nás v českém překladu nedávno vydalo nakladatelství BB/art.



All Star Western 1: Pistolníci z GothamuV souborném svazku, shrnujícím All Star Western č. 1–6, jsou obsaženy čtyři příběhy odehrávající se v druhé polovině 19. století na Divokém západě. První dva spojují hlavní hrdinové – doktor Amadeus Arkham a lovec odměn Jonah Hex. Tyto dvě nesourodé postavy svede dohromady vyšetřování bestiálních vražd, které má na svědomí tzv. gothamský řezník. Ten si vybírá místní prostitutky, které zohavuje a u nichž zanechává vzkazy napsané krví. Ve druhém příběhu budou vyšetřovatelé pátrat po zmizelých dětech. Stopa je zavede až do rozestavěného gothamského kanalizačního systému, kde se utkají jak s nelítostnými únosci, tak s gigantickým netopýrem nebo s vyhynulým indiánským kmenem. Ve dvou doplňujících příbězích se pak přeneseme do městečka plného zombie, proti nimž se postaví záhadný El Diablo, a do starého San Francisca ovládaného čínskou mafií, které vyhlásí válku smyslná bojovnice prahnoucí po pomstě jménem Barbary Ghost. 

Z nastíněných dějových koster je zřejmé, že se v knize uplatnilo několik celosvětově známých příběhů, nabízí se tu zvláště souvislost s činy Jacka Rozparovače (vraždy prostitutek) nebo s romány Julese Vernea (zejména s dílem Cesta do středu Země). Přitom pro hlavní příběhy platí, že je zápletka poněkud spletitější, než se na první pohled zdá. Autoři si pohrávají se čtenářem jako kočka s myší, někdy je to ale spíš na škodu, neboť příběh – zvláště ten druhý v pořadí – pak postrádá na důvěryhodnosti a čtenář jen kroutí hlavou, co si to na něj autoři zase vymysleli. Práce s ohranými motivy pak poněkud nevyšla u třetího příběhu, který vyznívá lacině – přece jen tematika oživlých mrtvých na Divokém západě spojená s démonem a indiánskými kouzly je už moc přitažená za vlasy. Z hlediska originality lze naopak vyzdvihnout závěrečný příběh, který se od těch předešlých odlišuje větším důrazem na emocionální stránku, díky čemuž vyprávěné působí živěji a hodnověrněji.

Podobně jako některé dějové prvky lze jako nepůvodní označit dvojici vyšetřovatelů z prvních dvou příběhů – doktor Arkham je postava známá z batmanovských komiksů, a to nejen díky po něm pojmenované Arkhamově psychiatrické léčebně pro duševně choré zločince, ale i díky přímému vystupování v několika příbězích, např. v grafické novele Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth. Postava Jonaha Hexe pak spatřila světlo světa už r. 1971 v jednom ze sešitů série All Star Western, pak prošla různými peripetiemi, mj. se dočkala i vydání samostatné třídílné hexovské minisérie, než se k ní r. 2012 vrátili tvůrci zde recenzovaného westernového svazku Guns and Gotham. Zpočátku se snad budete podivovat nad touto roztodivnou dvojkou, po přečtení pár stránek si ale možná jako já uvědomíte, že jde o dobrou volbu. Jde totiž o jednu z nejoriginálnějších detektivních párů, jaké znám, díky čemuž zaručují zajímavé čtení plné překvapivých přestřelek, a to nejen těch slovních, také řadu dějových zvratů daných protikladnými vlastnostmi daných postav. Amadeus a Hex se přitom neliší jen svým charakterem, ale i zevnějškem – jeden je uhlazený doktůrek dbající na předpisy a základy etiky, druhý voják chodící v ošuntělém vojenském mundúru se zohyzděnou tváří a s chováním řeznického psa. Postava doktora Amadea má navíc další plus – jeho psychologické rozbory jednotlivých postav a situací, suplující úlohu neviditelného vypravěče, ozvláštňují naraci o nezvyklý vypravěčský modus. Jako zajímavé postavy se ukázali i El Diablo a Barbary Ghost, i když i u nich lze polemizovat o (ne)původnosti; je na škodu, že zvláště poslední jmenované bylo věnováno tak málo prostoru, a tak lze jen doufat, že se k ní tvůrci ještě vrátí, jak by ostatně nasvědčoval částečně otevřený konec příběhu.

Na komiksu si cením odvahy tvůrců, kteří sáhli po žánru v komiksovém světě ne příliš rozšířeném, konkrétně po westernové detektivce. Westernové komiksy obecně nepatří k žádným trhákům z hlediska prodejnosti, z těch o něco více úspěšných jmenujme např. East of West, Sixth Gun nebo Pretty Deadly. Snad si této skutečnosti byli autoři vědomi, a tak přistoupili ke kontaminaci daného žánru se čtenářsky naopak velice oblíbeným útvarem detektivky. Podle mého názoru však nejde o šťastný krok, protože právě motiv vyšetřování upozaďuje vše ostatní; westernové prvky jsou tak nadbytečné, a pro českého čtenáře snad někdy i rušivé. 

Scénář všech příběhů napsali Justin Gray a Jimmy Palmiotti, o kresbu se postarali Moritat, Phil Winslade a Jordi Bernet. Kresba je standardní, s pevnými obrysy a s detailním zobrazením jednotlivých postav, méně pak prostředí, které je někdy záměrně zjednodušováno (někdy i na úkor přirozené perspektivy). Barvy jsou v prvních dvou dílech laděny do teplých tlumených tónů, v dalších příbězích jsou naopak voleny syté tóny z celé barevné škály.

Knihu All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu doporučuji příznivcům komiksu, kteří by rádi vyzkoušeli něco nového – a tím tato kniha z netradičního žánru westernové detektivky určitě je! Jde o poutavé čtení, byť místy poněkud fantaskní a neoriginální, nabízející navíc potěšení i po vizuální stránce. 

All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu
All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu

All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu
Autor Justin Gray, Jimmy Palmiotti
Překlad Martin D. Antonín
Ilustrace Moritat,Phil Winslade,Jordi Bernet
Nakladatelství BB/art
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-7461-496-5
Ediční řada All Star Western

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení