Komiksy

Komiksy: J. Michael Straczynski – Superman: Země jedna 1

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Superman Země jedna

Když roku 1938 vytvořili J. Siegel a J. Shuster postavu Supermana, málokdo tušil, jaký fenomén nejen komiksového světa se ze samozvaného ochránce Metropolis stane. O neutuchající slávě této postavy svědčí nejen trvalý zájem čtenářů o supermanovské příběhy, ale i nepřeberné množství nových komiksů, v nichž jsou osudy posledního syna Kryptonu porůznu variovány a doplňovány o další detaily. K těm pracím, které se pokouší na Supermana nahlédnout novým způsobem, patří mj. komiks Superman: Země jedna, nedávno vydaný v českém překladu nakladatelstvím BB/art.



Superman Země jednaPříběh se odehrává v době, kdy mladý Clark Kent ukončil vysokoškolské studium a hledá zaměstnání. Uspěje v několika konkurzech – může si vybírat z řady nabídek u prestižních firem např. v aplikovaném výzkumu nebo se stát profesionálním hráčem ragby. Jenomže… Po čem vlastně tento mladík touží? Která profese se má stát jeho životní náplní? A je vůbec fér využívat zvláštní schopnosti pro pouhopouhý zisk, a nebo si má raději nasadit superhrdinský trikot, zatím ještě visící ve skříni, a stát se prospěšným pro své bližní? To jsou otázky, které se právě Clarku Kentovi honí hlavou. A to zrovna ve chvíli, kdy se nad celým světem objeví mimozemská plavidla s nepřátelskými úmysly. Jejich vůdce Tyrell má v úmyslu zničit celou Zemi, pokud mu její obyvatelé nevydají posledního Kryptoňana. Clark tak stojí před životním rozhodnutím – hrát nadále hru na obyčejného člověka, a nebo ukázat světu své mimořádné nadání?

Superman J. Michaela Straczynského, zkušeného komiksového tvůrce (z jeho bohaté tvorby zmiňme např. sérii The Amazing Spider-Man nebo grafický román Krajina půlnočních stínů), je v nebývalé míře zaměřen na emocionální stránku. Kromě zmíněných problémů, s nimiž se musí hlavní hrdina vypořádat, se do popředí dostává hlavně hledání vlastní identity. Clark touží být jako všichni ostatní, proto zpočátku odmítá stát se superhrdinou. Toto vnitřní dilema je navíc umocňováno slibem, který dal svým adoptivním rodičům. Trpí tak výčitkami svědomí, kvůli čemuž se stává značně nevyrovnaným, a tudíž i lidským. 

Právě tímto aspektem se recenzovaný komiks výrazně odchyluje od jiných zpracování supermanovské story. Co se týče ostatních inovací ozvláštňujících všem dobře známý příběh, je jich bohužel pomálu. Sice lze z vyprávěného vyčíst pár nových informací týkajících se např. zkázy Supermanovy domovské planety nebo pár zajímavějších střípků z dětství a dospívání, zbytek je ale jen variací už napsaného. A to se týká i záporáka Tyrella a s ním spjaté zápletky – přestože jde o zcela novou postavu, v příběhu nemá vlastně jinou funkci než vyprovokovat svého soupeře k akci a po celkem předvídatelném souboji mu podlehnout. Nic jiného by ostatně čtenáři supermanovského komiksu ani nečekali, takže na druhou stranu jde o standardní přepracování s poměrně kvalitní mainstreamovou kresbou.

Tu má na svědomí Shane Davis, jehož kresba nevybočuje ze superhrdinské tvorby DC Comics. Obrysy jsou pevné, rysy postav i prostředí dobře propracované. Realistické kresbě odpovídá zajímavá práce s barvami – ty jsou tlumené, nikoliv kýčovitě barevné jako v některých komiksech tohoto typu. Oceňuji zvlášť neotřelé stínování dodávající zobrazeným výjevům hloubku a plasticitu.

Součástí komiksu jsou speciální přílohy; kromě skicáku je to i originální fiktivní rozhovor Clarka Kenta se Supermanem, jenž byl otištěn v Daily Planet. Jde o vítané ozvláštnění prohlubující fikční supermanovský svět, jenž dává čtenáři nahlédnout do nitra hlavního hrdiny. 

Překladu se ujal Martin D. Antonín. Jazykové stránce nelze nic vytknout, jedině na s. 39 by bylo vhodné opravit drobnou chybu v interpunkci (konkrétně doplnit čárku v replice To pro mě znamená pořád to samé co kdysi…). Na s. 25 pak došlo k překrytí dvou textových bublin (vlevo nahoře), pokud snad nešlo o záměr vyjádřit tímto způsobem slovní přeryv.

Komiks Superman: Země jedna by si neměl nechat ujít žádný milovník supermanovských příběhů, doporučit jej mohu i těm, pro které to bude první seznámení s tímto superhrdinou. Přestože nejde o výhradně originální počin, lze v něm nalézt několik nových prvků oživujících starý příběh (např. vysvětlení, proč si Superman nezakrývá obličej pod maskou) a také detailní záběr na psychologii hlavní postavy. To dělá z komiksu zajímavé, byť oddychové čtení zpříjemněné navíc líbivou výtvarnou stránkou. 

Superman Země jedna
Superman Země jedna

Superman: Země jedna 1
Autor J. Michael Straczynski
Překlad Martin D. Antonín
Ilustrace Davis Shane
Nakladatelství BB/art
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 136
ISBN/EAN 978-80-7507-536-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení